Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302340 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Jak mały?

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Tak coś pomiędzy BRS-3000T a CRUX LITE
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Szukam palnika nakręcanego na kartusz...
Ktoś coś poleci?

BRS-3000 w wersji tytan z Ali. Malutki i leciutki, raptem 27g. Mam i używam do gotowania wody. Jak na razie działa bez zarzutu więc mogę polecić.

EDIT: Pisaliśmy równocześnie :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Tylko ten BRS-3000 (na oko to właśnie taki mam) świetnie nadaje się do gotowania wody, ale regulacja bardzo słaba (bardziej "on/off" niż regulacja) i punktowe grzanie powodują że poza cieczami trudno na nim coś podgrzewać.
Ja go lubię, ale warto mieć świadomość ograniczeń.

Offline Mężczyzna misiek

• Na forum od: 04.11.2018
... świetnie nadaje się do gotowania wody, ale regulacja bardzo słaba (bardziej "on/off" niż regulacja)...
I do tego właśnie używam, a regulacja u mnie działa wystarczająco  :) Wodę na poranną herbatkę, do liofa czy gorącego kubka gotuje aż miło. Na pewno swoje ograniczenia posiada ale jak ktoś nie ma wielkich wymagań i nie potrzebuje do gotowania obiadów to wg mnie jest OK. W połączeniu ze 100g kartuszem tworzy bardzo fajny, lekki zestaw.
« Ostatnia zmiana: 3 Lis 2020, 12:27 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Na forum od: 16.03.2015
Proszę dyfuzor do brs 3000T

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Używam Primusa Expres stove TI
https://hunt-fish.eu/pl/p/PALNIK-PRIMUS-EXPRESS-STOVE-Ti-BEZ-PIEZO-ZAPALNIKA/2798

Moge polecić, miniaturowy (72g), po spakowaniu mieści się w menażce razem z kartuszem 230 ml (takim jak na foto). Jest regulacja płomienia (wystarczająca), używam już przeszło 10 lat i nic się z nim nie dzieje.

Skoro jest do teraz produkowany, tzn. jest dobry ;)
« Ostatnia zmiana: 3 Lis 2020, 13:34 sinuche »

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Ja używam Spidera wyprodukowanego przez Mevę.
Trochę inna konstrukcja, ale dzięki temu jest bardzo stabilna.

Trochę tańsza niż primus: http://www.gaz-but.pl/pl/p/Kuchenka-Spider-PRO-z-piezozapalaczem/1363

Jeśli muszę to być micro palnik wkręcany bezpośrednio w cartridge to tu można coś znaleźć: http://www.gaz-but.pl/pl/c/Zasilanie-z-kartuszow/107

Wszystko zależy gdzie będzie używany i jak z dostępnością gazu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Trochę nie temat, więc nie będę prowadził krucjaty ;) Dziwi mnie jednak znikoma popularność kuchennek na alkohol.

Cały zestaw: kuchenka, osłona przeciwdeszczowa, miska z pokrywką, rączkę, zapalniczka itd. ważą w sumie minimalnie ponad 100 g. Paliwo też lżejsze/wydajniejsze wagowo. Na krótki wyjazd, gdy chce się zrobić kawę/herbatę, owsiankę, spaghetti lub zagotować jajka, wydaje się być idealna.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Cały zestaw: kuchenka, osłona przeciwdeszczowa, miska z pokrywką, rączkę, zapalniczka itd. ważą w sumie minimalnie ponad 100 g. Paliwo też lżejsze/wydajniejsze wagowo. Na krótki wyjazd, gdy chce się zrobić kawę/herbatę, owsiankę, spaghetti lub zagotować jajka, wydaje się być idealna.
Jak chce sobie zalać liofa, to biorę kartusz 100g, brs3000t i aluminiowy kubek. Całość mieści się w kubku. Wagowo podobnie, a nie ma rzeźby :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna rafastryk

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 25.02.2020
Szukam palnika nakręcanego na kartusz. Zależy mi żeby był w stanie utrzymywać mały stabilny płomień.

Ja od kilku lat używam palnika Coleman F1 Spirit i póki co nie narzekam.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak chce sobie zagotować liofa, to biorę kartusz 100g, brs3000t i aluminiowy kubek. Całość mieści się w kubku. Wagowo podobnie, a nie ma rzeźby
Rzeźby nie neguję, ale kartusz 100 g waży 183 g. Sumarycznie wyjdzie jednak wyraźnie ciężej, bo na wyjazd z dwoma noclegami buteleczka poniżej 100 g powinna być w sam raz - całość zestawu około 200 g. No i wadą kartusza jest to, że z zasady gazu jest albo zbyt dużo, albo zbyt mało.

Im krótszy wyjazd, tym większa przewaga wagowa alkoholu. Po prostu dziwi mnie znikoma popularność, bo rozwiązanie ma pewne zalety.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Im krótszy wyjazd, tym większa przewaga wagowa alkoholu. Po prostu dziwi mnie znikoma popularność, bo rozwiązanie ma pewne zalety.

Alkohol/benzyna ma jedną zaletę - dostępność.
Z gazem jest tak, że przy dłuższych wyjazdach, trzeba ten gaz dokupić (nie zawsze jest gdzie) - więc odwrotnie niż piszesz. Na krótkie wypady - tylko gaz.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
No i wadą kartusza jest to, że z zasady gazu jest albo zbyt dużo, albo zbyt mało.
Dolewam sobie przed wyjazdem. Kartusz możesz mieć zawsze pełny.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Trochę nie temat, więc nie będę prowadził krucjaty ;) Dziwi mnie jednak znikoma popularność kuchennek na alkohol.

Mnie jakoś nie dziwi.
Półlitrowy kubek, kartusz 100g, palnik i zapalniczka.
Zapałki są tylko dla skali.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum