Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302289 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
to może ja odpowiem. Odgłosy wydaje nie gorsze niż benzynówka, jest głośna. Niestety to jest raczej wariant na grzanie kubka, bo przykładowo w moim garze z radiatorem, cała kuchenka z nóżkami wchodzi do wewnątrz radiatora :)

Rzeczywiście jest pi*oko tak samo głośna jak moja breżniewka :)
Wydaje się stabilna - 2 litrowy gar z wodą zagotowałem i nie powyginała się (jeszcze)
Mam nadzieję, że wytrzyma 2 tygodnie wakacji, na które jutro ruszam.
Wrócę - dam znać jak się spisała.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Wróciłem, przeżyłem, palnik też ;)

Było tak:
-- palnik był używany 10 dni, spaliłem 1,5 butli 450 g
-- 2xdziennie gar z 2l. żarcia dla 4 osób + jakaś woda na kawę czy herbatę
-- konstrukcja palnika wątła ale dała radę wielkiemu garowi, niestabilność wynikała raczej z podłoża pod kartuszem
-- gotowanie w wielkim 3 litrowym garnku nie stanowiło problemu ale wymagało uwagi
-- płomień nieco punktowy, jak nie mieszałem to przypaliłem ale znowu jak mieszałem to nie przypaliłem, więc czyja wina...?

Za 12 dolców to chyba fajna zabawka. Chyba, bo nie mam doświadczenia z innymi palnikami

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Jak gazówka do 120 zł dla totalnego laika w temacie? Primus, Fire- Maple czy jakiś inny cuś. Czy w tych pieniądzach to wszystko jedno? :D

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
To może inaczej. Nakręcana czy z wężykiem (Jasiu :) )?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
To ja podrzucę test zestawu do gotowania Primus Eta Lite+ Może komuś pomoże?
http://wciazwdrodze.blogspot.com/2015/09/wyruszajac-na-islandie-wiedziaem-ze.html

W skrócie: drogi zestaw do gotowania, wysoka jakość wykonania, szybkie gotowanie nawet w zimie, taka se konstrukcja.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Nie wiem czy to dobre miejsce bo może ta wiadomość powinna być w wątku o garnkach...
W każdym razie przedstawię swoje pierwsze wrażenia z kuchenki (a właściwie zestawy kuchenki z garnkiem) o nazwie Fire Maple FMS-X2 (czyli, jak to mówią internety - kitajski Jetboil).

Cechy:
Zestaw skłąda się z kuchenki (palnika), garnka z plastikową pokrywką, stojaka (stabilizatora) pod kartusz i adaptera umożliwiającego gotowanie w innym naczyniu niż garnek z zestawu.

Pojemność garnka: 1L (efektywna), rzeczywista jest nieco większa.
Garnek można połączyć z kuchenką
Garnek ma radiator i osłonę przeciwwietrzną
Garnek ma izolację z cienkiego neoprenu
Garnek ma składaną rączkę z blokadą
Teoretycznie w garnku można zmieścić wszystkie elementy zestawu oraz kartusz 230g.

Zalety:
+tańsze od Jetboil (o ile jest w promocji - ja kupiłem za 180zł)
+całkowicie zasłonięty płomień
+wygodna rączka

Wady:
- niestety w moim egzemplarzu nie daje się złączyć garnka z palnikiem (za wąski garnek - za szeroki palnik?)
- nie każdy kartusz 230 zmieści się do garnka razem z palnikiem (Primus wszedł, Coleman nie : nieco inna średnica)
- czas gotowania nie za dobry (gotowałem 1L przez ok 5min, w domu, woda z kranu)
- krzywe dno (obudowa radiatora) w moim egzemplarzu, ale to akurat nie przeszkadza

Kuchenka kosztuje ok 250-300zł (na Aliexpress od 50$) ale ja zakupiłem w promocji za
niecałe 180 zł.

Galeria:
https://goo.gl/photos/FB37exiUg7jyGQKD6

P.S.
Inne przemyślenia:
Podoba mi się koncepcja łączenia całości oraz możliwość zapakowania wszystkiego do środka (niestety ten egzemplarz nie spełnia wszystkich tych warunków). Takie połączenie, w moim mniemaniu, powinno uczynić gotowanie w przedsionku namiotu o wiele wygodniejszym i bezpieczniejszym. Całość mogłaby być mniejsza, ale dzięki temu do środka wchodzi średni kartusz a ugotowanie 1L wody to akurat 4 herbaty dla mojej rodziny. Jetboil czy MSR mają w swojej ofercie wieszak do tego typu systemowego garnka co też może być fajnym udogodnieniem (tutaj trzeba by coś sobie skonstruować z linek hamulcowych) nie tylko dla alpinistów wiszących na ścianie ale i dla rodziców, którzy nie chcą żeby dziecko wylało na siebie wrzątek.

edit: ups, nie to zdjęcie załączyłem

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
jak dla mnie do gotowania w namiocie jest to za wysokie. Nawet z tymi nóżkami w zestawie. Wolę palnik niski przy ziemi i butla gdzieś z boku.

Offline Mężczyzna qbab

Mam taki, ale on też ma wady. Przede wszystkim szeroki płomień więc sprawdza się przy dużym garnku i patelni. Mały garnek nie jest równie efektywnie podgrzewany. Korzystałem też z kuchenki Fire Maple FMS-103 (kopia Pocket Rocket) i jest na prawdę szybka, ale również jest wysoka a postawiony na niej garnek stalowy bardzo się ślizga, do tego trudniej to osłonić przed wiatrem.
W tej X2 płomień jest na prawdę zasłonięty i na upartego można kuchenkę o coś oprzeć (drzewo, rower, patyk wbity w ziemię, a może nawet o sakwę) i stabilność jest dużo lepsza niż garnka postawionego luzem na zwykłej kuchence.
Na razie jednak to tylko moja teoria, ja na razie wymieniam swój egzemplarz na wolny od wad, a po wakacjach zdam relację czy zestaw się sprawdził.
P.S.
Gdyby nie promocja to bym na pewno tego nie kupił, bo za 299 można kupić Jetboil Zip w Decathlonie, aczkolwiek w Zipie nie mieści się kartusz 230g. Zresztą te 299 to i tak drogawo.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
A tych "renomowanej niemieckiej marki Rsonic" ktoś używa? Bo popularne na allegro, tanie a na forum nic nie słychać ;)

http://allegro.pl/kuchenka-turystyczna-gazowa-polowa-piezozaplon-i5267286096.html

My używamy od 12 lat na wszystkie wyjazdy. Teraz już drugą, gdyż po 10 latach pierwsza zaczęła lekko "puszczać gaz". Tania kuchenka, tanie kartusze, dostępne również w dziale technicznym w marketach do tzw. lutlampy na gaz, za niższą cenę niż na dziale turystycznym.

Offline Mężczyzna qbab

Na razie jednak to tylko moja teoria, ja na razie wymieniam swój egzemplarz na wolny od wad, a po wakacjach zdam relację czy zestaw się sprawdził.

Czas na króciutką relację.
Po pierwsze - sklep bez problemu wymienił mi kuchenkę na inny egzemplarz, bez opisanej wcześniej wady.
Po drugie - jestem zadowolony z zakupu. Poranne czy wieczorne przygotowanie herbaty jest szybsze i wygodniejsze. Nie ma kombinacji z ustawianiem osłony i wybieraniem odpowiedniego miejsca na gotowanie. Przede wszystkim jednak jest wygodniej, bo to co jest potrzebne do gotowania (kartusz, palnik, zapalnik), jest w jednym pakunku i optymalnie spakowane (wcześniej miałem osobny garnek, w którym to miałem inny garnek i jeszcze kilka innych drobiazgów jak ściereczka, gąbeczka płyn do mycia naczyń, zapalniczka, zapałki i osobny palnik). Zatem wystarczy wyjąć to z sakwy rozłożyć i nalać wodę a po gotowaniu złożyć i z powrotem do sakwy. W poprzedniej konfiguracji (osobny palnik i garnek) miałem więcej zachodu przy rozkładaniu i pakowaniu zestawu bo garnek, z racji swojej wielkości, lądował zawsze na dnie sakwy w dodatku odpowiednio otoczony patelnią i talerzami. Oprócz tego kartusz zazwyczaj był gdzieś indziej. Teraz wyciągam go tylko do przygotowania obiadu.
Oczywiście na pewno nie każdemu ten zestaw przypadnie do gustu bo garnek jest sporawy (ale jak już wcześniej napisałem mieści się do niego średni kartusz (230g)) i dla jednej czy dwóch osób może być zbyt duży.
Nie napiszę nic o trwałości bo był zbyt krótko używany - niecałe 3 tygodnie. Póki co jednak nic się nie zepsuło.

P.S.
Zestaw również znakomicie nadaje się do gotowania spagetti.
P.P.S.
Widzę, że wcześniej tego nie napisałem, ale do garnka mieści się również duży kartusz (450g), jednak wówczas nie mieści się już oczywiście nic innego (palnik i adapter).

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
kuchenka turystyczna na kartusz gazowy
« 16 Sty 2017, 08:56 »
najlepiej uniwersalna
a jak gazowa to taka zeby palnik stal na ziemi a nie na butli

Polecam moje rozwiązanie:

Kuchenka na standard Campingaz nakręcona na konwerter do butli w standardzie Hi Cook. Już dwa lata jeżdżę po Azji, z dostaniem butli nie ma problemu (nawet w Indiach gdzie są zabronione udało się kupić - ale nawet jakbym nie dostał taniej Hi Cook to droższą Campingaz np Primus dostanę). W Kambodży te butle Hi Cook nawet napełniają. Duża oszczędność pieniędzy, czyste gotowanie wew namiotu czy budynków. Taka butla Hi Cook kosztuje zwykle $1.

Wada: Hi Cook to zwykle sam Butan. W niskich temperaturach stanie się tak ciekły, że nie odpali. Rozwiązanie: wrzucić butlę do śpiwora i spać z nią a następnie włożyć w neoprenowy "kondom", czyli "stubby holder" na czas gotowania.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jakby koś byl zainteresowany to ja ten trójnóg i "długą butlę"chętnie oddam za piwo.
Nie dlatego że to nie działa, ale w moich warunkach, gdy wolne nie przekracza 2 tygodni w jednym kawałku, po prostu nie chce mi się tego używać i leży już ze 3 lata, zajmując miejsce.

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
Podłącze się pod temat żeby nie zakładać nowego wątku.
Mam pytanko, czy dostanę gdzieś na jakiś stacjach benzynowych kartusz campigaz? Ruszam w piątek rano w trasę, nie będę przejazdem przez żadne większe miasto a w domu jak się okazało mam resztę gazu :)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Jako, że dostać dobrą kawę, w momencie gdy bardzo się na nią ma ochotę a wokół same lasy i nic więcej, jest bardzo trudno zwracam się o pomoc w wyborze kuchenki/palnika. Budżet sam nie wiem jaki bo nie wiem ile trzeba wydać aby otrzymać produkt na lata i z dobrym stosunkiem jakość/cena. Im taniej tym lepiej, chociaż jak dobrze wiadomo nie stać nas aby tanio kupować. Jak znajdzie się do 200zł będzie super.

Przejrzałem ten temat, przeczytałem kilka innych i jestem głupszy niż byłem. Za duży wybór, za dużo informacji. W skrócie więc piszę co potrzebuję.

Szukam kuchenki tylko i wyłącznie na gaz. Używana będzie głównie do parzenia kawy w kawiarce/tygielku. Nie przewiduję używać jej na mrozie. Gotowania obiadów na chwilę obecną nie przewiduję, ale lepiej mieć to na uwadze niż nie, więc dobrze by było gdyby była w stanie w sensownym czasie podgrzać coś ze słoika czy tam ugotować trochę makaronu.

W większości polecane są kuchenki z palnikiem stojącym na ziemi, w kilku miejscach polecany jest Primus Express Spider II. Dobry kierunek poszukiwań czy wręcz przeciwnie? Jaka kuchenka będzie optymalna do moich potrzeb?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Najlepiej jest przymierzyć kawiarkę do palnika by pewnie na nim stała i aby miała płomień świecowy tj. skupiony by nie grzała otoczenia kawiarki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum