Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302354 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Można spróbować silikonem wysokotemperaturowym (czarny) + tkanina/nić szklana jako wzmocnienie.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Chyba zdecydowałem się na tego spidera pro, bo choć wężyk uważam za minus, to potrzebuję stabilności i niepunktowego palnika. Jaki gar do tego, żeby jakieś spagetti poczynić szybkie dla 2-3 osób. Ewentualnie jajeśnicę :P

Offline Mężczyzna Bazyl3

Czy taki zestaw wystarczy czy szukać czegoś, nie wiem, z jakimiś radiatorami? A może coś o wyższych ściankach / większej pojemności?
https://tiny.pl/cs3p2

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
Tak to wygląda z moim garnkiem
\m/

Offline Mężczyzna Bazyl3

Tak to wygląda z moim garnkiem

Czyli co, węższe, a wyższe? I jeszcze jedno - jaki materiał najlepiej?
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2023, 21:51 Bazyl3 »

Ja tylko kilka razy mleko młodej podgrzewałem. Później się okazało że jest uszkodzona. Ale w takich kuchenkach trzeba uważać, bo płomień podgrzewa tylko co na środku i trzeba często mieszać. Przynajmniej ja tak miałem. Chyba że denko będzie inne które równomiernie rozprowadzi ciepło.
\m/

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
w takich kuchenkach trzeba uważać, bo płomień podgrzewa tylko co na środku i trzeba często mieszać

Szerokość płomienia w kuchenkach zależy od palnika, są palniki o bardziej skupionym płomieniu oraz palniki o bardziej rozproszonym, przystosowane do większych garnków (w związku z tym są nieco większe i cięższe). Ten spider pro to wydaje się akurat być raczej punktowy.

Czy taki zestaw wystarczy

Weź pod uwagę, że nie ma osobnej pokrywki, chyba robi za nią ta mniejsza miska. Nie wiem jak i co gotujesz ale może to być mało wygodne. Garnki z radiatorami są droższe i cięższe, to czy zmniejszone zużycie gazu/zwiększona szybkość gotowania to zrekompensuje musisz sobie sam ocenić.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
To nie kuchenka jest ważna, ale garnek. Jak chcesz równomiernie rozprowadzać ciepło, to kup z radiatorem. Jest nieco cięższy, ale można gotować coś więcej niż wodę, makaron i parówki. Radiator oszczędza również około 5-25% paliwa. Lepiej zainwestować więcej w garnek, niż w palnik. Radiator musi być z metalu, który spełnia to zadanie. Tytan niestety nie jest najlepszy. Ogólnie na większe gotowanie (2 osoby i więcej) lepiej korzystać ze stali, bo zyskuje się bardzo dużo na walorach termicznych, wytrzymałości itd. Stal jest też nietrująca.

Ja tracę około 70% paliwa na ogrzewanie powietrza, ale u mnie decyduje masa i objętość - palnik wręcz punktowy, kubek tytanowy z chemiczną (toksyczną w wieloletnim okresie użytkowania) powłoką bez radiatora i jeszcze z wyoblonymi brzegami, za mały do palnika.

Ten garnek bastarda to około 30% straty na samym płomieniu. Jeśli masa nie jest krytyczna, wymienić na coś z radiatorem obejmującym co najmniej okrąg o promieniu 0,5 cm większym, niż promień palnika.
« Ostatnia zmiana: 21 Gru 2023, 03:33 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Akurat meva spider w porównaniu do innych palników (szczególnie tych nakręcanych na kartusz) ma stosunkowo szeroki płomień. Co nie znaczy, że nie przypalisz jeśli nie zamieszasz :-)

Zgadzam się z opinią podjazdy: Jeżeli chcesz coś więcej niż podgrzewacz wody, to na pewno nie tytan. Oprócz dyskusyjnych radiatorów (bo ciężkie te gary i niewygodne), to warto zaopatrzyć się w dobry ekran, który nie pozwoli ciepłu uciekać bokiem, no i warto też w domu trochę poeksperymentować.

Offline Mężczyzna Bazyl3

(...) no i warto też w domu trochę poeksperymentować.

Czyli kolejny temat wymagający doktoratu :P Chyba prościej będzie znaleźć bar mleczny :D

No nie, warto niektóre rzeczy sprawdzić w domu. Ja na ten przykład nie miałem do czynienia z obręczami tubeless, opony jednak dętkowe. I na Pomorskiej zmiana dętki w trzech trwała godzinę, połamane łyżki itp. Bo nie wiedziałem ja to się robi. A dwa miesiące później zajęło mi to 15 minut. Zresztą z kuchenką Mevy miałem podobnie. Polutowałem ją i na chwilę było wszystko ok, na wyjeździe się rozgrzało i lut puścił. Myślałem ze coś źle zrobiłem, ale jednak jest tam za wysoka temperatura, albo cyna jakaś lipna.
\m/

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
To nie kuchenka jest ważna, ale garnek. ...
Zatem, co polecasz?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
(...) no i warto też w domu trochę poeksperymentować.

Czyli kolejny temat wymagający doktoratu :P Chyba prościej będzie znaleźć bar mleczny :D

Doktorat z gotowania makaronu  ;D ;D

Rozstaw kuchenke w kuchni, połóż garnek, i ugotuj makaron, kaszę, owsianke, itp. Będziesz wiedział jak szybko się przypala, ile czasu zajmuje etc. Godzinka praktyki i doktorat gotowy. No, chyba że wolisz zimnym porankiem jeść przypaloną owsiankę :)

Offline Mężczyzna Bazyl3

Rozstaw kuchenke w kuchni, połóż garnek,

Bardzo chętnie, tylko najpierw muszę je nabyć drogą kupna. Jeśli eksperyment nie pójdzie po mojej myśli, to, jak rozumiem kupuję następny zestaw? I następny, i ... :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Meva ma może trochę szerszy płomień niż bardziej minimalistyczne kuchenki, ale dalej jest to palnik punktowy

są za to palniki które z założenia mają płomień rozproszony (np. .MSR Wind Pro, nie żebym polecał bo bardzo drogi ale podaję jako przykład).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum