Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302153 razy)

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Odp: kuchenka turystyczna
« 22 Sty 2012, 16:39 »
Hej Borafu :) Dzięki za odpowiedź! Chyba i ja zamówię tą kuchenkę - wymiary są spoczko i spokojnie dadzą radę nawet w tylnej sakwie Crosso :P :D Na swoich dwóch pierwszych wyprawach miałem taką kuchenkę, ale ja za swoją dałem jakieś 3 dychy i była jeszcze w takiej plastikowej walizce.

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Sty 2012, 16:54 »
Wow, niezła maszyna  ;)
No to faktycznie niewiele Ci miejsca w sakwie zostało.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 22 Sty 2012, 17:15 »
Czy mieliście kiedyś problem z dostępnością kartuszy nakręcanych w europie?
Z tego co mi wiadomo, to kartusze nabijane są na stacjach za kilka zł.
Nakręcane są mniej dostępne i trzeba szukać sklepów z tego typu akcesoriami.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 22 Sty 2012, 17:34 »
Dostępność jest zależna od kraju. W marketach sportowych, typu Intersport najczęściej dostępne są wszystkie systemy. Na taką podróż najlepiej mieć dwusystemową kuchenkę, np. Primus Express Stove Duo.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Freud

« 22 Sty 2012, 17:57 »
Są jeszcze tzw. adaptery na kartusze przebijane. Zastanawia mnie jeszcze na ile taki adapter to bezpieczna sprawa.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 22 Sty 2012, 20:14 »
Czy mieliście kiedyś problem z dostępnością kartuszy nakręcanych w europie?

Jeśli chodzi o Norwegię, kartusze nakręcane (typu Coleman) kupisz w każdym Intersporcie - mapa sklepów na stronie firmowej (no chyba, że akurat zabraknie, ale to raczej byłaby wyjątkowa sytuacja).

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

« 22 Sty 2012, 20:18 »
Są jeszcze tzw. adaptery na kartusze przebijane. Zastanawia mnie jeszcze na ile taki adapter to bezpieczna sprawa.

Jest to zdecydowanie niebezpieczna rzecz, mimo atestu, który z pewnością posiada. Do każdego takiego adaptera dają apteczkę i małą lodówkę, co byś sobie mógł palce włożyć jak Ci je eksplozja urwie. Niektóre firmy dają jeszcze modlitewnik, podobno zmówienie kilku modlitw minimalizuję ryzyko eksplozji.

Offline Mężczyzna Freud

« 22 Sty 2012, 20:23 »
Idąc za ciosem: skoro adapter nie jest bezpieczny to czy kuchenki do nabijanych kartuszy są bardziej bezpieczne i nie ma kwestii, czy w takich kuchenkach też warto mieć apteczkę :P?

Znajomi mają na nabijane kartusze i chwalą sobie bardzo.

« 22 Sty 2012, 20:33 »
Te są jeszcze niebezpieczniejsze. Zabijają 99% użytkowników. Twoi znajomi widać są szczęśliwym 1%.

Ad rem. Wszystkie rzeczy do gotowania z gazem są bezpieczne jeżeli przeczyta i zrozumie się instrukcję obsługi. Co ma być w tym niebezpiecznego?

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 22 Sty 2012, 21:39 »
Dołączę się do tematu. Czy ktoś z tu obecnych używa kuchenki MSR WhisperLite International i może się wypowiedzieć na jej temat ?

Offline Mężczyzna Freud

« 22 Sty 2012, 21:59 »
Te są jeszcze niebezpieczniejsze. Zabijają 99% użytkowników. Twoi znajomi widać są szczęśliwym 1%.

Ad rem. Wszystkie rzeczy do gotowania z gazem są bezpieczne jeżeli przeczyta i zrozumie się instrukcję obsługi. Co ma być w tym niebezpiecznego?
Nie mam więcej pytań. Dzięki - na pewno wezmę ze sobą apteczkę oraz zestaw do zszywania palców.
A tak poważniej - skoro zdarzają się wycieki to chyba niezbyt dobrze co Arkadoo?
Cytując:
Hose,
Primus, MSR, Karrimor, to są marki. Proste kuchenki gazowe tego typu i tak renomowanych producentów można brać w ciemno. Ale Marek Dębowski się myli mówiąc o powszechnej dostępności kartuszy typu Coleman/EpiGas/Karrimor (czyli gwintowanych). W Katalonii na ten przykład nie uświadczysz. Tylko i wyłącznie CampingGaz. Mówię ku przestrodze, bo moim zdaniem CampingGaz jest słabszy. A już w w szczególności odradzam modele, które "dziurawią" sam kartusz! Wycieki gazu przy transporcie murowane. Zagrożenie wybuchem sakwy - spore :pp

PS. Bierz tego karrimora, a jeśli będziesz jechał do Katalonii - weź zapasowy kartusz i już :)

Jeśli widzę adapter to na podstawie takiej opinii nasuwa się myśl, że jeśli nie jest dobry to może powodować wycieki :P

Tym stwierdzeniem zakończę dalsze moje pytania :] Nie kontynuuj dalej Arkadoo - dziękuję za wszystko  8)

« 23 Sty 2012, 08:17 »
Kuchenek na przebijane kartusze nie można transportować z podpiętym kartuszem. To jest jak byk napisane w instrukcji. Niektórzy tego próbują i są wycieki. Ideą tej kuchenki jest zużycie całego kartusza podczas dłuższego pobytu w jednym miejscu. Kartusze do nich są tańsze, ale coś za coś.

Zdaje się, że z tego typu adapterem kartusz przebijany można przewozić - http://8a.pl/palniki-kartusze/go-system-travel-pack Nie jestem tego na 100% pewien. Tylko to bydle jest całkiem duże, no i trzeba jeszcze kuchenkę dokupić do niego.

Offline m+k

• Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 23 Sty 2012, 12:27 »
Od 8 lat używamy kuchenki na przebijane kartusze. Dokładne przeczytaliśmy instrukcję o sposobie używania i transportu takiej kuchenki - nie było zapisu o zakazie przewożenia przebitego kartusza w kuchence. Być może teraz takie zapisy widnieją. Zakupiliśmy ją w Lidlu. Do dnia dzisiejszego służy nam bardzo dobrze. Nie zauważyliśmy żadnych przecieków ani nieszczelności (co przy szczelnych sakwach po ich otworzeniu z pewnością byłoby odczuwalne). Z pewnością kuchenki z zaworkiem są lepsze, ale tak jak pisał przedmówca-coś za coś.
Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 23 Sty 2012, 13:37 »
Podczepię aspekt związany z kuchenką

Osłona przeciwwiatrowa: brać najprostszą najtańszą czy zwracać na coś uwagę? Wydaję się prostym elementem, różnica w cenie wynika z wagi?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Sty 2012, 13:38 »
Osłaniaj karimatą :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy