Autor Wątek: Tubus Tara, a Crosso DRY small (+ Marin Muirwoods)  (Przeczytany 10152 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
No, Tubus piszą, żeby nie montować tego w taki sposób, ale ten widelec jest wyjątkowo wredny w kwestii umiejscowienia oczek. Nic się nie powinno stać, to w końcu stal.

Jakbyś chciał mieć idealnie poziomo to odkręć poziome rurki, zamień stronami, żeby wspomniana szyna była u dołu każdej z rurek i tym sposobem podniosą ci się o kolejne 3-5 mm i wtedy już będzie cymesik w poziomie.

[EDIT] - a nie, już tak jest, nie dopatrzyłem. W takim razie gdyby serio ci na tym zależało to można zawsze te szyny odciąć, zrobić nowe z płaskownika i przyspawać ostrożnie bardziej ku tyłowi każdej z rurek.

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
Ale na śrubie do błotnika.

Racja, pewnie powinno być na odwrót. Teraz tego Tubusa założyłem tak testowo, bo na razie dłuższej trasy nie planuję, a po mieście go nie potrzebuję.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Samo się wyprostuje, gdy założysz na właściwe śruby, Niestety tu jest lipa jak w mojej Sutrze i trzeba założyć duże dystanse, by się to zmieściło (np. z klocków do V).
Edit: widzę na zdjęciu, że jest jeszcze większa lipa niż w Sutrze i chyba jednak po bożemu tego nie założysz.

No, Tubus piszą, żeby nie montować tego w taki sposób, ale ten widelec jest wyjątkowo wredny w kwestii umiejscowienia oczek. Nic się nie powinno stać, to w końcu stal.

Jakbyś chciał mieć idealnie poziomo to odkręć poziome rurki, zamień stronami, żeby wspomniana szyna była u dołu każdej z rurek i tym sposobem podniosą ci się o kolejne 3-5 mm i wtedy już będzie cymesik w poziomie.

[EDIT] - a nie, już tak jest, nie dopatrzyłem. W takim razie gdyby serio ci na tym zależało to można zawsze te szyny odciąć, zrobić nowe z płaskownika i przyspawać ostrożnie bardziej ku tyłowi każdej z rurek.

Na razie go tak potestuje. Wydaje mi się, że to już powinno starczyć. Teraz ten spadek jest bardzo delikatny.

Jedne co jest ciut upierdliwe to kolizja z szybkozaciskiem, ale dramatu też nie ma. Zwyczajnie trzeba go wykręcić i idzie zdjąć koło.

Samo się wyprostuje, gdy założysz na właściwe śruby, Niestety tu jest lipa jak w mojej Sutrze i trzeba założyć duże dystanse, by się to zmieściło (np. z klocków do V).
Edit: widzę na zdjęciu, że jest jeszcze większa lipa niż w Sutrze i chyba jednak po bożemu tego nie założysz.

Teraz zrozumiałem. Ten otwór na mocowanie błotnika wygląda solidnie, wydaje mi się że nie powinno być problemu. Najwyżej będę coś spawał. Jest to wszystko na styk, ale jakoś się zmieściło. Ogólnie to Tubus mógłby chyba wprowadzić trochę lepsze otwory na tym bagażniku, bo dużo ram będzie miało taki problem.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Teraz otwory dolne pod bagażnik wierci sie bezpośrednio w goleni:

Jasne, widzę że Marin też zrobił upgrade ramy i powinno być łatwiej z przednim bagażnikiem. Rama całościowo zupełnie różna. Łącznie z geometrią.

No ale rower 1100 pln więcej względem tego co płaciłem, a osprzęt podobnej klasy. Oczywiście teraz cena dowolnych rowerów skoczyła.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Przesuń tą szynę na goleniach maksymalnie do przodu i bagażnik zbliży się trochę do poziomu. Osobiście mam obsesję na punkcie posiadania tego elementu nie pod kątem na moich widelcach, bo inaczej podczas jazdy większość ciężaru przednich sakw opiera się na jednym haku, który dostaje w tyłek na każdej nierówności i w końcu coś się musi urwać.

Właśnie, właśnie. Podpowiedź z zamianą poziomych rurek stronami najlepsza.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum