Autor Wątek: Ortlieb Back Roller Classic vs Back Roller Plus  (Przeczytany 9856 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Żeby rozwiać wszystkie wątpliwości proszę posiadaczy Ortliebów Back Roller Classic aby sprawdzili, czy elementy zaznaczone na zdjęciu to nity czy śruby?

http://zapodaj.net/0dcb02488211.jpg.html

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Tak, jest na śruby, Robb Ci to już napisał, czytaj :)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mateusz

Czytam, czytam, ale mam sakwy z systemem QL1 i plastik jest mocowany nitem. A wolałbym śrubkę.

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Cytat: "Mateusz"
Czytam, czytam, ale mam sakwy z systemem QL1 i plastik jest mocowany nitem. A wolałbym śrubkę.

Myślę że zastąpienie nitów śrubami nie powinno przekroczyć możliwości średnio uzdolnionego majsterkowicza. Największym problemem może tu być dobranie jakichś ładnych śrub. Oczywiście najlepiej  to zrobić przed wyprawą a nie w czasie jej trwania    :)  Choć z drugiej strony nikt pewnie nie podejmie ryzyka "psucia" całkiem dobrych sakw a uszkodzenia lubią wyskakiwać własnie w czasie wyprawy. Tak że mamy kwadraturę koła ....więc ciesz się z  tego że masz wogóle Ortlieby  i nic nie przerabiaj :) :)
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jak już to takie ważne to proponuję znaleźć odpowiedznie śrubki i zabrać w drogę. Jak już te straszne nity zawiodą to będzie można wstawić śrubki i już.
A tak BTW to może nity są kiepskie do serwisowania, ale szansa na to że się w drodze rozkręcą jest znacznie mniejsza niż w przypadku śrubek :wink:

Offline Mateusz

Ale to, że się rozrywają jest faktem a nie domniemaniem. Pozdrawiam

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Myślę, że przesadzasz. Starasz się zlokalizować każdą ewentualną awarię, a może przytrafić Ci się coś takiego z czym i tak nie wygrasz. Czego oczywiście nie życzę. Nie da się zabezpieczyć przed każdą nieprzyjemną awarią.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mateusz

Myślę, że masz rację. Ale nie do końca.

Mam sakwy (nie Ortlieb) z mocowaniem QL1. w trakcie jednego wyjazdu w średnio trudnym terenie - trzy nity które mocowały plastiki do sakw najzwyczajniej w świecie... urwały się.

W to że sakwy z tym systemem się wypinają z bagażnika pewnie mi nie uwierzysz?

Masz natomiast stuprocentową rację z tym, że próbuje przewidzieć wszelkie możliwe uszkodzenia. I być na nie możliwie jak najlepiej przygotowany.

Stojąc przed zakupem nowych sakw chciałbym wybrać model najbardziej optymalny i niezawodny.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Bierz Ortlieby na QL 1 lub QL2 z cordury. Obecnie QL1 nie rożni się zbytnio od QL2. Jak masz wielkie stopy, to w QL2 możesz odchylać sakwy w pionie. Mam wrażenie, ze szyna w QL1 jest sztywniejsza niż w QL1.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna xArEs

Cytat: "Mateusz"
Myślę, że masz rację. Ale nie do końca.

Mam sakwy (nie Ortlieb) z mocowaniem QL1. w trakcie jednego wyjazdu w średnio trudnym terenie - trzy nity które mocowały plastiki do sakw najzwyczajniej w świecie... urwały się.

no to skoro to nie sa Ortlieby to trudno tutaj powiedzieć że problem rozrywania się dotyczy wyrobów tej firmy.
Ktoś skopiował system  mocowania - mniej lub bardziej nieudolnie i zastosował badziewny materiał na nity to nie ma się co dziwić że puściły.
Elementy systemu mocowania Ortlieba  są do kupienia jako części zamienne wiec nie sądzę żeby oryginalny Ortlieb był nitowany.  
Jak kupisz oryginalnego Ortlieba tak jak pisze Arkadoo to problemu nie będzie bo jest skręcany na śrubki. Podobnie z wypinaniem się - obawiam się że jednak te sakwy  to jakaś lipna podróba :)
Zapodaj  co to za sakwy Ortliebopodobne - co by nikt ich nie kupił. W końcu lepiej się uczyć na cudzych błędach :) :)
pozdr

Krzych

Offline Mateusz

to są sakwy z mocowanie Ortlieb - dokładnie tym samym! Tylko zamontowane na nitach. Utwierdziliście mnie w wyborze. Dużo pytań padło, bo muszę tych sakw kupić... 4 komplety. Zdecydowałem się na Classic.

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
To rzuć z ciekawości co to za sakwy, w których zerwały się nity. To MSXy? one chyba mają skopiowany system Ortlieba, a słyszałem, ze ze starszymi wersjami były jakieś problemy właśnie.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mateusz

Deuter

Offline Mężczyzna xArEs

No to teraz przynajmniej wiesz dlaczego  jest taka gigantyczna różnica w cenie miedzy Deuterem a Ortliebem. :D
Ja jak kiedyś przyjdzie mi zarżnąć Crosso to nie będę już kombinował i kupie Ortlieby.
pozdr

Krzych

Offline Mateusz

Różnica w cenie między deuterem (rack pack) a ortliebem (classic) wynosi 20zł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum