to co byś proponował na wskazany przeze mnie okres?dotychczas uzywałem 8 letniego campusa one kilo bag(którego parametrów niestety nie mam) i w którym zmarzłem dopiero w zeszłym roku kiedy materiał sie poprzesuwał i były całkowicie gołe miejsca... (a np. w Podlesicach podczas przymrozku spałem jak dziecko;)szczerze to myślałem, że ten śpiwór, da mi na moje wycieczki aż za duży komfort
Twój też miał straszni mały worek?
Niedawno zakupiłam taki śpiwór, cena niezbyt przyjazna- mam nadzieję, że przynajmniej nie zmarznę. http://www.cumulus.pl/Lite-Line-400,spiwory-puchowe,4.html
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
jakmyslicie na ile komfort podnosi spanie na materacyku(w sensie ciepła)?
Odczuwalną o jakieś 2-3 stopnie przy spaniu na trawie/ ziemi i o jakieś 10 stopni przy spaniu na śniegu/ lodzie. W stosunku do karimaty ofc.
apropo lekkich śpiworów - uźywam od 15 lat śpiwór Pajak 1kg - wagowo i objętościowo mi odpowiada - ale marzłem w nim juź chyba we wszystkich miejscach kraju.[...]
A dlaczegoby nie? Wszystkie lekkie śpiwory koło 400g mają zbliżony parametr minimum. Pamiętaj, że w seriach śpiworów ultralight stosuje się najlepszy i najdroższy puch o wyższej sprężystości niż zwykle, co za tym idzie ta sama waga puchu da lepszy efekt niż w typowym, nieco tańszym śpiworze (w których często spotyka się mieszankę puchu kaczo-gęsięgo). Zauważ np, że na tej samej stronie śpiwór Mysterious Traveller 500 ma ową temperaturę minimalnego komfortu (-4) gorszą od śpiwora Lite 400 (-6)
Ja mam śpiwór puchowy Yeti kupiony w połowie liceum na wyjazd pieszy. Dotąd w doskonałej formie, właściwie nic nie stracił ze swoich parametrów, mimo intensywnego użytkowania