Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302352 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Elico, z tego co kojarzę to butan. A meva to butan 45% i propan isobutan (w proporcjach równych). Weź to pod uwagę jeżeli wybierasz się w chłodniejszą porę roku.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Dzięki, w chłodniejsze pory nie jeżdżę. Z pewnością kuchenka nie będzie używana w temperaturach poniżej 10 stopni. Raczej powyżej 15 stopni.

Ps. Czy przy temperaturze dajmy na to 20 stopni te mieszanki mogą mieć inne właściwości? To znaczy np. taka zimowa czy czy z domieszką propanu izobutanu może przy tej samej obiętości starczyć ma dłużej?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna bzyk69

Nie. Wręcz butan jest lepszy. Ma lepsze właściwości spalania, i jest wydajniejszy. Jedyny jego mankament, to temperatura przy której nie chce parować, nie pomnę teraz dokładnych stopni, ale jest to w okolicy 0C). Z własnego doświadczenia: w temperaturze poniżej 5st C warto już o niego zadbać (np. trzymając w nocy kartusz w śpiworze/namiocie). Ale: jeśli planuje się wypad w takie temperatury, to bierze się mieszankę propan-butan.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Ok, to cenne informacje, dziękuję!
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
osobiście używałem różne gazy i butanu nie lubię. Uzywam jak muszę. A dlatego, że jest przy odpalaniu kuchenki jakby bardziej wybuchowy, gwałtowny. Mieszanki mi takiego efektu nie dawały.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ciekawa sprawa z tą wartością opałową propanu i butanu.

Niby butan ma większą kaloryczność, ale na metr sześcienny.
Patrząć na ciecz (czyli kg, które mamy w kartuszu) to wychodzi prawie to samo co propan.

Tutaj tabelka ze strony Polskigaz.pl

Propan (C3H8) i butan (C4H10) należą do grupy węglowodorów. Pozyskiwane są w procesie rafinacji ropy naftowej lub wytrącane w procesie wydobycia ropy naftowej i gazu ziemnego. Kaloryczność mieszaniny jest prawie trzykrotnie wyższa od kaloryczności gazu ziemnego.

Propan (C3H8) ma wartość opałową:

dla fazy płynnej:              46,34 MJ/kg-1

dla fazy gazowej:             93,57 MJ/m3

Zachęcamy do skorzystania z zakładki DO POBRANIA gdzie znajduje się pełna charakterystyka fizykochemiczna gazu. Podmioty gospodarcze mające gaz propan w obrocie są zobowiązane do posiadania karty substancji niebezpiecznej.

Butan (C4H10) ma wartość opałową:

dla fazy płynnej:              47,70 MJ/kg-1

dla fazy gazowej:             123,55 MJ/m3

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
w handlu to prawie zawsze są mieszanki gazów. Czysty propan i czysty izobutan to dla chłodnictwa istnieją.
Przewaga butanu polega na tym, że łatwiej zaprojektować pojemnik, który wytrzyma ciśnienie przy wyższej temperaturze. Ten na propan musiałby mieć grubsze ścianki.
Dla użytku w kuchence w okolicach zera, im więcej propanu tym lepiej. To co zostaje w pojemniku na koniec, to prawie sam butan.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Chatarzyna

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.03.2023
Cześć,

Przeczytałam ten wątek od początku i mam już w głowie za dużo informacji i brak jasnych odpowiedzi, dlatego zadam Wam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc.
Poszukuję kuchenki na wypady pod namiot na kilka dni. Do plecaka, sakwy a czasem na wypad samochodem. Nie musi być najlżejsza na świecie.
Chciałabym nie tylko zagotować wodę, ale też usmażyć rano jajecznicę czy przygotować jakieś bardzo proste danie typu makaron czy warzywa na patelni.
Nie chcę wydać bardzo dużo, ale też rozumiem, że czasem lepiej dopłacić do czegoś porządnego niż zamówić chiński zamiennik.

Co oprócz MSR Racket Packet będzie według Was dobrym rozwiązaniem?

Offline Mężczyzna bzyk69

Meva Spider Pro.
Jest to kuchenka z wężykiem. Nie jest najlżejsza, pakowna też nie, ale ma to czego Ci potrzeba. W miarę szeroki rozstaw podpórek i szeroki płomień. Nie pali tak punktowo, a więc bez problemu zrobisz jajecznicę czy inne warzywa.
No i w bonusie dostajesz rozwiązanie problemu niskiej temperatury oraz możliwość podłączania tanich kartuszy (tylko musisz kupic przelotkę za parę złotych).

Offline they-family

• Miasto: DE
  • Na forum od: 17.06.2013
Meva Spider Pro.
Jest to kuchenka z wężykiem. Nie jest najlżejsza, pakowna też nie, ale ma to czego Ci potrzeba. W miarę szeroki rozstaw podpórek i szeroki płomień. Nie pali tak punktowo, a więc bez problemu zrobisz jajecznicę czy inne warzywa.
No i w bonusie dostajesz rozwiązanie problemu niskiej temperatury oraz możliwość podłączania tanich kartuszy (tylko musisz kupic przelotkę za parę złotych).

Czy ta kuchenka utrzyma garnek 3,5l?

Offline Mężczyzna bzyk69

Nie wiem. Max co gotowałem to ok 1,3l - z tym nie było problemu. Generalnie konstrukcja wygląda na mocną i porządną. Rozstaw nóżek też jest dość szeroki.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czy ta kuchenka utrzyma garnek 3,5l?
Szukaj kuchenek typy "spider". Tylko one dadzą radę

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dla dużego gara jest potrzebna solidna i szeroka podstawa, dodatkowo z możliwością zniwelowana nierówności podłoża. Dlatego polecam kuchenki "spider" jako typ, a nie konkretny model. Osobiście używam FIRE-MAPLE FMS-118 i jestem zadowolony. Ta "twoja" to też ten typ ("Meva" z linku ma dobre opinie zresztą). Wszystkie one, to ta sama idea konstrukcyjna.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline they-family

• Miasto: DE
  • Na forum od: 17.06.2013
Dziękuje. Do tej pory używaliśmy zwykłej kuchenki turystycznej w walizce :) Zatem każda zmiana będzie na plus. Jezeli sie nie myle to pomiedzy tymi dwoma kuchenkami nie ma az tak wielkiej roznicy. Zobacze co bedzie tansze i przetesujemy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum