Akurat punktowy palnik mi nie przeszkadza. Spider ma podobnie jak Primus expres którego używam.Te Primusy to porządne konstrukcje, ale mają podgrzewacz gazu - niby fajna rzecz, ale po co to ze soba wozić, jak są prostsze sposoby na rozgrzanie gazu w zimie ( zresztą sporadycznie w zimie podróżuję).
Na wyjazdy przy niskich temperaturach zabieram kartusz napełniony propanem.Mam butlę turystyczną 3 kg, z której napełniam kartusze, raz zamiast propan-butanu zleciłem napełnienie propanem, przelałem to do pustych butli budowlanych i teraz w razie potrzeby napełniam nim kartusze na niskie temperatury.
https://allegro.pl/oferta/gaz-uniwersalny-600ml-zawor-srubowy-7-16-elic-13712708984Sporo gazu, cena niezła, może warto rozważyć zamiast butanu ?
Cena znośna, natomiast cały urok napełniania gazu jest taki, że bierzesz go tyle, ile potrzebujesz. ...
Co do propanu-butanu, to ja osobiście jestem sceptyczny. Tak samo mi się buntuje w okolicy zera stopni, jak i sam butan...
Swego czasu porządnie zastanawiałem się nad zakupem większej butli, napełnieniu jej propanem. Ale że mieszkam w blokach, a w piwnicach nie można przetrzymywać butli z gazem, to się rozmyśliłem.
Dziwne, używałem palnika BRS z kartuszem Mevy (choć to pewnie bez znaczenia) chyba nawet poniżej zera i problemów nie zauważyłem. Kartusz nie ogrzewany w żaden sposób.
Cytat: bzyk69 w 28 Gru 2023, 12:21Swego czasu porządnie zastanawiałem się nad zakupem większej butli, napełnieniu jej propanem. Ale że mieszkam w blokach, a w piwnicach nie można przetrzymywać butli z gazem, to się rozmyśliłem.W piwnicy nie, ale możesz trzymać w mieszkaniu. Ważne, aby to było pomieszczenie wentylowane. Bardzo dobrze w tym celu sprawdza się kuchnia.
... Gdybym się dłużej nie odzywał, to znaczy że liżę rany.