Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302307 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Jednak ponieważ turystykę oraz moich partnerów w wyprawach traktuję poważnie, to wielką istotnością jest dla mnie pozytywna rekomendacja Jurek i Wuj Tom. Bez ich pozytywów tego wyboru bym nie dokonał.

Tak jak wspomniałem mam dwa typy kuchenek i z powodu że na wyjazdach głównie gotuję tylko wodę (na kawę/herbatę i do liofilków) to jeszcze ani razu nie zabrałem kuchenki z wężykiem ;) Jedynie testowałem i tą z wężykiem jest wolniejsza w gotowaniu niż moja nakręcana.

... Jednak Wuj Tom napisał, że alkoholu nie używa. ...
(jakie to są te plastikowe butelki?)

Ja napisałem że wódki nie pijam, a nie że jestem abstynentem. ;)
Jak dla mnie to pij ile chcesz obyś tylko rano miał siłę na pedałowanie i aby w interiorze nie włączył Ci się tryb Jaśka Wędrowniczka bo nie będzie mi się chciało za tobą biegać  :lol:
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Przy dwóch to już taki garnek z litrem wody bedzie mocno niestabliny IMO.

Ale może w Ekwadorze by działała :icon_mrgreen:  o ile prawdą jest, że np. jajko w pionie można postawić na równiku to i garnek mógłby ustać na dwóch podporach.  :icon_mrgreen:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
używam takie coś, stara menażka jest podstawką i jednocześnie jakby osłoną na wiatr. Oprócz tego jeszcze robię parawan jak trzeba, z płaskich blach które sprzedają jako osłony do kuchenek.
Bardzo dobrze mi się to sprawdza i średnica jest taka, że mieści się z tym rondlem razem.

Czyli na zewnątrz  jest rondel,  w środku menażka, w menażce kuchenka, szmatka i jakieś pierdoły i przykryte to przykrywką.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Primus ukradł Tobie patent, musisz odzyskać forsę za autorstwo :)
Jak wygląda palnik w środku?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
O, tu widać jeszcze jeden plus, bajecznie tanie kartusze przy użyciu przejściówki.
Co do osłon, to ja bym nie polecał aż tak mocnego zakrywania. Palnik zużywa masę tlenu, jak go nie dostanie, to będzie czad i sadza. Benzyniak na 4 tys metrów wraz z mini osłoną w ogóle nie działa, gaśnie od braku tlenu.

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
globalbus, otwory są przy ziemi i u góry, poza tym nie jest aż tak szczelnie między podstawką i garnkiem. Otwory są też w miejscu gdzie wchodzi do środka wąż kuchenki.
Potwierdzam, gaz jest taki jaki mam pod ręką, butan też się trafił za 5 zł bo nic innego nie miałem.

Jurek, nie mam chyba zdjęcia pokazującego palnik w środku. Jak Ci zależy mogę zrobić.  W każdym razie rozklad podpórek jest prawie idealny jak średnica menażki.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Ano właśnie, miniaturyzacja postępuje. A w moim starym palniku (po 25 latach) pokrętło zaworu się rozpadło (było z jakiegoś plastiku). No i palnik do malutkich i lekkich nie należał. Zamówiłem takie coś. Wychodzi mi, że ten palniczek się razem z kartuszem do kubka zmieści.

Taki chińczyk to jest loteria. Czasami będzie działał, jak złoto, czasem coś padnie (uszczelnienie, sam zawór). Przynajmniej tak mówią opinie na necie. Sam nigdy chińczyka nie miałem. Sam bym chyba poszedł w FireMaple. To jest pewnie naiwne myślenie, ale dla mnie to jest namiastka marki, choć też chińczyk.
https://www.ceneo.pl/28867580 - ta kuchenka zbiera niezłe opinie.

Obie to kopia MSR Pocket. MSR jest chyba najczęściej kopiowany, może jest najbardziej siermiężny po prostu?

Taki chińczyk to jest loteria. Czasami będzie działał, jak złoto, czasem coś padnie (uszczelnienie, sam zawór). Przynajmniej tak mówią opinie na necie.

Chiński brat przysłał los na loterię :wink: chyba wygrany. Zaskakująco mała jest.  Może powinienem sobie sprawić jakąś mikro zapalniczkę bo aż nie wypada wozić zapalniczki, która waży tyle co pół kuchenki. Przetestowałem, rozebrałem na części, złożyłem. Działa i nie wiem co mogłoby się w niej popsuć, taka to prosta konstrukcja.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Jeśli ją zepsuję będę się czuł jak ten człowiek z dowcipu co miał dwie kulki łożyskowe i jedną zepsuł a drugą zgubił. :wink: Zapewne jest podatna na fizyczną dezintegrację, w końcu waży tylko 38 g. Producent podaje, żeby nie używać garnków cięższych niż 2 kg (czyli pewnie wytrzyma trochę więcej). Ja jednak przeznaczam ją do 0,5 litrowego kubka.

« Ostatnia zmiana: 9 Sty 2019, 16:48 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeszcze mniejszą zrobili?
Mam taką w okolicach 50g i ma większe nóżki. O limicie wagowym nie słyszałem :)

My home is where my bike is.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
nie chcę aby się wydało, że jestem krypto alkoholikiem  :)

Lepiej nie bier wody rozmowanej bo i tak całą opędzlujesz na pierwszym biwaku ;D ;D :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Już miałem cię Kawerna spytać co to za model, ale fakt. Ogre ma silną ramę jednak nie ma co szaleć z jej obciążaniem żeliwem.
A co to masz za kubeczek. Szukam takiego metalowego ale, żeby dało się za uszy złapać zanim wrzątek ostygnie?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Lepiej nie bier wody rozmowanej bo i tak całą opędzlujesz na pierwszym biwaku
Nie, tak jak ty będę woził tydzień :)

#Podjazdy. Gotowałeś coś na tej maszynce czy tylko ją masz?

Ale klocek. 150% cięższa od mojej maszynki.

No fakt - kowadło - 12 g różnicy.
Rozważałem zakup tej BRS ale poświęciłem te 12 g dla estetyki  :P.

A co to masz za kubeczek. Szukam takiego metalowego ale, żeby dało się za uszy złapać zanim wrzątek ostygnie?

Kubeczek  także wyszedł spod żółtej rączki. (550 ml jest fajny bo 100 g kartusz ładnie się w nim mieści)
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

https://pl.aliexpress.com/item/Lixada-Ultralight-Tytanu-Kubek-Kubek-300-350-550-650-ml-Wody-Na-Zewn-trz-Kubek-Camping/32847583576.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.69cb5c0flIOeVO

Nie uwierzysz. Ale dokładnie ten kubeczek zlinkowałem do "wish list" na Ali. Globalna wioska jest mała  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum