Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302377 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Express Spider to chyba palnik punktowy? Tak przynajmniej widać na zdjęciach. Jakbym miał kupować, to jednak dołożyłbym z 30 dychy i kupił na przykład Gravity - ze zdjęć wynika że to już jest "normalny" palnik.

https://8a.pl/kuchenka-primus-gravity-iii?gad_source=1

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Akurat punktowy palnik mi nie przeszkadza. Spider ma podobnie jak Primus expres którego używam.

Te Primusy to porządne konstrukcje, ale mają podgrzewacz gazu - niby fajna rzecz, ale po co to ze soba wozić, jak są prostsze sposoby na rozgrzanie gazu w zimie ( zresztą sporadycznie w zimie podróżuję).

Bardzie mnie interesuja wymiary, kształt, po złożeniu ma sie zmieścic w menażce ;)
Z tego co przeglądam internet to ciężko trafić na fotki złożonego palnika.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ja używam tego palnika
https://allegro.pl/oferta/ultralekki-25g-palnik-turystyczny-kuchenka-outdoor-brs3000t-14049120839

Tej menażki
https://www.amazon.de/dp/B00CYA26BU/ref=pe_3044161_185740101_TE_item

No o i tych butli

https://allegro.pl/oferta/kartusz-wklad-naboj-gazowy-z-zaworem-i-gwintem-do-kuchenki-turystycznej-pb-14550288208

lub

https://allegro.pl/produkt/coleman-kartusz-xtreme-gas-230-g-45ba41f6-6b1e-4486-b139-f7223c6eded0

obie wchodzą do menażki, aczkolwiek przy tej większej butli pokrywkę, zapalniczki, palnik i składaną łyżkę daję na spód worka, pod menażkę. Na wyjazdy w trudniejsze warunki (np. Islandia) biorę zapasowy palnik, bo one są bardzo lekkie. Płomień tego palnika idealnie pasuje pod stosowaną menażkę.

Jeśli chodzi o butle, to przy lotach samolotem rezerwuję je w dużym markecie po drodze. Przecież nie trzeba od razu po wylądowaniu kuchenki odpalać.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
@podjazdy
Też mam sposób na pakowanie palnika.
Tak to wygląda:

Chodzi o to by zmieścić w menażce palnik taki wolnostojący z wężykiem.

No i żeby kubek klinował się w palniku, tak jak tutaj:

Ciężka sprawa :)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Co do dyskusji gaz czy benzyna, ja stosuję oba paliwa w zależności od okoliczności wyjazdu.
Prostym sposobem aby zapach benzyny nie przenosił się na jedzenie i ubrania jest  wożenie palnika i paliwa w bocznej kieszeni sakwy. Zawsze tak robię i nic nigdy mi nie śmierdziało.

Offline Mężczyzna bzyk69

Akurat punktowy palnik mi nie przeszkadza. Spider ma podobnie jak Primus expres którego używam.

Te Primusy to porządne konstrukcje, ale mają podgrzewacz gazu - niby fajna rzecz, ale po co to ze soba wozić, jak są prostsze sposoby na rozgrzanie gazu w zimie ( zresztą sporadycznie w zimie podróżuję).

No to jeżeli ma być kompaktowo, to na pewno Spider. Gravity jest cięższe, a na jutubie można zobaczyć, że o wiele gorzej się je pakuje (nie zawija się nóżek, tak jak w spiderze, tylko składa się je do siebie - przez co wymiar jest większy).

Możesz się pochwalić patentami na podgrzanie gazu? Bo jeżeli masz na myśli trzymanie kartusza w śpiworze, to IMO jest średni pomysł. U mnie przynajmniej. Bo zazwyczaj ja mam tak: gotowanie wody do termosu, potem jakaś owsianka na śniadanie, po owsiance kawa... Trwa to z pół godziny (poranne leniuchowanie :), i przy gotowaniu kawy to już widać że gaz zimny, palnik ledwo co pali - kartusz się wychładza i znowu go trzeba rozkręcać, grzać w śpiworze - upierdliwe to i czasu za dużo zabiera.

No chyba że masz jakiś inny patent?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Na wyjazdy przy niskich temperaturach zabieram kartusz napełniony propanem.
Mam butlę turystyczną 3 kg, z której napełniam kartusze, raz zamiast propan-butanu zleciłem napełnienie propanem, przelałem to do pustych butli budowlanych i teraz w razie potrzeby napełniam nim kartusze na niskie temperatury.

• niech tak się stanie
W przypadku małej butli (100 g) podgrzewanie w śpiworze wystarczy na jedno gotowanie (około 450 ml wody). Gaz schładza się podczas rozprężania. Na drugie gotowanie można podgrzać w rękach lub zapalniczką od spodu.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Osobiście, z uwagi na niewielkie zużycie roczne, używam tylko oryginalnych kartuszy Meva (które polecam, palą się do samego końca). Wprawdzie nie przelewałem gazu, ale możliwe, że zużycie wzrośnie i szukając trafiłem na propan-butan w butlach "budowalnych", przykład z Allegro:

https://allegro.pl/oferta/gaz-uniwersalny-600ml-zawor-srubowy-7-16-elic-13712708984

Sporo gazu, cena niezła, może warto rozważyć zamiast butanu ? Do przelania lub użycia bezpośrednio z palnikiem. Tylko nie wiem jak z jakością. 

PS. To nie spam - oferta nie moja i nie mam nic wspólnego ze sprzedającym. 

Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna bzyk69

Na wyjazdy przy niskich temperaturach zabieram kartusz napełniony propanem.
Mam butlę turystyczną 3 kg, z której napełniam kartusze, raz zamiast propan-butanu zleciłem napełnienie propanem, przelałem to do pustych butli budowlanych i teraz w razie potrzeby napełniam nim kartusze na niskie temperatury.

Ano tak, nie pomyślałem.
Swego czasu porządnie zastanawiałem się nad zakupem większej butli, napełnieniu jej propanem. Ale że mieszkam w blokach, a w piwnicach nie można przetrzymywać butli z gazem, to się rozmyśliłem.

Oczywiście propan załatwia sprawę. Jest trochę mniej energetyczny, ale chyba rozpręża się nawet przy -40C.

Offline Mężczyzna bzyk69

https://allegro.pl/oferta/gaz-uniwersalny-600ml-zawor-srubowy-7-16-elic-13712708984

Sporo gazu, cena niezła, może warto rozważyć zamiast butanu ?

Cena znośna, natomiast cały urok napełniania gazu jest taki, że bierzesz go tyle, ile potrzebujesz. Jedziesz na dwa dni, to nie musisz targać 350gr kartusza, tylko bierzesz setkę, dolewasz ile tam sobie wyliczyłeś i voila. Nie musisz się też martwić, że Ci braknie, bo kartusz już jest na wyczerpaniu.

Co do propanu-butanu, to ja osobiście jestem sceptyczny. Tak samo mi się buntuje w okolicy zera stopni, jak i sam butan. Ja preferuję jednak palnik z podrzewaczem gazu - jak na razie mi się sprawdza.

Offline Mężczyzna misiek

Cena znośna, natomiast cały urok napełniania gazu jest taki, że bierzesz go tyle, ile potrzebujesz. ...

Jak jedziesz na dłużej to owszem, ale na wypad niedzielny do lasu to nie ma znaczenia jaka butla będzie, no może poza kilkukilogramową  :lol: Tego kartusza co podałem w linku też można użyć do przelania do mniejszego, turystycznego.

Co do propanu-butanu, to ja osobiście jestem sceptyczny. Tak samo mi się buntuje w okolicy zera stopni, jak i sam butan...

Dziwne, używałem palnika BRS z kartuszem Mevy (choć to pewnie bez znaczenia) chyba nawet poniżej zera i problemów nie zauważyłem. Kartusz nie ogrzewany w żaden sposób.
Pozdrawiam,
Krzysiek

• niech tak się stanie
Swego czasu porządnie zastanawiałem się nad zakupem większej butli, napełnieniu jej propanem. Ale że mieszkam w blokach, a w piwnicach nie można przetrzymywać butli z gazem, to się rozmyśliłem.
W piwnicy nie, ale możesz trzymać w mieszkaniu. Ważne, aby to było pomieszczenie wentylowane. Bardzo dobrze w tym celu sprawdza się kuchnia.

Dziwne, używałem palnika BRS z kartuszem Mevy (choć to pewnie bez znaczenia) chyba nawet poniżej zera i problemów nie zauważyłem. Kartusz nie ogrzewany w żaden sposób.
Nowy, nabity pod korek kartusz odpali nawet przy -15, problemy są jednak tym większe, im mniej gazu w kartuszu. Inna sprawa, to kwestia liczby tych wyjazdów, gdy jest grubo poniżej zera. Ja na zimę biorę ten kartusz Colemana o którym pisałem i tam już problemów z odpalaniem nie ma. Tegoroczna zima jest pierwszą od kilku lat, gdy można będzie zrobić więcej niż jeden wypad zimowy, z biwakiem na mrozie. Grudniowy wyjazd obsłużyłem zwykłym 100 gramowym kartuszem, ale było ciepło, około -5 w nocy, więc nawet w śpiworze nie ogrzewałem.
« Ostatnia zmiana: 28 Gru 2023, 13:01 podjazdy »

Offline Mężczyzna bzyk69

W piwnicy nie, ale możesz trzymać w mieszkaniu. Ważne, aby to było pomieszczenie wentylowane. Bardzo dobrze w tym celu sprawdza się kuchnia.

Hmm.. To ja zapytam Panią Żonę czy mogę trzymać 5kg kloca butle w naszej malutkiej blokowej kuchni. Gdybym się dłużej nie odzywał, to znaczy że liżę rany.

Offline Mężczyzna misiek

... Gdybym się dłużej nie odzywał, to znaczy że liżę rany.

W optymistycznej wersji  ;D Gorzej jak Cię z tą butla wysadzi w ... powietrze  :lol:
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum