Zechcesz rzucić mi linkę bdb. adaptera?
Zasadniczo 2 opcje:/.../
A zapytam z ciekawości, przelewasz ten gaz do kartuszy o rozmiarach wygodniejszych do transportu? Bo w innym wątku była mowa chyba o takiej przejściówce https://allegro.pl/oferta/adapter-kartusza-gazowego-gwint-zlacze-gazu-7-16-14242094222?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=MGEyYjc0ODEtNTgwMC00ZTQ4LTk3M2UtOTgyMmQ3ZDdkZGVjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=85bfe1cc-59ce-4753-b06e-c7a3dc979353Dzięki niej można chyba standardowo korzystać z takich podłużnych nabojów, czy z tym gazem na zapalniczki to jeszcze coś innego?
Ja przelewam z butli turystycznych 2kg bo akurat takie były u mnie od wielu lat.Przelewam do kartuszy z gwintem o różnych rozmiarach: 100/250/450 g.Gaz do zapalniczek i naboje "budowlane" sobie odpuszczam.
Cytat: Felek w 23 Gru 2023, 09:49A zapytam z ciekawości, przelewasz ten gaz do kartuszy o rozmiarach wygodniejszych do transportu? Bo w innym wątku była mowa chyba o takiej przejściówce https://allegro.pl/oferta/adapter-kartusza-gazowego-gwint-zlacze-gazu-7-16-14242094222?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=MGEyYjc0ODEtNTgwMC00ZTQ4LTk3M2UtOTgyMmQ3ZDdkZGVjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=85bfe1cc-59ce-4753-b06e-c7a3dc979353Dzięki niej można chyba standardowo korzystać z takich podłużnych nabojów, czy z tym gazem na zapalniczki to jeszcze coś innego?Ja przelewam z butli turystycznych 2kg bo akurat takie były u mnie od wielu lat.Przelewam do kartuszy z gwintem o różnych rozmiarach: 100/250/450 g.Gaz do zapalniczek i naboje "budowlane" sobie odpuszczam.
]Gaz jest a/ drogi, b/ szybko schodzi wówczas, gdy nie tylko zagotowujesz, lecz ciut i pichcisz.Benzyna bdb. działa, jest dostępna, letka, czysta, długo trzymie..benzin to benzin*wywrotny, zwiewny (trudno osłonić)
Cytat: łatośłętka w 22 Gru 2023, 12:15Cytat: bzyk69 w 22 Gru 2023, 10:13A ja na tego MSRa własnie ostrzę sobie zęby, tylko cena odstrasza Masz? Używasz? Gdyby mnie ktoś przekonał niesponsorowaną opinią, to bym zaszalał - szukam czegoś porządnego na chłodniejsze pory, czegoś z podrzewaczem gazu./.../Kilka lat - lamnie git.Zależnie od uwarunkowań luknij też Soto.Napiszę niepopularnie:Czemuż topicstarter nie pyta o kuchenkę turystyczną na paliwa ciekłe? - Benzin to benzin - wraz nastrój lepszy, atmosfera itd.Wiara pali benzin.Stara wiara nie używa kuchenek. Paliwo leży na ziemi. Zasilając szeregi starej wiary, zrezygnowałem z niepotrzebnego gadżetu - rowerowo.
Cytat: bzyk69 w 22 Gru 2023, 10:13A ja na tego MSRa własnie ostrzę sobie zęby, tylko cena odstrasza Masz? Używasz? Gdyby mnie ktoś przekonał niesponsorowaną opinią, to bym zaszalał - szukam czegoś porządnego na chłodniejsze pory, czegoś z podrzewaczem gazu./.../Kilka lat - lamnie git.Zależnie od uwarunkowań luknij też Soto.Napiszę niepopularnie:Czemuż topicstarter nie pyta o kuchenkę turystyczną na paliwa ciekłe? - Benzin to benzin - wraz nastrój lepszy, atmosfera itd.Wiara pali benzin.
A ja na tego MSRa własnie ostrzę sobie zęby, tylko cena odstrasza Masz? Używasz? Gdyby mnie ktoś przekonał niesponsorowaną opinią, to bym zaszalał - szukam czegoś porządnego na chłodniejsze pory, czegoś z podrzewaczem gazu./.../
. Na mróz do -30 są kartusze, a poniżej -30 się nie wybieram. .
Cytat: łatośłętka w 22 Gru 2023, 20:31Zechcesz rzucić mi linkę bdb. adaptera?Zasadniczo 2 opcje:1) Takie szpejo: https://allegrolokalnie.pl/oferta/adapter-przejsciowka-do-napelniania-gazem-kartuszy-hpe+ hasło gaz do zapalniczek - kupowany w pakietach daje średni kartusz w cenie kilku zyliPrzelewanie chwilę trwa i wymaga ździebko zręczności aby nie polać po paluchach, ale do ogarnięcia, fajnie umieć dodać 134 + 172 (żeby oszacować kiedy pełno), dobrze mieć wagę z dokładnością do grama, ale nie jest konieczne, można na oko bo trudno kartusz przelać.2) Bardziej pro (ale to już nie ja, mam tylko takie jak u góry):https://allegro.pl/oferta/adapter-7-16-z-wezem-napelniania-gaz-gazu-kartuszy-14730331117do przelewania z 'dużych' butli propan-butan do kupienia we wiosce na wymianę u kuzyna sołtysa (jak w Kopisku gazociągu ni ma to u sąsiada se ulejesz) tudzież w sklepie wiejskim. Manualnie prościej, ale już chyba trzeba z wagą aby nie przelać (bo kartusz wybuli.
przelewasz ten gaz do kartuszy o rozmiarach wygodniejszych do transportu?
Gdzież korzyść
Cena, prostota.
Użyłem skrótu myślowego. Chodzi mi o kuchenkę. Zarówno waga kuchenki (z butlą), jak i czyszczenie tejże jest mocno upierdliwe. O ile w takiej Mongolii, czy innym zadupiu ma sens, o tyle w Europie jest nie ekonomiczne.
Na litrze benzin za 7 (?) zyli można gotować, i gotować, i gotować.Zalanie butli na stacji jest znacznie prostszym, łatwiejszym procesem od tego, jaki warunkuje zejście z kosztów w przypadku użytkowania opakowań dedykowanych.
Ekonomia, to również/zwłaszcza koszty - właśnie w EU najszybciej się zwraca.W Mongoliach korzyścią jest niezależność od niedostępności gazcartridżi.