Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302343 razy)

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Spoiler: ostatnio wzbogaciłem się o chińską podróbe Jetboila i jestem zachwycony działaniem... 0,5l wody w mniej niż 2min. Pełen garnek 1,5 w 6 minut. Trochę to mało poręczne, ale na zimę będzie jak znalazł, bo czekanie na mrozie na kawę się skróci

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ten czas to raczej normalny, nigdy nic istotnie wolniejszego nie miałem, łącznie z Epigas kupionym 30 lat temu. To nie jest podróba Jetboila, tylko Reaktora.

Offline MariaMaria

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.07.2021
Witajcie, mam kilka bardzo podstawowych pytań dot. kuchenek. Jedziemy z dziećmi,  w konfiguracji 2+3, potrzebny mi będzie większy przynajmniej  dwulitrowy garnek. Wydaje mi się,  że najlepsza będzie taka płaska kuchenka, głównie chodzi mi o stabilność,  coś takiego https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-fms-105-fire-maple-10887116758 plus kartusz. Czy dobrze myślę?  Widziałam na zdjęciach, że niektórzy używają takich pękatych kartuszy A inni butelkowych.  Czym one się różnią? Czy taki kartusz można nabić gazem tak samo jak wielkie butle gazowe do domu?

Offline Mężczyzna MCsubi

Kilka pytań zasadniczych:
- sprzęt ma być głównie do gotowania wody, czy też chciałabyś przyrządzić na tym coś konkretnego, co wiąże się z ryzykiem przypaleń?
- ważniejsza niska masa, czy komfort gotowania?

Ogólnie kartuszy nabijać nie wolno, ale ja to czynię ze 30 lat przestrzegając prostych zasad.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Witajcie, mam kilka bardzo podstawowych pytań dot. kuchenek. Jedziemy z dziećmi,  w konfiguracji 2+3, potrzebny mi będzie większy przynajmniej  dwulitrowy garnek. Wydaje mi się,  że najlepsza będzie taka płaska kuchenka, głównie chodzi mi o stabilność,  coś takiego https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-fms-105-fire-maple-10887116758 plus kartusz. Czy dobrze myślę?  Widziałam na zdjęciach, że niektórzy używają takich pękatych kartuszy A inni butelkowych.  Czym one się różnią? Czy taki kartusz można nabić gazem tak samo jak wielkie butle gazowe do domu?

Całkiem niezła kuchenka powinna wam się sprawdzić ale jest ciężka jak na swój rozmiar i zapalarka to szrot raczej poszukaj zapalniczki do odpalania.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
To może taka, z tego samego sklepu. Niewiele droższa, dużo lżejsza, bez zapalnika, ale z podgrzewaniem gazu.
https://www.skalnik.pl/kuchenka-fms-118-fire-maple-638555

Te kuchenki mają taką zaletę, że ogień jest szeroki i można gotować i smażyć na dość szerokich garnkach. Wada jest taka, że ogień jest szeroki i słabo się gotuje na wąskich i małych garnkach :)

edit: literówki
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2021, 14:16 qbab »

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Widziałam na zdjęciach, że niektórzy używają takich pękatych kartuszy A inni butelkowych.  Czym one się różnią?

Chodzi Ci o coś takiego?

Te po lewej to kartusze gazowe. W teorii jednorazowe (chociaż niektórzy napełniają), bardzo wygodne w eksploatacji. Kuchenki do nich są tanie, ale kartusze drogie. Te po prawej to butelki na paliwo (np benzyna). Potrzebują zupełnie innych (znacznie droższych) kuchenek, ale potem nie trzeba płacić za kartusze z gazem, tylko kupuje się zwykłą benzynę na stacji benzynowej.

Offline Mężczyzna MCsubi

Raczej chodzi o kartusze budowlane - są w wersji z trzpieniem(jak w kuchenkach marketowych) i gwintem, przykład pokazuje przewagę cenową:
https://allegro.pl/oferta/gaz-naboj-kartusz-400-ml-do-kuchenki-palnika-butan-9198016941
Ma też wadę - nie działa zimą, do większości kuchenek wymaga adaptera

Offline Mężczyzna MCsubi

ale z podgrzewaniem gazu.
https://www.skalnik.pl/kuchenka-fms-118-fire-maple-638555

Ten podgrzewacz to atrapa, nie płynie nim gaz :-) Miałem tę kuchenkę i zimą porażka.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
To pewnie coś w rodzaju HeatPipe jak w radiatorach komputerowych. Aczkolwiek to w końcu tani chińczyk, więc może i to być tylko atrapa.
W opisie tej kuchenki jest opisane jako "przekaźnik ciepła":
https://www.skalnik.pl/kuchenka-blade-2-fire-maple-665155

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017

My też jeździmy w konfiguracji 2+3, korzystamy z garnka Sea to Summit Sigmapot 2,7 litra. Starcza na całą piątkę, ma cienkie ścianki i gotuje się w nim szybko. Do tego mamy kuchenkę Optimus Vega, jest niewielka, ale ramiona ma dość szerokie i wspomniany garnek stoi na niej stabilnie.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline MariaMaria

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.07.2021
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Bardzo podoba mi się propozycja Felka, ale ta kuchenka kosztuje prawie 400 zł,  bardziej myślałam o takiej za 120, jaka proponuje qbab. MCsubi, co w tej kuchence konkretnie nie działa? Romal,  chodziło właśnie o te pękate zielone na zdjęciu, a te podłużne to kartusze budowlane. Co jest lepsze? Taki kartusz czy te podłużne? (Mają fajną cenę). Czyli te pękate po zużyciu się wyrzuca? Ich napelnianie jest niebezpieczne? Gdzie kupić kolejny w trasie?

Offline Mężczyzna MCsubi

Ale chcesz gotować głównie wodę, czy jakieś potrawy lubiące sie przypalić? Powtarzam pytanie drugi raz, bo od tego zależą dalsze wybory rodzaju i wielkości palnika, czy też raczej kształtu płomienia.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Wydaje mi się,  że najlepsza będzie taka płaska kuchenka, głównie chodzi mi o stabilność,  coś takiego https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-fms-105-fire-maple-10887116758 plus kartusz. Czy dobrze myślę?  Widziałam na zdjęciach, że niektórzy używają takich pękatych kartuszy A inni butelkowych.  Czym one się różnią? Czy taki kartusz można nabić gazem tak samo jak wielkie butle gazowe do domu?
1. Nie ma kuchenki "najlepszej" bo preferencje mogą być różne. Tą, która podlinkowałaś to bardzo dobry, niski, stabilny model. Również uważam, ze zapalarka zbędna.
2. Kształt kartusza nie ma znaczenia zasadniczo. Różnią się rodzajami gniazd. Spotykane najczęściej typy gniazd w cartuszach "pękatych" cartusze przebijane, nakręcane z gwintem 7/16" (taką kuchenkę podlinkowałaś), Easy Click (Campingas). Osobiście polecam cartusze nakręcane. Dostępność różnych typów cartuszy jest różna, w różnych częściach świata. Te, które określasz "butelkowe" mają odmienne zawory. Taki rodzaj iglicy. Często są to cartridże z czystym butanem. Są popularne bo są najtańsze. Możesz dokupić przejściówkę i zasilać nimi kuchenkę jak z linku. Ja taką przejściówkę często zabieram ze sobą na godzinę W,  bo cartusze "butelkowe" to standard lutowniczy i zasadniczo są dostępne w marketach budowlanych
3. Cartusze butelkowe z gwintem 7/16" możesz ponownie napełnić gazem z butli turystycznej lub 11kg. Podobnie cartusze "butelkowe". Potrzebujesz specjalnej przejściówki do tego. Oczywiście jest to operacja całkowicie niezalecana przez producentów i wszelkie ryzyka przyjmujesz na siebie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

No właśnie nie można napełniać kartuszy budowlanych, ponieważ duże butle są tylko z mieszaniną B - czyli propanem-butanem. A to już zupełnie inna prężność par i taki lutowniczy kartusz butanowy zostanie rozerwany, jeśli pozostanie np. w sakwie na słońcu. Pozostałe systemy można napełniać, ale trzeba pilnować rygorystycznie masy. Jeśli gazu będzie za dużo, to pod wpływem wzrostu temperatury faza gazowa zaniknie i lawinowo wzrośnie ciśnienie. Jednak w kartuszu, jak mówi koleżanka "pękatym" zostanie prawdopodobnie wypchnięte dno, ponieważ w odróżnieniu od "lutowniczego" ma bardzo dużą powierzchnię w stosunku do masy gazu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum