Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302379 razy)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Odp: kuchenka turystyczna
« 16 Kwi 2012, 18:01 »
nie, sam nie wygrałeś  ;) jest więcej otworów w palniku MSR ,jak patrzę na mój palnik to pod grzybkiem jest pierścień a w chińczyku nie :) pdzielisz się nagrodą ?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 16 Kwi 2012, 18:29 »
Ja używam tej podróbki PocketRocketa. Od 2008r więc w sumie już 4 lata. Działa iiiiii...tyle. Jest niedokładnie wykonana przez co płomień jest "krzywy". Wygląda to tak, że po postawieniu garnka tylko z jednej strony opala go z boku, wychodzi do góry. I nie jest to przez wiatr. Mnie to wkurza, no ale nie chce się zepsuć więc nie mam większego powodu do kupna nowego. Jeździ więc na kolejne wyjazdy, a ja na kolejnych wyjazdach się wkurzam. Nie polecam, choć może to przypadłość tylko mojego egzemplarza?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 16 Kwi 2012, 18:31 »
A płomień, ma jakieś żółte podbarwienia, czy jest błękitny? I jak z sadzą na garach?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 16 Kwi 2012, 18:36 »
Fire-Maple FMS 103 - kopia MSR Pocket Rocket - moje doświadczenia

Pierwszy egzemplarz w ogóle nie chciał odpalić, najprawdopodobniej bolec nie wszedł w kartusz z gazem.

Poszedłem i wymienili mi na drugą. Odpaliłem drugą, płomień poszedł z całkiem niezłą mocą, ale po kilkunastu sekundach rozprężył się materiał i metalowy element odgiął się. Poszedłem i niestety nie chcieli mi wymienić nad wolną od wad, mogłem skorzystać z reklamacji.

Producenta i kontrolera jakości (o ile taki istnieje) powinno się wybatożyć. Strata czasu i pieniędzy na chodzenie, wymienianie i reklamowanie.

Trzeci egzemplarz działa, aczkolwiek używam go sporadycznie. Skutecznie wyleczyłem się z kupowania tanich kuchenek. Podobnie jak oryginał ma mocno skupiony płomień.

Testowałem przez jakiś czas Optimus Crux i dzisiaj zdecydowałbym się na niego albo na kuchenkę gazową z wężykiem. Rozwiązanie z wężykiem jest bardziej stabilne i można je lepiej osłonić przed wiatrem, ma też szeroką dyszę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 16 Kwi 2012, 19:23 »
No właśnie ja się między innymi nad Cruxem zastanawiam;)

Maszynki z wężykiem niewątpliwie mają swoje zalety (bardzoej stabilne), ale z tego co zauważyłam dużo droższe ;/
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 22 Kwi 2012, 00:00 »
Właśnie tak sobie myślałem i przypomniało mi się, że muszę kupić kuchenke.
Troche sie przeraziłem bo ogólnie dyskusja tutaj toczy się o sprzęcie wartym pół tysiąca złotych i wiecej (o zgrozo!)
Jako, że nie każdy sra dolarami to chciałem zapytać o jakieś tańsze alternatywy powiedzmy ~300zł, polecicie coś, ktoś?

Coś z osobną butlą i osobnym palnikiem było by spoko (jak optimus czy primus..)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 22 Kwi 2012, 10:17 »
Dzieki za linki, ale chyba zle mnie zrozumiałeś.
Zapytałem dlatego, że chciałem uzyskać info od osób które już 'przetestowały' a nie sam wydawać kase na coś bez opini....
Zapraszam ===>

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 22 Kwi 2012, 19:44 »
Pytałam na forum outdoorowym i też wszyscy polecają PocketRocket;) chba ją kupie, choć zastanawiam się jeszcze nad Optimusem Crux ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 22 Kwi 2012, 20:06 »
Idź za tłumem, on nie może się mylić ;) Używałem Pocket Rocket i Cruxa. Bez dwóch zdań kupił bym Cruxa, jest bardziej uniwersalny planikiem, a przy tym niewiele droższym.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 22 Kwi 2012, 20:42 »
Dzieki za odp.
Tylko,  właśnie wolał bym taką multifuel jak najtańszą... wiem, że cudów nie ma, ale jednak te kartusze jakoś mnie odpychają.
Benzyna się skonczy mozna nalać, a kupić taki pojemnik to już niekoniecznie ...
Sprzedają je na stacjach benzynowych? W innych krajach? Bo nie mam auta i ostatnio byłem na stacji pare lat temu :D

Może ktoś miał stycznosc z tymi co podał kolega suchy lub innymi w tym przedziale cenowym?

pzdr
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi 2012, 20:49 boney »
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 22 Kwi 2012, 20:48 »
Najtaniej z "firmowych" będziesz miał MSR Whisperlite Internationale - 399 zł + butelka. Tylko ta kuchenka nie jest na gaz. Tylko benzyna i pochodne. Ja jak już raz spróbowałem gotować na benzynie, to uznałem, że gazu nie potrzebuję.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 22 Kwi 2012, 21:20 »
Najtaniej z "firmowych" będziesz miał MSR Whisperlite Internationale - 399 zł + butelka. Tylko ta kuchenka nie jest na gaz. Tylko benzyna i pochodne. Ja jak już raz spróbowałem gotować na benzynie, to uznałem, że gazu nie potrzebuję.
Masz może tą kuchenkę MSRa ? Przymierzam się do jej kupna i szukam opinii na jej temat.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 22 Kwi 2012, 21:23 »
Chyba arkadoo ją ma

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 22 Kwi 2012, 21:33 »
Nie, ja mam Optimusa Nova Plus - ale boney szukał czegoś budżetowego, ale z opiniami - więc ta wychodzi najtaniej. Sam się zastanawiałem, czy jej nie kupić, ale ostatecznie padło na Optimusa.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum