Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302296 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Wiem Yoshko, wiem. Tyle, że obecnie nie mam kompletnie czasu na latanie po sklepach, mogę dokonać zakupu jedynie przez neta i trochę się mi z tym się spieszy. Wyjeżdżamy w przyszły weekend, wiem że późno się zdecydowałem na zakup ale lepiej późno niż wcale. Zakup kuchenki zwróci mi się po kilkunastu(?) kawach w barach/restauracjach/i cholera wie gdzie jeszcze  ;)

Konkretne modele odpowiednie do moich zastosowań opisanych powyżej będą na wagę złota  :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witaj

Do twoich zastosowań najlepszy chyba będzie https://youtu.be/mmqwcAnE6Ng

lub jego chińskie podróbki jeżeli chcesz zaoszczędzić.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Albo coś tańszego np. Firemaple FMS-103

4 lata temu kupiłem podobną: PROVIDUS KUCHENKA FM100 i używam do dziś.

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
Mam tą kuchenkę MSR kilka lat, jest fajna, tylko nie nadaje się do szerokich garnków bo ma silny skupiony płomień. Do przygotowania kawy idealna. Na wiosnę zmieniłem specjalnie garnek i jest dobrze, nawet bardzo.
Do niej pasują garnki tego typu:

http://www.decathlon.pl/menaka-aluminiowa-dla-1-osoby-id_8246405.html

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
RMK, ponieważ jesteś miłośnikiem dobrej kawy zachęcam do poeksperymentowania również z innym niż kawiarka sprzętem. Ja na wyjazdach korzystam z drippera Hario V60 lub aeropresa. Do tego mały ręczny młynek a przede wszystkim świeżo palona dobra kawa.

Offline Mężczyzna rmk

Altharr aż takim smakoszem kawy nie jestem, żeby bawić się z dripperami i aeropresami. Wystarcza mi mój ulubiony tygielek lub kawiarka i dobra, świeżo palona kawa  :)

Czy ktoś z Was używał zarówno tej MSR PocketRocket™ 2 Ultralight Stove jak i jakiegoś jej zamiennika i mógłby pokusić się o napisanie czy rzeczywiście warto dopłacić do oryginału?

Czy stosowanie kuchenki z "pająkiem" ma przewagę tylko wtedy gdy gotujemy w namiocie i lepiej aby palnik stał jak najniżej ziemi czy ma też ona inne zalety w stosunku do nakręcanej bezpośrednio na kartusz?

Jako, że ostatnio gdy używałem kuchenek minęło ładnych kilkanaście lat, zapytam jaką wydajność ma taki MSR z 200gr kartuszem? Ile razy zagotuję na tym powiedzmy litr wody?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy stosowanie kuchenki z "pająkiem" ma przewagę tylko wtedy gdy gotujemy w namiocie i lepiej aby palnik stał jak najniżej ziemi czy ma też ona inne zalety w stosunku do nakręcanej bezpośrednio na kartusz?
Da się wtedy odwrócić kartusz i palić płynnym gazem. Przydatne zimą lub przy końcówce kartusza.

My home is where my bike is.

• Użytkownik forum
Na MSR pocket Rocket ludzie raczej nie narzekają, to trwała kuchenka na lata. Jeśli szukasz sprzętu do zagotowania wody na pewno będzie ok. Dla siebie dzisiaj wybrałbym właśnie ją. Na rynku jest też sporo chińskich konstrukcji za 1/2 ceny ale tu z jakością bywa bardzo różnie, są tacy którzy chwalą i tacy, którzy piszą o problemach.
Wydajność kuchenek zależy głównie od warunków w jakich gotujesz (temperatura, wiatr, rodzaj garnka), myślę, że bezpiecznie można przyjąć że latem na 10 gramach gazu powinno się udać zagotować litr wody.
Ps. Ja ze względu na sposób składania, wybrałem kilka lat temu dla siebie Optimus Crux, ale nie mogę jej polecić ze względu na fatalne działanie regulacji płomienia.

Offline Mężczyzna JUREK

"Czy stosowanie kuchenki z "pająkiem" ma przewagę tylko wtedy gdy gotujemy w namiocie i lepiej aby palnik stał jak najniżej ziemi czy ma też ona inne zalety w stosunku do nakręcanej bezpośrednio na kartusz? "
Kuchenka z pająkiem jest stabilniejsza, naczynie z wodą po prosu jest niżej.
W kuchenkach zawsze palą się pary paliwa, a nie ciecz. Odwracanie butli ma sens gdy kuchenki mają podgrzewacz (rurkę, jak w kuchenkach benzynowych dla zwiększenia szybkości parowania)

Szybkość gotowania tak jak pisał altharr zależy też od garnka. Czajniki i szerokie garnki nie mają sensu przy takich palnikach (MSR PR). Napisałem wcześniej o garnku małej średnicy celowo bo jest znaczna różnica w czasie gotowania a przez to i ilości zużytego gazu do zagotowania wody. Zmniejsza się też czas zastosowanie tego typu garnków z radiatorem. Ja od zakupu, nie wożę czajniczka do gotowania wody.

tutaj jest nowszy model palnika MSR PR II
http://www.tuttu.pl/product-pol-26240-Palnik-POCKET-ROCKET-2.html
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2017, 11:23 JUREK »

• blog podróżniczy
Odwracanie butli ma sens gdy kuchenki mają podgrzewacz (rurkę, jak w kuchenkach benzynowych dla zwiększenia szybkości parowania)
Mnóstwo benzynowek nie ma żadnej rurki. Benzyna lub gaz odparowują bezpośrednio w palniku.

Offline Mężczyzna JUREK

Zgadza się, tylko wtedy w palnikach benzynowych wcześniej trzeba podgrzać ten palnik, by zapewnić odpowiednią szybkość (wydajność) parowania benzyny. W palnikach gazowych można zwiększyć ilość gazu przez zastosowanie baterii butli, powierzchnia parowania jest większa przez to ilość gazu wyparowanego jest więcej, ale to nie ma sensu w turystyce.
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2017, 12:29 JUREK »

• blog podróżniczy
Tak, niektóre palniki się do tego nie nadają, ale zdecydowana większość działa z płynnym gazem całkiem nieźle. Podczas rozpalania oczywiście mamy wielki płomień, ale palnik się rozgrzewa i po chwili pali się zupełnie normalnie. Za pompkę robi wtedy parujący w butli gaz.

Offline Mężczyzna rmk

Ok MSR do moich zastosowań będzie najlepszy. Będę musiał rozglądnąć się też za podobną menażką o której pisze Jurek, bo tej w decathlonie już nie ma.
A gdyby w grę wchodziła kuchenka z szerszym płomieniem, możliwa do stosowania w szerszych garach to jaka wtedy, tak aby był porównywalna jakościowo do tego MSR. Pytam aby zaspokoić ciekawość  :)

• Użytkownik forum
Gary z radiatorem to np. Optimus Terra Weekend.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum