Butlę turystyczną można nabić samym propanem i nim napełniać kartusze na okres zimowy. Ja tak robię.
A używa ktoś takiego palnika od APG? Który jest chyba klonem Fire-Maple. Który jest ściągnięty z Soto.
PALNIK PRIMUS EXPRESS STOVE mam i używam. Bardzo chwalę. No i ma wielką zaletę (oprócz małych wymiarów i wagi) pasuje na kartusze z gwintem i na Campingaz. Warto poszukać w trochę niższej cenie niż ten podlinkowany.
Ale numer. To już klony mają klony?
TOAKS LIGHT Titanium 550ml Pot (Ultralight version)https://www.toaksoutdoor.com/products/pot-550-lKupując na aukcjach trzeba się upewnić co do wagi, bo są dwie wersje, które wyglądają identycznie, a różnią się ogromnie masą - jedna waży 71 g a druga 100 g. Do menażki wchodzi butla 100 g na palnik nakręcany oraz butla coleman c300 na palnik nakręcany, ale ta druga oczywiście trochę wystaje bo jest 1 cm wyższa. Miło jednak, że wchodzi na średnicę i całość z pokrywką da się elegancko zapakować do oryginalnej siateczki. Co ciekawe siateczka jest dość ciężka (14 g), ale wykonana bardzo solidnie. Powinna długo posłużyć. Da się zapakować do niej cały zestaw, także w wersji zimowej (menażka+pokrywka 71 g, palnik 24 g, zapalniczka i butla c300).
Wychodzi na to, że denaturat może być bardziej niezawodny. Z nim za to jest problem, że w sklepach bywa w wersjach niskoprocentowych.
...Mocowanie palnika tego typu na przejściówce jest delikatnie ujmując "mało stabilne", ale widziałem to w akcji u Rocha