Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302206 razy)

Offline Helena

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 29.12.2009
Odp: kuchenka turystyczna
« 26 Kwi 2012, 16:55 »
Andrzeju, wiem, ale nie wiedziałam czy kojarzysz, że ten model drzewiej widziałeś w użyciu.

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
« 14 Maj 2012, 20:03 »
A jak Ci się sprawdza to pokrętło w Nova+ ?
Tam całym wężykiem się kręci - nie przeszkadza to?
Na majówce gotowałem równocześnie na 5-ciu (różnych) palnikach dla grupy 14 osób. Nova + ma dwa modele. jeden to jest ten gdzie się kreci całym wężykiem i nowszy model z systemem powerline. w powerline doszedl kolejny zaworek, który to ma ponoć poprawiać regulacje płomienia. osobiście nie polecam i zachęcam do kupowania nowa + z jednym zaworem.  poZa tym zmienili kształt pomki i trudniej się ją teraz wkłada do butelki. tak więc nadal na wyjaazdy grupowe gdzie jest wielu obsługujących rządzi optimus tyle,   że bez powerline.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2012, 22:36 Maciej Mężyński »
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 14 Maj 2012, 20:06 »
tak więc nadal rządzi optimus według mnie
w kuluarach chodzą słuchy, że wprost przeciwnie ;D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 14 Maj 2012, 20:14 »
Oj tam, no nie wstydź się przyznać do błędu, i powiedz, że następną kuchenką będzie omnifuel ;) najlepsza kuchenka w zestawieniu i tak leży po środku :)

Offline Mężczyzna oszej

« 14 Maj 2012, 20:27 »
Fakt, uczniowie I liceum w Kołobrzegu nie potrafią nakręcić nakrętki :) My fault.
A czyszczenie dyszy magnesem.. Dajmy temu spokój, jeszcze w powodzenie czyszczenia wierzę w ruskiej kostce, tu akurat - nie :) Zanikający ogień mnie nie przekonał, dyszę trzeba też przeczyścić benzyną:) Chyba, że ktoś to robi profilaktycznie po każdym gotowaniu, to okej :)
Widzę dużo czasu nie trzeba było, żeby zmienić zdanie.. Jak trwoga, to do boga (oszeja), i kuchenkę chętnie się pożyczało  :P

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 14 Maj 2012, 21:27 »
uczniowie I Liceum potrafią rozerwać namiot podczas wkładania rurek (nie mów że ci wypominam)
nie uczniowie, tylko ich nauczyciel, który uważał, że do tej pory robili to źle :-[

a poza tym to był koniec drugiej klasy..

albo podziurawić moskitierę (nie mów, że Dewunsce wypominam)

oooo...tutaj to już w ogóle przegięcie! solidarnie złożyliśmy się za nią wszyscy, ale winien był jeden..ten na O.... ;D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna oszej

« 14 Maj 2012, 21:38 »
Macieju, kupuj co chcesz. Używałeś mojej i twierdziłeś, że jest dobra. Może dla grupy optimus jest lepszy, bo jest "łatwiejszy". Jak dla mnie te kuchenki są tak porówywalne, że w grę o zakup wchodzą takie właśnie duperele, jak wciskany a nie nakręcany wężyk, czy kolorystyka. Poza tym, moim zdaniem kręcenie wężykiem, to "dupiasty" pomysł na sterowanie ogniem, kuchenka bez obciązenia w postaci garnka po prostu się zaczyna podnosić, przewracać, i trzeba do tak głupiej czynności jak primming, czy też zwykłe podkręcenie ognia, używać dwóch rak, bo kuchenka jest naprawdę lekka :) i trzeba ją delikatnie przytrzymać.
Namiot został zepsuty przez samego Macieja, który zaczął krzyczeć, na bezbronne świeżynki, że źle robią, a robili dobrze, po czym "tak to się robi" skończyło się na tym, na czym się skończyło :)
I ostatecznie, co do moskitiery - tak, ja ją zepsułem, bo wcięła mi się w zamek. Oddaliśmy za nią całe ojracze, więc takich rzeczy się nie wypomina :)

dewunska - I liceum jako nie klasa, tylko "pierwsze liceum w K-g"
a do ruskiej - przecież powiedziałem, że nie wiedziałem, bo jej nie rozbierałem, bo nie była moja :) Coś z pamięcią :)? :P

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 14 Maj 2012, 21:42 »
Mnie jakoś nie przekonuje Nova+ z tym wężykiem, który kręci się. Mam wrażenie, że jest to mniej wygodne. Może mylne? Maciej znasz zalety Nova+ vs Nova?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

« 14 Maj 2012, 22:07 »
Freud, kup pan kuchenke i zacznij gotować, a nie rozmyślasz  ::)

Offline Mężczyzna Freud

« 14 Maj 2012, 22:11 »
Zachowaj swoje uwagi do niczego nie służace dla siebie. Kuchenkę już od dawna posiadam i używałem. Jestem z Optimus Nova super zadowolony. Nie wybrałem Nova+ właśnie z uwagi na wężyk.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

« 14 Maj 2012, 22:13 »
No bez jaj, nie obrażaj się, ile masz lat :) Ale okej, chowam swoje uwagi do kieszeni.
Chociaż, czy tak od dawna, to polemizowałbym, ale okej :)

Offline Mężczyzna Freud

« 14 Maj 2012, 22:15 »
Spoko - ja jak zawsze na luzie. Po prostu zripostowałem ;)
Dodam, że trzymałem butlę w garnku i nie czułem ani trochę zapachu benzyny.
Trzymałem ją również w ubraniach - zero zapachu.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 14 Maj 2012, 22:18 »
A ja tam sobie wężyk do regulacji w Nova + bardzo chwalę. Można makaron 10 minutowy bez problemu dogotować bez przypalania na przykład. I z tymi trudnościami w pokręcaniu to bez przesady. Może nie chodzi gładko jak bomber, ale spokojnie daje radę.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna oszej

« 14 Maj 2012, 22:23 »
Moje spostrzeżenia wynikały z dwu-trzykrotnego używania tej kuchenki podczas weekendu majowego, myślałem, że nie potrafię kręcić, ale po prostu zastygł i przy kolejnym odpalaniu nie wiedziałem co zrobić :) Dlatego to tu opisałem :)

Offline Mężczyzna Freud

« 14 Maj 2012, 22:25 »
W jakim sensie zastygał?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum