Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302569 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Dolewam sobie przed wyjazdem. Kartusz możesz mieć zawsze pełny.
A jaki masz patent na dolewanie gazu do kartusza nakręcanego?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
chiński zaworek i gaz do zapalniczek. Problem robi się, jakbyś chciał zatankować zimowy gaz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Trochę mnie przekonaliście. Wagowo alkohol ma tę zaletę, że samo opakowanie waży bardzo mało, a wraz ze zużyciem paliwa waga dąży niemal do zera. W przypadku kartusza opakowanie to od 30 do 45% wagi sumy paliwo + opakowanie. Za to gaz jest szybki i nie wymaga strugania kuchenki i osłon przeciwwietrznych.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
chiński zaworek i gaz do zapalniczek. Problem robi się, jakbyś chciał zatankować zimowy gaz.

Robię tak samo. Mam nawet wrażenie, że ten gaz do zapalniczek jest jakiś lepszy/kaloryczniejszy.  Ciekawi mnie jak niska musiałaby być temperatura, żeby był problem z gazem? Nie miałem okazji używać gazu poniżej -5 st. C
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Propan lepiej się sprawdza zimą i taka mieszanka z większą zawartością propanu w stosunku do butanu jest tankowana do samochodów z LPG zimą.

Propan ma jednak mniejszą kaloryczność.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
PALNIK PRIMUS EXPRESS STOVE mam i używam. Bardzo chwalę. No i ma wielką zaletę (oprócz małych wymiarów i wagi) pasuje na kartusze z gwintem i na Campingaz. Warto poszukać w trochę niższej cenie niż  ten podlinkowany.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015

Ja używam  FIRE-MAPLE FMS-118 i jestem bardzo zadowolony. Jedynie były problemy z kartuszem Colemana, z innymi śmiga bez zarzutu.
 Obecnie dostępna w Skaliniku za 102 zł

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Butlę turystyczną można nabić samym propanem i nim napełniać kartusze na okres zimowy. Ja tak robię.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja używam  FIRE-MAPLE FMS-118 i jestem bardzo zadowolony. Jedynie były problemy z kartuszem Colemana, z innymi śmiga bez zarzutu.
 Obecnie dostępna w Skaliniku za 102 zł
Dokładnie używam tego samego modelu lub/i BRS 3000T. Wady i zalety BRS potwierdzam, chociaż regulacja nie jest tak jedynie on/off. Dodam jeszcze, ze pewną wadą jest fakt nakręcania od góry. Jak jest chłodniej i gazu mało w kartridżu to kuchenka przestaje działać. Pod tym względem spider jest lepszy bo zbiornik można odwrócić do góry dnem i resztkę gazu dopalić. Najczęściej BRS jeździ na krótkie wycieczki a spider na dłuższe. Na dłuższe wyjazdy brałem też oba palniki traktując BRS jako awaryjny.
Nad alkoholowym się zastanawiałem, ale wobec łatwości w dostępie i użyciu gazu jakoś nie chce mi się kombinować.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
też używam tego palnika i jestem zadowolony..
przepuściłem przez niego ok 1l gazu , głównie msr ..palił bez najmniejszego problemu nawet w temp.
poniżej 0..
na ostatniej wycieczce miałem colemana... i gasł ...trzeba było odkręcać/zakręcać telepać..
nie wiem czy to wina gazu czy palnik szwankuje ::)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Mi się wydaje,że w Colemanie gwint jet minimalnie krótszy w porównaniu z innymi producentami.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Niektóre typy kartuszy tak mają.
Po rozgrzaniu palnika, zmniejsza się nacisk na zaworek w kartuszu - trzeba tylko dokręcić palnik i działa.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
aaa widzicie...to by się zgadzało...dzięki

Offline nie.dzielny

• Na forum od: 01.04.2009
Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoim doświadczeniem.
Póki co na pierwsze miejsce wysuwa się Primus Express Stove.
Palniki typu 'spider' to chyba ciut za wiele jak na moje potrzeby.

A używa ktoś takiego palnika od APG? Który jest chyba klonem Fire-Maple. Który jest ściągnięty z Soto.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum