Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302304 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź.
Osobiście nie mam żadnej wiedzy o palnikach tuurystycznych, nie wiem jaki standard  obowiązuje, jaki gwint czy to np 7/16' czy też są inne, które mają najwięcej zamienników i najlepszą dostępność. Na stronie castoramy i leroya widziałem naboje do gazu podobne do tych w kuchenkach pokazanych przeze mnie i nie wiem czy to ten sam standard.
Nie kombinuj z nabojami z castoramy tylko kup normalny palnik turystyczny, tak jak Ci podpowiadają.
Te wynalazki, które próbujesz podsuwać to wiązanie buta dżdżownicą.
Gaz do kitu, bo jak się ochłodzi to nie chce grzać, kuchenka 10 razy większa niż trzeba.
Oszczędność nie warta zachodu.

Offline Mężczyzna Pit55

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 19.03.2018
@Easyrider77
Byłem w horyzoncie i oglądałem tego pajączka, obecnie mają go w promołszyn za osiem dichu, biorę go pod uwagę. Jeszcze z synem oglądaliśmy pokazany tutaj palnik z chin brs3000t, na alienexpres jest po16 $.

Panowie to nie jest tak, że szukam półśrodków, do tej pory uprawiałem turystykę samochodową teraz chcę to zmienić i poczuć wiatr we włosach :) Mam kolegę Kris Busz który podróżuje rowerem- był już min we Włoszech, w czerwcu planuje wyprawę do Chorwacji i Czarnogóry, i on mnie inspiruje. W tym roku nie planuję wielodniowych wypraw rowerowych,  raczej pociągiem do punktu A objazdówka na rowerze i powrót po 1,2,3 dniach pociągiem do domu.  Muszę najpierw nabrać sił i wprawy do wypraw a to wymaga czasu. Ostatnio mało jeździłem na rowerze (2 operacje kręgosłupa 2 lata temu) Pierwszy raz po długiej przerwie na rower wsiadłem pod koniec zeszłego lata, natomiast moja wspaniała żona jest zrośnięta z rowerem 3/4 roku dojeżdza do pracy i dużo jeździ w terenie.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Weź pod uwagę to co pisał JUREK, ten Spider (też go mam) nie sprawdzi się z małym garnkiem bo daje szeroki ogień, a jak na standardy turystyczne, to nawet bardzo szeroki. Ja go używam tylko z patelnią z Jula i garnkiem o poj. 2 litrów.

o takie:
https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/wypoczynek/kuchnie-biwakowe-i-piknikowe/naczynia-i-sztucce-turystyczne/patelnia-956121/#tab01
https://www.ceneo.pl/7599742

Offline Mężczyzna Pit55

Dziękuję za cenne rady, dużo się dowiedziałem i wiem w czy  teraz wybierać.
Przejrzałem również wątek o palnikach spirytusowych i odpuszczam sobie ten temat.

Offline Mężczyzna Pit55

Miałem okazję organoleptycznie obmacać kuchenkę HWG-01 i HWG-02 , i szczerze odradzam zakup tych sprzętów, szmelc nieziemski. Nawet sprzedawca odradzał zakup twierdząc, że to bubel.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Chcę zainwestować w palnik gazowy wolnostojący, ze wstępnym podgrzewaniem paliwa. Żeby był niski, stabilny i lepiej działał w chłodzie. Powiedzmy, ze referencyjny jest Primus Express Spider II. Czy możecie polecić coś godnego i porządnego z AliExpress o podobnych walorach. Jest tam tego onieśmielająco dużo, ale trudno znaleźć rekomendacje. Lub jakiś konkurencyjny projekt? A może nie warto nic chińskiego i brać Primusa?
Znalazłem też ciekawy opis odnośnie palinka Primus Gravity III
Używałem tej kuchenki bez przerwy przez półtora roku, prawie cały czas paląc benzyną (jest dostępny zestaw Primusa butelka +pompka, który podłącza się jak kartusz gazowy). W tej kuchence nie ma co się psuć, i to jest jej wielka zaleta, oprócz dużego, mocnego i cichego płomienia - niezależnie, czy na gazie, czy na benzynie. Z rzadka trzeba przeczyszczać dyszę, co jest proste - to wszystko. Regulacja płomienia przy kartuszu/butli jest trochę mniej precyzyjna, niż w kuchenkach wielopaliwowych Primusa, które mają dodatkowe pokrętło przy samej kuchence - ale właśnie to dodatkowe pokrętło u wielu spotkanych w drodze osób sprawiało mnóstwo problemów (zapychanie się od kiepskiego paliwa, problemy z rozpalaniem, plucie paliwem, itp.). Zdecydowanie polecam.
Wynika z tego, ze mając tą magiczna butelkę z pompką można używać benzyny w każdym palniku gazowym, bo jedyne różnice jakie znalazłem między tymi palnikami to ich wielkość i moc maksymalna o cenie nie wspominając..
I jeszcze prośba o Waszą opinię odnośnie osłon wiatrowych. Czy warto szukać palnika ze zintegrowaną osłoną czy lepiej iść w kierunku osobnej osłony?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
nie jestem pewny, ale chyba dysza do benzyny jest inna niż do gazu.

Pytanie czy będziesz miał jak postawić osłonę, wbić ją w podłoże?

Oosobiście mam primus spider, całkiem niezła, nie mam z nią problemów. Ale bym zmienił w niej dwie rzeczy: palnik mógłby być szerszy, bo grzeje jakby punktowo, mocno ale punktowo. Druga to podstawki mogłyby być nieco węższe, bo mały kubek ledwo stoi, dopiero garnuszek lepiej typu menażka. Akurat ja stosuje szerokie naczynia, więc średnica jest ok, ale dalej jestem zdania że palnik mógłby palić szerzej.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
W zestawie Gravity II MF są trzy dysze z otworami o różnej średnicy, do gazu jest z ta z największym otworem.
Gravity II MF to najgorsza kuchenka benzynowa, jaką miałem, źle zniosła kiepskiej jakości paliwa i dobrze działa już tylko na gazie. Czytając internety - nie jest to odosobniony przypadek. Poza złym działaniem z kiepskimi apliwami, po dłuższym użytkowaniu pojawią się problem z pompką Ergopump, która zaczyna puszczać powietrze i paliwo przy korku (na YT jest kilkanaście filmików o tym, jak to naprawić, z własnego doświadczenia - trzeba używać klejów, których nie rozpuści paliwo :)).

Primus Spider.
Fakt widziałem ją w akcji i paliła jak świeczka. Do tego hałasuje też.
Alternatywą jaką znalazłem to Kovea Spider. Powinna palić szerzej sądząc z układu palnika. Tylko, czy te druciki będą dostatecznie stabilne pod litrem wody?
https://8a.pl/palnik-turystyczny-kovea-spider.html
Primus Gravity. Zatem skreślam z listy :)
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2018, 14:37 Sedymen »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
miałem styczność z tą kuchenką:
https://www.tuttu.pl/product-pol-26312-Kuchenka-SIROCCO-GS2106.html

robila bardzo dobre wrażenie, tyle że jej nie mam bo kupowalem ją dla kolegi i na nią nie narzekał.

Akurat Primusa bo bardzo tanio mogłem kupić.
Stosuje też spraye z gazem. Eksploatacja więc jest tania.

może taka?
https://8a.pl/palnik-turystyczny-kovea-moon-walker

może taka?
https://8a.pl/palnik-turystyczny-kovea-moon-walker
NO. Powiem Ci, że faworyta podlinkowałeś, jak na ten moment. Wszystkomająca, nawet osłonę przed wiatrem.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Ten chińczyk całkiem sensownie wygląda i przynajmniej Twój egzemplarz działa. Teraz jest w 50% promocji i kosztuje 1/3 ceny MonWalker` (do tego dodają: "9-Płyta Szyby Wycieraczki" oraz "Gaz Kaseta Kuchenka Adapter Garnków Palniki" i statki z China do Polski free. Jak go kupię, to akurat na majówkę będzie  ;D

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
to samo sprzedaje horyzont , mam i chwalę sobie:
https://www.e-horyzont.pl/pinguin-spider-178963.html

Dzięki. Zdecydowałem się kupuje ten model.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum