Czy ktoś chciałby jeszcze zapytać, co kupić, chcącgotować wewnątrz namiotu? :]Szy.
Cytat: oszej w 8 Cze 2012, 11:41Wilku, rozpaliłem swojego Primusa, ostatnią resztkę benzyny zużyłem, więc trochę już prychał powietrzem, priming na poziomie 55-58 sekund, czas zagotowania 1l wody (4 pełne, zwykłe szklanki, też można o tym dyskutować, ale nie mam wagi, żeby sprawdzić, czy to faktycznie 250ml, ani innej menzurki), 5:45 w zwykłym garnku (te turystyczne ma Dominika akurat).Ja gotuję bez osłony przeciwwietrznej a to wydłuża nieco ten czas, tak jak wspominałem ok. 7-8min w warunkach terenowych. Tak czy siak - o 3min nie ma mowy, to parametr laboratoryjny.Cytat: oszej w 8 Cze 2012, 11:41Jeśli przeprowadzasz priming podręcznikowo, to nic nie może Ci płomień skoczyć do góry,bo zawór na czas podgrzania kanału dolotowego jest zamknięty. Masz jeszcze nową maszynkę więc pewnie wygląda to inaczej. U mnie nie ma mowy by wstępne rozlanie benzyny i jej podpalenie wystarczyło do odpalenia kuchenki. Trzeba więc albo poczekać aż zgaśnie, rozlać benzynę na nowo i odpalić (a to jest na tyle upierdliwe, że się nie opłaca) - albo dolać benzyny gdy już płomień zaczyna gasnąć - i wtedy właśnie jest ryzyko powstania wysokiego płomienia, trzeba to zrobić z wyczuciem. Iw zależności od temperatury trzeba tak robić czasem nawet 2-3 razy.
Wilku, rozpaliłem swojego Primusa, ostatnią resztkę benzyny zużyłem, więc trochę już prychał powietrzem, priming na poziomie 55-58 sekund, czas zagotowania 1l wody (4 pełne, zwykłe szklanki, też można o tym dyskutować, ale nie mam wagi, żeby sprawdzić, czy to faktycznie 250ml, ani innej menzurki), 5:45 w zwykłym garnku (te turystyczne ma Dominika akurat).
Jeśli przeprowadzasz priming podręcznikowo, to nic nie może Ci płomień skoczyć do góry,bo zawór na czas podgrzania kanału dolotowego jest zamknięty.
edit: nie zrozumiałem sarkazmu
a na poważnie: nie wyobrażam sobie używania tego w namiocie
Tylko wtedy oczywiście nie rozpala się tego jak Robb (z dużą ilością benzyny); tylko daje się jej znacznie mniej (by nie powstał tak wysoki płomień). I z tego najpewniej wynikają różnice pomiędzy uzyskiwanymi przez nas czasami rozpalania.
Cytat: szy w 11 Cze 2012, 20:29... a na poważnie: nie wyobrażam sobie używania tego w namiocie, w sypialni. Kuchenka gazowajednak (przeważnie) takich efektów nie gwarantuje.E tam!W dużym namiocie to całkowicie bezpieczne.
... a na poważnie: nie wyobrażam sobie używania tego w namiocie, w sypialni. Kuchenka gazowajednak (przeważnie) takich efektów nie gwarantuje.