Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302212 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: kuchenka turystyczna
« 4 Cze 2012, 23:35 »
Cinku, czy prawda, nie wiem, może zbieg okoliczności. Zadzwoniłem, bo poczułem się powiedzieć o tym, żeby ustrzec Twojego, póki w sumie do niego nie wpompowałeś paliwa. I nie twierdziłem, że Twoja była z malarskiego, po prostu w sklepie z lakierami takie widywałem :) Ale nie myśl, że obwiniam Ciebie, czy zwalam na Ciebie winę za tamto :) luzik. Z naftą nie kombinowałem, ale denaturat i w ogóle alkohol cienko przędzie.. :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 4 Cze 2012, 23:39 »
Cinku, czy prawda, nie wiem, może zbieg okoliczności. Zadzwoniłem, bo poczułem się powiedzieć o tym, żeby ustrzec Twojego, póki w sumie do niego nie wpompowałeś paliwa. I nie twierdziłem, że Twoja była z malarskiego, po prostu w sklepie z lakierami takie widywałem :) Ale nie myśl, że obwiniam Ciebie, czy zwalam na Ciebie winę za tamto :) luzik. Z naftą nie kombinowałem, ale denaturat i w ogóle alkohol cienko przędzie.. :)

Wiem wiem, obgadaliśmy temat, ja tylko tak informacyjnie, że te filtry się różnią. Tomzoo mówił, że ubił trochę waty zamiast filtra i kuchenka lepiej pali.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 5 Cze 2012, 01:19 »
Gaz jest jednak bardziej wydajnym paliwem od benzyny, na normalnej maszynce gazowej zagotuje się więc wodę szybciej (mowa o samym czasie gotowania, nie czasie gotowania i rozpalania, tu przewaga gazówki jest jeszcze większa, bo rozpala się koło 2min). Przewagą benzynówki nie jest czas gotowania - a cena i dostępność paliwa.
Czegoś nie rozumiem.

Piszesz, że gazówka jest bardziej wydajna - nie wiem z czym gazowym porównać Primusa OmniFuel (taka sama wielkość itd) ale ww Primus ma 3000W a np. Primus TechnoTrial ma 2800 czy jeszcze większy - Mimer też 2800.

Piszesz, że beznynówka rozpala się 2 minuty. Primus rozpala się z 15-20 sekund (mogę wrzucić filmik). Wg producenta - 40 sec
Oba palniki - Omnifuel i Mimer gotują litr wody w ok. 3 minuty (+te 15-40 na rozgrzanie Omni)

I dlatego nie rozumiem.
R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna oszej

« 5 Cze 2012, 01:51 »
Robb, pozwolisz, że odpiszę.
Gaz jest bardziej wydajny od benzyny, gdyż ma benzyna ma wartość opałową na poziomie ok.42-44 MJ/kg (na kilogram, a nie na litr, ok 38-39 MJ/litr benzyny), a propan butan, który jest w tych kartuszach ok 45-46MJ/kg. Stąd jego wyższa wydajność, ale to się tyczy 25*C i 1013hPa. Z każdym spadkiem ciśnienia taki gaz będzie sobie gorzej radził od benzyny. No i należy wziąć pod uwagę też moce samej kuchenki, tj jaki ma przerób paliwa i jakie spalanie może nam zapewnić. Ale przyjmijmy, że to porównywalne wartości, są chyba jakieś Optimusy co też mają 3000W. Ale osobiście ostatnich pieniędzy nie ośmieliłbym się postawić na kuchenkę gazową w jakimś zakładzie, która szybciej zagotuje.
A samą wydajność można tylko odnieść do tego (przy założeniu tej samej mocy), jak dużo paliwa zużyjemy. Ale tyle ciepła idzie w eter, że możemy w sumie wrócić do wątku z garnkami i radiatorem, i to wszystko ze sobą powiązać. No i jak przychłodzi, to benzyna miażdży gaz bezwzględnie. Większość osób sobie po prostu odpuszcza gotowanie wrzątku, które przedłuża się nawet do 20 minut, a końca i wtedy nie widać.. Kurczę tyle materiału na wspólne testy, i co... :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 5 Cze 2012, 02:48 »
oszej . .dzięki . .choć dalej nie rozumiem :-)
czyli, podpierając to jakimiś technicznymi danymi, że gaz jest bardziej wydajny - mniej gazu a więcej benzyny potrzeba na to samo. Dobrze kombinuję?
Co do wysokości npm to wiem i kumam.

Tylko teraz mam przed oczami spec Primusa i oni twierdzą, że
Omnifuel, ma 3000W, w 3 minuty gotuje litr wrzątku i 270 g benzyny starcza na 70 min gotowania
http://www.primus.eu/templates/pages/ProductSheet.aspx?ItemId=93949
a
EasyFuel ma ... tak samo :) choć gazowy
http://www.primus.eu/templates/pages/ProductSheet.aspx?ItemId=94556

czyli co?
rąbnęli się?

ps. żeby nie było - mam Omnifuela, MSR Whisperlight, Primusa ExpressStove a przez lata miałem jakiś CampingGaz :)
Nie przekonuję do żadnej opcji :)

… why so serious ?

Offline Mężczyzna oszej

« 5 Cze 2012, 03:02 »
czyli, podpierając to jakimiś technicznymi danymi, że gaz jest bardziej wydajny - mniej gazu a więcej benzyny potrzeba na to samo. Dobrze kombinuję?
Tak, dokładnie, wartość opałowa mówi nam ile ciepła zostanie wytworzone przy spalaniu (w warunkach stechiometrycznych, czyli idealnych, gdzie jest idealna mieszanka powietrze-paliwo, czy nie podwiewa nam wiaterek, etc, po prostu IDEALNE WARUNKI) jakiejś tam jednostki paliwa (tu - 1 kg). Więc spalając 1kg propan-butanu uzyskamy tam np 46 MJ energii, a spalając 1kg benzyny "tylko" 43 MJ tego ciepła.
W zasadzie to też zależy od procentowej mieszanki propan-butanu w kartuszu, sam butan jest bardziej "kaloryczny", więc w zależności od proporcji 30-70, czy 50-50 mamy takie, a nie inne wartości opałowe.
Więc teoretycznie, jeśli do zagotowania 1 litra wody (teoretycznie) potrzebujemy jakąś ilość mocy, to przy palnikach o tej samej mocy czas będzie taki sam. Tylko w idealnych warunkach zużycie powinno być mniejsze, bo otrzymamy przykładowo z X benzyny CAŁĄ potrzebną energię, i tyle samo energii uzyskamy z X  - minus - coś gazu. Ale to na papierku w obliczeniach :)
Temperatura spada,ciśnienie maleje i gaz leży i kwiczy  ::)
Mam nadzieję, że rozumiesz ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 5 Cze 2012, 03:09 »
Mam nadzieję, że rozumiesz ;)
Matematykę rozumiem :)

Tylko skoro piszesz, (a ufam Ci, że wiesz co piszesz :)) , że powinno się zużyć więcej benzyny (i/lub mniej gazu) a Primus twierdzi coś innego ... postanawiam nie drążyć tematu dalej :)

Co prawda wciąż jestem ciekaw dlaczego prymus Wilka musi się podgrzewać 2 minuty.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna oszej

« 5 Cze 2012, 03:11 »
A no i ja też nie przekonuję do żadnej z opcji, każdy musi sobie "w sercu i duchu" przemyśleć do czego potrzebuje kuchenki, ile jej będzie używał w roku, czy wtedy bardziej opłaca kupić tanią kuchenkę i wydawać więcej na kartusze, czy może, planuje się np. kilka dłuższych wypadów, lub w ogóle długi wypad, i wtedy lepiej wydać więcej "na raz", a potem oszczędzać przy eksploatacji. No i też pytanie - gdzie chcemy tej kuchenki używać. Osobiście jeśli chodzi o gaz podobają mi się kochery wolnostojące, a nie nakręcane bezpośrednio na kartusz, a te już są niestety sporo droższe, od tych "standardowych".
I co do rąbnięcia się Primusa - jaką mamy pewność, że w omnifuelu wpisali dane zużycia dla benzyny, a nie gazu :)? Bo wydaje mi sie, że oni wpisali tam gaz, a z powodu takiej samej mocy, czas potrzebny będzie taki sam i zużycie także takie samo (ten sam gaz) :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 5 Cze 2012, 03:14 »
No i też pytanie - gdzie chcemy tej kuchenki używać.

Myślę, że to jest podstawowe pytanie.
I co do rąbnięcia się Primusa - jaką mamy pewność, że w omnifuelu wpisali dane zużycia dla benzyny, a nie gazu :)? Bo wydaje mi sie, że oni wpisali tam gaz, a z powodu takiej samej mocy, czas potrzebny będzie taki sam i zużycie także takie samo (ten sam gaz) :)
Chyba zrobię eksperyment i z rozpalaniem (podgrzewaniem) i z czasem po jakim skonczy się benzyna :)
R
… why so serious ?

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 7 Cze 2012, 14:39 »
Ostatecznie zamowilam jednak Optimusa Cruxa;) mam nadzieje ze sie bedzie dobrze sprawowal;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 7 Cze 2012, 15:43 »
Czy spirytus żelowy można kupić gdzieś w jakimś większym opakowaniu?

Offline Mężczyzna oszej

« 7 Cze 2012, 15:50 »
Duża paczka żelek-misiów, połówka Krakusa, chyba wiesz co z tym zrobić :)
Widzę, że nie zrezygnowałeś z tego pomysłu kuchenki na pal. stałe. Szkoda.. No ale musisz przez to przejść :P

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 7 Cze 2012, 15:53 »
Poczuję na własnej skórze, że to dziadostwo i więcej pewnie nie kupie :P Póki co zagotowałem wodę na zupkę chińską w kilka minut, także nie narzekam :) W sumie to to kupiłem bo sądziłem, że wyjadę już wczoraj a tu bęc - dopiero za 2 tygodnie.
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2012, 15:59 zizu1 »

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 7 Cze 2012, 16:04 »
Mnie szlag trafil gdy probowalam zagotowac wode na tym paliwie stalym w kostkach  :-[ Najpierw  nie chcialo sie zapalic  :icon_exclaim: a jak juz je odpalilam to ogien byl taki, ze nie mozna byla zajrzec do czajniczka;/ ostatecznie woda i tak sie nie zagotowala;/
Dlatego tez juz zamowilam normalna kuchenke:)

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 7 Cze 2012, 22:45 »
Ja mam kilkuletniego Omni i chyba jednak zrobię test ile to to na prawdę się rozpala.
Z resztą czy benzynowe rozpalają się "długo" czy "krótko" to rzecz względna.
Gdy primus się rozgrzewa można zająć się innymi rzeczami. Przecież nie trzeba siedzieć i na niego patrzeć :)

Tylko teraz mam przed oczami spec Primusa i oni twierdzą, że
Omnifuel, ma 3000W, w 3 minuty gotuje litr wrzątku i 270 g benzyny starcza na 70 min gotowania
http://www.primus.eu/templates/pages/ProductSheet.aspx?ItemId=93949
a
EasyFuel ma ... tak samo :) choć gazowy
http://www.primus.eu/templates/pages/ProductSheet.aspx?ItemId=94556

czyli co?
rąbnęli się?

Dokładnie tak, te cyferki niewiele znaczą i nie przywiązywałbym do nich większego znaczenia, to reklama producenta.
Proszę Cię :)
Wiesz lepiej niż Primusa? I to tak .. a priori? :)
btw.
MSR (Whisperlite) podaje, że na 600 ml benzyny można ugotować 34 litry wody a 270 ml benzyny wystarcza na 67 minut płomienia.
Podobnie DragonFly (benzyna) i SuperFly (gaz) (innych nie sprawdzałem)

czyli pokrywa się mniej więcej z Primusem

To jak to jest?
Też kłamią?

Michał - żebyś nie zrozumiał mnie źle. Ja tu nie twierdzę, że "nic nie wiesz" ani nic z tych rzeczy.
Po prostu piszesz dość radykalne osądy nie wiem czym poparte i chciałbym byś to wyjaśnił.
Nie mnie, bo ja czy Ty prymusy mamy i wiemy jak to jest, ale dla stojących przed wyborem palnika.

ps
Aczkolwiek to jest mniej więcej przy 20 stopniach, maszynka benzynowa przy niskich temperaturach jest już wydajniejsza, łatwiej ją osłonić od wiatru itd.
Są również nowe maszynki, które tak jak benzynowe połączone są wężykiem z puszką gazu i nie trzeba ich wysoko nakręcać jak większość.

(to jest info nie dla Wilka, bo wiem, że wie)
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2012, 23:13 robb »
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum