Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302349 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mam polecany przez Globalbusa palnik, kupiłem i dostałem garnuszek Toaks 650 ml w wersji lekkiej. Faktycznie jest lekki. Do tego zmieści spokojnie 6 jajek kupionych na targu, nie wiem jak ze sklepowymi, ale trochę luzu miałem.

Potrzebuję jeszcze kartusz. Na ile starcza kartusz 220g? Czy może lepiej brać mniejszy?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Na 100g kartuszu można zagotować latem 10 do 16 litrów wody w zależności od jakości kuchenki i gara.

Czyli póki nie ma się zestawu do uzupełniania butli lepiej używać większych, a na krótkie wyjazdy wystarczy alkohol.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Im większa, tym taniej.  Meva jest godna sprawdzenia. Poniżej 5C jakość zaczyna mieć znaczenie-trzeba mieć porządny gaz lub palnik.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jak mi w zimie zapieprzyli palnik benzynowy, to ratowałem się tym małym BRSem. Jak na takie gówienko, daje radę zagotować makaron na śniegu (gaz zimowy primusa, bo akurat taki był).

My home is where my bike is.

Poniżej 10 stopni to nawet nie warto wychodzić spod kołdry.

Pooglądałem dostępne kartusze, teraz wnioski mam nieco odmienne. Mój garnek ma wewnętrzne wymiary średnica 94 i wysokość 95 mm. Niestety wyboru wielkiego nie będzie, bo kartusze większe niż około 100 nie wejdą. Z tego co widzę ~200 g mają już średnicę 11 cm. Trzeba będzie kupić trzy małe kartusze żeby uzbierać do smarta, a potem je już samodzielnie napełniać.

Offline Mężczyzna MCsubi

Sprawa jest prosta jak drut:
- ogólnie na rynku są 3 wielkości: S: 100 - 110g, fi 90, oraz M ok. 230 g i L ok. 450 g - oba fi 110
- następnie są 2 znane mi wyjątki
a) Coleman ma 220 g z fi 90 (czyli mieści się do twojego kubka)
b) Go System ma 220 i 450 g gdzieś w okolicach 100 mm, dzięku czemu można zapakować średni kartusz do wielu systemów typu Jetboil

Potem są koreańczyki systemu CADAC i greki po 500g, ale tu wszystko jest nietypowe i gaz niestety lipny (sam butan)

No i tu jeszcze jedna przykra sprawa - do sprawnej wymiany ciepła potrzebna jest powierzchnia, a ty masz teraz kubek o bardzo małej powierzchni i do tego z tytanu o wybitnie kiepskiej przewodności cieplnej. Sam taki zestaw Snow Peak zabieram na krótkie wycieczki i jak zmierzyłem, zużycie gazu mam dwukrotnie wyższe, niż przy czajniczku 15cm z radiatorem. Można się ratować częściowo skręceniem ognia, ale wtedy pół litra gotuje się 5 minut, a taki skręcony płomyczek zdmuchuje pierd komara.

Dzięki wielkie za tak obszerną i merytoryczną odpowiedź! Wiedziałem, że garnki z radiatorem mają wagowo sens na dłuższych wyjazdach, ale nie sądziłem, że różnica jest aż tak duża :O

Dodanie osłony przeciwwietrznej coś pomoże w moim przypadku?

Offline Mężczyzna MCsubi

Z mojego doświadczenia  - niewiele. Jeśli nie możesz utrzymać dłoni bezpośrednio nad kubkiem czy garnkiem - wiedz, że gazu zużywasz bardzo dużo. Tu niby trochę lepsze są te wszystkie mikro palniki chińskie, bo dają punktowy płomień, ale niestety trochę wiatru i masz ogień poszarpany za garem. I przy okazji czas gotowania dłuższy, zużycie gazu jeszcze większe.

Z moich prób najwydajniejsze jest to niepozorne ciulstwo: https://www.skalnik.pl/czajnik-fmc-xt1-fire-maple-665159. Tu jak sobie przeliczyłem z ciepła właściwego i wartości opałowej, to  wyszły mi kosmiczne sprawności rzędu 90%.
Potem wszystkie Jetboile i ich chińskie podróby, a następnie garnki z radiatorem. Potem aluminiowe gary z dużym dnem (strata ok. 30 % do powyższych systemów) i na szarym końcu wszystkie kubki o małych średnicach.

Tytanowy kubek jest fajny, bo:
-  nie chłonie żadnych smaków i zaraz po ugotowaniu jakiejś zupki wystarczy przepłukać i można robić kawę (jednak i nierdzewki i alu, nawet anodowane, trochę tych smaków i zapachów pamięta)
- nie przewodzi ciepła, więc swojego stareńkiego Snow Peaka mohę goła ręką brać zaraz po zagotowaniu wody
- ogólnie jest wieczny, można myć druciakiem, gotować w ogniu, rzucać po skałach
no ale kosztuje ten komfort sporo gazu.

I tak obrazowo - frajersko kupiłem sobie kiedyś palnik Colemana 7 000 W i okazało się, że czas na zagotowanie 1 l wody w stosunku do palników 3 razy słabszych praktycznie się nie zmienił w aluminiowej menażce, a w tym czajniczku z linka - wydłużył. Cały płomień walił bokiem.

Może się komuś przyda - rozpiska mas kartuszy (wszystkie używałem i ważyłem sam):
Kartusz - bez kapsli   Masa gazu   Pełny   Pusty
Optimus 97   97   187   
Optimus 100   100   203   
Optimus 230   230   381   
Optimus 450   450      213
Pinguin 110   110   200   
Pinguin 450   450   669   
Coleman Xreme  100   100   196   
Coleman 240   240   364   
Coleman 440   440   627   
GoSystem 100   100   203   
Gosystem 220   220   364   
Gosystem 220 (stary)         134
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2021, 01:41 MCsubi »

jendrzych

• Gość
@MCsubi
Z nietypowych kartuszy, warto wspomnieć małą "setkę" MSR'a - dużo bardziej płaska i o średnicy dużego kartusza, czyli 110 mm.

Offline Mężczyzna MCsubi

Ale tej już nie ma, ostatni mały MSR nie różnił się niczym (poza ceną)od Optimusa i Pinquina -z tej samej koreańskiej linii. Natomiast stary był bardzo fajnym naleśnikiem- najstabilniejszy kartusz, z podstawą jak w dużych wersjach, a jednak bardzo małą wysokością.
Ale dobrze, że wspomniałeś-MSR ma fajną podziałkę nadrukowaną, po zanurzeniu w wodzie można z niej odczytać pozostałą ilość gazu. Można to sobie zrobić samemu.
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2021, 17:53 MCsubi »

Zamówiłem zgodnie z sugestią 3 sztuki kartuszy Meva 100 g. Na jakiś czas wystarczy.

Żeby nie produkować pustych kartuszy (i przy okazji nie zbankrutować) planuję uzupełniać je z butli turystycznej. Czy ma to jakiekolwiek znaczenie gdzie kupię prześciówkę do uzupełniania? Czy każda będzie wystarczająco dobrej jakości, czy na coś należy zwracać uwagę?

Offline Mężczyzna MCsubi

Ja mam samoróbę, ale widziałem tego popularnego chinola z zaworem upustowym. On jest na inne butle (standard DIN), więc musisz dołożyć jeszcze jedną uszczelkę na mocowaniu do dużej butli. Poza tym OK.

Offline Mężczyzna MCsubi

Pisałem o butli 11 kg, jeśli masz mniejsze to przejściówka jeszcze jedna jest potrzebna, ale to jest już powszechne.

Mam w domu zwykłą butlę turystyczną.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum