Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302305 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Standardowo z kartuszami na gwint ale w zestawie była przejściówka do kartuszy CP250.
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2018, 21:55 WujTom »
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Standardowo z kartuszami na gwintem ale w zestawie była przejściówka do kartuszy CP250.
EN417. Dzięki.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Czy kuchenki gazowe z wężykami są lepsze od tych bezpośrednio nakręcanych na kartusz?
Nigdy nie miałem takiej z wężykiem, ale też nigdy nie miałem problemów z gotowaniem.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Zalety wężyków dla mnie są następujące:
- pracują znacznie niżej przy gruncie zatem dużo łatwiej jest je osłonic od wiatru
- są bardziej stabilne, ponieważ garnek na butli na nierównym podłożu lub miękkim potrafi nie stać bezpiecznie
- powyższe warz z faktem, ze płomień i garnek są niżej ma znaczenie jeżeli gotujesz w stosunkowo niewielkim przedsionku FN Sierra II i nie chcesz uszkodzić tropiku.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Nie sa lepsze, po prostu do innych zadań np smazenie, wodę na herbatę wolę zagotować na nakręcanym.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Ja mając oba typy jak do tej pory zawsze brałem tylko nakręcaną ;) a ta z wężykiem po testach "domowych" czeka na swój czas aż nadejdzie.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
W niektórych modelach z wężykiem można palić płynnym gazem (odwracając butlę). Dobre na zimę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Dzięki! Zatem skoro nie smażę, nie gotuje w dużych garnkach, nie gotuję w namiocie...
mogę zostanć przy nakręcanej. Zwłaszcza, że ostatnio właściwie zrezygnowałem z "większego" gotowania (jedynie woda na na herbatę lub kawa).

Zalety nakrecanych bezpośrednio - waga 25 g. Wymiary 5 cm razy 2 cm.

Ano właśnie, miniaturyzacja postępuje. A w moim starym palniku (po 25 latach) pokrętło zaworu się rozpadło (było z jakiegoś plastiku). No i palnik do malutkich i lekkich nie należał. Zamówiłem takie coś. Wychodzi mi, że ten palniczek się razem z kartuszem do kubka zmieści. 

W niektórych modelach z wężykiem można palić płynnym gazem (odwracając butlę). Dobre na zimę.

To już chyba mnie nie dotyczy :) choć zdarzało mi się topić śnieg w Alpach. Używałem wtedy zwykłego palnika ale miałem wtedy górską/zimową mieszankę gazu i gotowało się OK.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

widzicie kochani. Taki dziwy jest ten świat. Każdy chze przekonać innych do swojego. A ja mam zarówno jeden typ jak i drugi. Zalezy czego sie spodziewam, tego używam. Teraz na Islandię, gdzie wiatr rządzi uznałem, że idę w wężyki. Wiecie ile mnie one kosztują? To wam powiem. Za kuchenkę (rekomendowaną z autopsji prze dwóch naszych szanowanych członków) + osłona harmonijkowa przed wiatrem + przejściówka na butan (w uproszczeniu) płacę 65zł. Koszt osłony harmonijkowej + przejściówki + przesyłki to 40 zł (wariant optymistyczny) a i tak chciałem te akcesoria kupić. Zatem kuchenka kosztuje mnie 25 zł. Mój wywód behawiorystyczny oparty na moich stereotypach konsumenckich wskazuje, ze w w tym samy czasie 1/2 Jim Beam w Lidlu kosztuje 30 zł a a 1 L 60 zł. Na forum jest mało wątków dyskutujących zasadność nabycia tych precjozów, co niestety nie należy w moim przypadku do zachowań marginalnych. Zatem wszelkie uwagi o niezasadności zakupu maszynek wężykowych w stosunku do nakręcanych maja poziom istotności adekwatny do zanikania myszowatego płynu z ostatniej wizyty w znanej niemieckiej sieci dyskontowej rywalizującej z inną siecią o polskiej etymologii choć portugalskiej genezie.

Jednak ponieważ turystykę oraz moich partnerów w wyprawach traktuję poważnie, to wielką istotnością jest dla mnie pozytywna rekomendacja Jurek i Wuj Tom. Bez ich pozytywów tego wyboru bym nie dokonał.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2018, 23:47 Sedymen »

Dzięki za podpowiedź  :icon_exclaim:
Jednak Wuj Tom napisał, że alkoholu nie używa. Zatem nie chcę aby się wydało, że jestem krypto alkoholikiem  :)
(jakie to są te plastikowe butelki?)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« Ostatnia zmiana: 14 Gru 2018, 00:37 JUREK »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zamówiłem takie coś. Wychodzi mi, że ten palniczek się razem z kartuszem do kubka zmieści. 

To już badziew jest moim zdaniem. Nie chodzi o samą kuchenkę, ale o to, że ma tylko dwie, a nie trzy podpórki na których stoi garnek. Przy dwóch to już taki garnek z litrem wody bedzie mocno niestabliny IMO.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ma trzy, tylko jedna na zdjęciu jest skierowana w stronę obiektywu.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ma trzy, tylko jedna na zdjęciu jest skierowana w stronę obiektywu.

No rzeczywiście  :lol:
Trochę jeszcze fotograf musi się podszkolić  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum