Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302346 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
te podłużne kartusze są napełniane różnymi mieszankami, takimi zimowymi też. Także to, że większość ma "butan" w niczym nie przeszkadza, dostaniesz też takie z czystym propanem. Tylko sens ich uzupełniania jest nikły, bo są zbyt tanie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Nie do końca - mieszanki izobutanowe i propanowe mają kartusze z grubszą ścianką, co łatwo sprawdzić porównując masę.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
ale ta kuchenka kosztuje prawie 400 zł,  (...) Ich napelnianie jest niebezpieczne? Gdzie kupić kolejny w trasie?

Jest jeszcze opcja gotowania na ognisku. Ja tak robię od lat, także na wyjazdach z dziećmi. Wystarczy kociołek/garnek/menażka - aluminiowa lub tytanowa. Paliwo jest niemal wszędzie, a i dzieci mają dodatkową atrakcję. Poza tym na biwaku od razu robi się przyjemniej.

Offline MariaMaria

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.07.2021
Ale chcesz gotować głównie wodę, czy jakieś potrawy lubiące sie przypalić? Powtarzam pytanie drugi raz, bo od tego zależą dalsze wybory rodzaju i wielkości palnika, czy też raczej kształtu płomienia.
Nooo, mysłalam o jednym i drugim... do gotowania wody i posiłków potrzebne są dwie kuchenki ?

Offline Mężczyzna MCsubi

Są mocne i lekkie kuchenki, ale ze świecowym, "punktowym" płomieniem. Wtedy wszystko przypala się na śrdku gara, a bok jest zimny.

Żeby gotować, potrzebujesz zatem kuchenki z dużym wymiarowo palnikiem. To, co Ci kolega linkował ze skalnika będzie ok. Mieszankami i podgrzewaczami nie zaprzątaj sobie latem głowy, to nabiera znaczenia dopiero poniżej 6C.

Jeśli chcesz sporo korzystać z kuchenki, to możesz rozważyć adapter na kartusze budowlane - taki https://www.e-horyzont.pl/adapter-do-kartuszy-gazowych-220-g-z-gwintem-bagnetowym-pinguin-adaptor-80245.html lub jakieś odpowiedniki bezpośrednio od Chińczyków. Jeżeli sporadycznie - Meva ma dobry gaz niskiej cenie. Zawsze można sobie zamówić do paczkomatu gdzieś na trasie. Za granicą kartusze z gwintem są dość popularne na stacjach benzynowych czy też w sklepach turystycznych/ wędkarskich/ myśliwskich.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Informacja pomocnicza: u mnie, średni (230g) kartusz "pękaty" (czyli ten z gwintem) wystarczał na ok 4-5 dni gotowania dla 4 osób (2+2).

Offline Mężczyzna MCsubi

Kiedyś nawet sobie to pomierzyłem - na zagotowanie 0,7 l wody wychodziło mi od 11g z dużym palnikiem w małym kubku, poprzez 9g w dużym garze alu po 6g w Jetboilu. Czyli wychodzi na to, że na kartuszu 450 g w bezwietrzną pogodę w zwykłym garnku można zagotować ok. 35 l wody.
Paradoksalnie też okazało się, że tytanowy chinol fire-maple (akurat u mnie jako Robens) w czajniku z radiatorem Fire-maple jest efektywniejszy, niż Jetboil.
« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2021, 21:17 MCsubi »

Offline MariaMaria

Bardzo wszystkim serdecznie dziękuję! Czyli, albo pekaty kartusz, albo budowlany z przejsciowką i zdecydowanie nie chcę ich napelniac ponownie, jesli mają wybuchać. Rozpalanie ogniska może wejdzie w grę, ale chce też mieć kuchenkę. Dzięki!

Offline Mężczyzna MCsubi

Możesz sprawić sobie taki komplecik, póki do 15VII jest 15% rabatu na chinole:
https://outdoorzy.pl/aktywnosci/turystyka-i-camping/gotowanie/naturehike-palnik-gazowy-split.html
https://outdoorzy.pl/aktywnosci/turystyka-i-camping/gotowanie/garnki/aluminiowe/naturehike-zestaw-garnkow-camp-alu-3.html

Do tego ze 2 duże kartusze Meva i wakacje masz opękane na cacy rozsądnym kosztem.

Offline MariaMaria

Dzięki,  właśnie siedzę i klikam w garnki 2 litrowe ;) A jest jakaś różnica między FireMaple A Naturehike jeśli chodzi o te kuchenki? (Ta trochę droższa ze Skalnika waży 140 gramów,  ta 250, różnią się też mocą- ale czy to jest zauważalne przy gotowaniu?) Jakiej pojemności dwa kartusze? Gwint od tej kuchenki Nature hike będzie pasował (patrzyłam że Meva ma 7/16)
« Ostatnia zmiana: 13 Lip 2021, 01:53 MariaMaria »

Offline Mężczyzna MCsubi

Większość tych garów to jedna chińska tłocznia. Możeszspojrzeć na Pingwina w e-horyzont, widziałem tam gary ze stali na żywo, nawet fajnie wykonane.
Na moc latem nie ma co patrzeć, dla ekonomii spalania i tak trzeba płomień przykręcić.
Wszystkie gwinty są identyczne, bo tylko Lindal je produkuje na cały świat.
Tak do 3 litrów (mówię o naczyniach) możesz jeszcze przemyśleć Soto Windmaster mocowany bezpośrednio na kartusz, moim zdaniem to najlepsza kuchenka, jaką wyprodukowano. Kosztuje ok. 2.5 stówy.
Kartusz im większy, tym taniej za jednostkę gazu. Przy masie naczyń na waszą gromadkę to już różnicy nie robi.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010

Offline MariaMaria

Dziękuję,  kupiłam ten zestaw który podlinkował MCsubi, była fajna promocja akurat i finansowo wyszło to najkorzystniej. Jeszcze kupię kartusze i mam pełen zestaw :)

Offline Mężczyzna MCsubi

I jak wrażenia? Pamiętaj tylko, żeby ze 3 razy zagotować w każdym naczyniu wodę, by usunąć resztki elektrolitów po eloksacji. Oczywista - na domowej kuchence, szkoda gazu z kartusza ;)

Offline MariaMaria

Oj, już za późno,  zrobiłam w nim herbatę:) kuchenka jest super, naprawdę,  ma duża moc i błyskawicznie zagotowała wodę. To był dobry zakup. Mam porównanie z jakąś kuchenka Decathlonu z która przyjechał znajomy i ta ma zapłon jak rakieta :) Naczynia też fajne,  ale okazało się,  że mąż ma stary zestaw z Quechuy więc je odeslalam. Nabyłam jeszcze mały czajniczek do herbaty, o taki: https://allegro.pl/oferta/mil-tec-aluminiowy-czajnik-turystyczny-z-sitkiem-9405176519 i jestem bardzo zadowolona,  dzięki za rady!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum