Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302282 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Ale jak złożysz Cruxa i schowasz pod dnem kartusza (mieści się w tym zagłębieniu) to zostaje miejsce wewnątrz menażki na cokolwiek innego. Chyba, że masz kompatybilną menażkę w którą włożysz i kartusz i palnik(bo jak już wspomniałem ten się schowa w dno kartusza) to całość zajmuje znacznie mniej miejsca.
2 znajomych używa składanych palników i nie narzekają.

Offline Mężczyzna stillonbike

• Miasto: Warszawa/Sokołów Podl.
  • Na forum od: 21.02.2012
Właśnie chcę kupić naczynia Optimus Solo Cook i tam chyba wchodzi Crux Lite z kartuszem. Jeśli tak czy coś innego przemawia za wyborem składanej/droższej wersji Crux'a?
Some opportunities come only once, seize them.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jeśli wystarczy Ci mały kartusz to spoko zestaw.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
Czeka mnie zakup: kuchenka + garnek. Zdecydowałem się na palnik: Surrpass Titan oraz garnki: Optimus Terra Lite Cookset. Jak myślicie dobry to wybór? Za dużo nie gotuje, w zimę nie będę używał. Czy rozstaw nóżek w kuchence jest wystarczający pod radiator w garach, będzie to stabilnie stało?

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
Czy rozstaw nóżek w kuchence jest wystarczający pod radiator w garach, będzie to stabilnie stało?
Kupiłem, więc sam sobie odpowiem: garnek stoi stabilnie, płomień idealnie zgrywa się z garnkiem. Dziś zrobiłem test tego zestawu w kuchni, więc warunki laboratoryjne, 21`C bezwietrznie :P Czas gotowania 1L wody 2 min. 45 sek.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Czas gotowania 1L wody 2 min. 45 sek.

Aby być miarodajnym powinieneś jeszcze podać ilość ml gazu wypalanego na sekundę aby móc oszacować siłę strumienia ognia. W warunkach terenowych nie da się ustawić dokładnie tego samego. Kuchenki nie mają kilku stopni przepływu tylko, nieintedksowana regulację. Więc "dokładny" pomiar czasu jest bardzo przybliżony.

Ufff zamotałem - ale chyba wiadomo ocb:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Mam taką kuchenkę, spisuje się dobrze.

Offline Mężczyzna Peio

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 17.12.2012
Witajcie,
Użytkował ktoś taką kuchenkę?http://allegro.pl/kuchenka-turystyczna-kieszonkowa-gaz-piknik-rower-i4124673336.html

pozdrawiam

Jeśli do sakwy to trochę ciężka  :icon_neutral:

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Jeśli do sakwy to trochę ciężka
Ale gaz tani  ;)

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
Dokładnie o gaz mi chodzi-używam takiego samego do kuchenki "walizkowej" :)

Dzięki za radę-zakupiłem :)

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Hej :) Wertuję forum i internet już pół dnia, wybrałem dwa palniki:
- Optimus Crux, lub
- Surpass Titan

Niestety nie potrafię przechylić szali i dokonać ostatecznego wyboru.
Z tego co widziałem na necie trochę lepiej jakościowo wygląda Optimus (np. rozchylane ramiona nie latają na nitach), ale np. palik ma też niezbyt dobrą regulację płomienia - wajcha regulacji porusza się samoczynnie, ma zbyt duży luz - widać to tutaj.
W Optimusie podoba mi się też bardzo sposób w jaki palnik można przewozić w denku kartusza.
Z drugiej strony cena Surpass'a jest niższa o kilkadziesiąt złotych, tytanowy palnik, moc większa o 500 W.
Czy moglibyście pomóc mi w wyborze?
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2014, 22:31 Kosiek »

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Ja na Twoim miejscu brałbym Cruxa.

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Hej rafalb :) Dzięki za odzew :)
A dlaczego właśnie Crux?

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Przede wszystkim składany, a dodatkowo ostatnio poprawili przegub i się palnik nie giba na boki. Optimus to solidna firma, dobra jakościowo. Dużo znajomych ma ten palnik i sobie chwali. Wg mnie warto brać sprawdzone i popularne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum