Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302316 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
 ;D
Wybacz. Przez skromność nie pomyślałem o tym, co oczywiście już dawno mi się należy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna technops

• Miasto: klodzko
  • Na forum od: 18.03.2019
Panowie mam prostą kuchenkę turystyczną oraz mały piecyk turystyczny na kartusze CP250, MSF-1a, TS-700 pytanie jest jakaś przejściówka, żeby móc używać butli turystycznej do tych sprzętów ? znajduję tylko przejściówki NA te "spray"e żeby ich używać z innymi palnikami a nie przejściówki, które zasilą gazem urządzenia przystosowane do "spray"ów.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kupiłem te tytanowe garnki. Zobaczymy jak będzie.
Pierwszy krok into Light Side of the Force  ;)

Pierwszy krok into Light Side of the Force  ;)
W moim wydaniu to jak w tym dowcipie o tramwajach. Jeden jedzie w lewo, drugi w prawo, a trzeci za nimi.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Tyle tylko, że tytan jest o wiele cięższy od aluminium. Więc lekko może się zrobić co najwyżej w portfelu :-)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
sumarycznie są lżejsze bo znaczenie cieńsze ;-) a przynajmniej wszystkie moje tytanowe garnki takie są

Te też są lżejsze, chociaż różnica to nie jest duża. Ale ziarnko do ziarnka i gonię Wilka  :D

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Zastanawiam się nad kuchenka Primus Gravity III oraz Optimuse Vega. Głównym kryterium wyboru jest stabilność zestawu, tak by można było obslużyć garnek na 3-4 litry (5 osób). Ważna jest też jakość by służył długo. Dobrze żeby nie był za ciężki. Nie jest za to istotny rodzaj paliwa, nie będziemy jeździć w dzikie rejony i na długo więc może być na gaz, palnik będzie używany latem więc problem temperatury też nie występuje.

Primus to sprawdzona firma, ale Optimus też ma ciekawe rozwiazania w tym z możliwościa ustawienia butli z gwinte, do dołu. A może polecicie coś innego?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
myślę, że z primus gravity będziesz zadowolony. Ja używam Primus SPider bo był dużo tańszy i jest mały po złożeniu i lżejszy jeśli patrzysz na wagę.
Natomiast uchwyty/podstawki na garnek ma lepszy gravity, bo mniejszą średnicę kubka idzie lepiej postawić.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ Głównym kryterium wyboru jest stabilność zestawu, tak by można było obslużyć garnek na 3-4 litry (5 osób). /.../ Nie jest za to istotny rodzaj paliwa, nie będziemy jeździć w dzikie rejony i na długo więc może być na gaz, palnik będzie używany latem więc problem temperatury też nie występuje.

Zależnie od roboczogodzin gotowania, rodzaj paliwa sprawą okazać się być może kluczową (zarówno gabaryt, jak i il.).

Primus to sprawdzona firma, ale Optimus też ma ciekawe rozwiazania w tym z możliwościa ustawienia butli z gwinte, do dołu. A może polecicie coś innego?

Słyszy się, te tłoczki w skórze bywają niefajne (Primus); ale nie wiem.

Np.:
https://8a.pl/kuchenka-turystyczna-msr-whisperlite-international-v2?gclid=Cj0KCQjww7HsBRDkARIsAARsIT7cpC4M4ZD06paZwzMy6jao6iDzlesSUD-lHDIKFRYJNlX9N-Gb3EUaAsYHEALw_wcB

lub universal, combo (nie mam).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Słyszy się, te tłoczki w skórze bywają niefajne (Primus);
Trzeba o nie dbać, to są fajne. Większym problemem jest pojawiająca się nieszczelność łączenia samej pompki z resztą korpusu (ale do naprawy w 11 minut). Primus i Optimus to jedna firma, dwie różne marki. Gravity MF średnio nadaje się do zwykłej benzyny czy solarki.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
No nie bardzo, optimus należy do katadyna. Koncepcyjnie są podobne

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Możliwe, niedawno obie należały do Fenix Outdoor.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Jeżeli będę korzystał tylko z kartuszy gazowych to problem pompki chyba będzie mi obcy, czy do gazu też jest potrzebna? Co do MSR też ja ogladałem jednak nogi nie wygladaja na bardzo stabilne, dodatkowo jest cięższa od dwóch pozostałych. Co do mocy najlepiej chyba wypada Optimus, w którym ponoć po odwróceniu kartusza do góry dnem i rozkręceniu na maks moc wzrasta do 3700 w. Za to najstabilniejszy jest pewnie Primus ze swoimi 4 nogami.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Pompka nie będzie potrzebna do gazu, ale wtedy tak ciężki palnik traci sens.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum