Przed dołożeniem puchu poważnie przemyśl sprawę. W te wakacje śpiąc na hamaku w x-lite 200 nie było nocy żebym się nie gotował. Miałem jeszcze pod sobą kołdrę puchową 200g, którą większość czasu starałem się opuścić żeby mniej grzała.
Dobrą sprawą jest wkładka do śpiwora, tam gdzie jest naprawdę ciepło śpi się w samej wkładce. No i śpiwór nie przesiąka potem - rzadziej trzeba prać.
Czy instrukcję prania znajdę gdzieś w sieci dobrze opisaną? niby mam na worku 30stopni, lekko odwirować, ale się obawiam... Przemyślę jeszcze dopuszenie, ale chyba nie stracę jakoś strasznie dużo jeśli się zdecyduję. Nowe śpiwory np z cumulusa to chyba z 700zł wydatek (na -5 abym miała komfort i wagę 1kg), a tu łącznie z dopuszeniem pewnie 450 by mi wyszło, więc nadal sporo taniej.
Worek, idź ty z tymi swoimi teoriami i porównaj najpierw mój śpiwór z proponowaną np wyżej decathlonową wkładką
Nowe śpiwory np z cumulusa to chyba z 700zł wydatek (na -5 abym miała komfort i wagę 1kg), a tu łącznie z dopuszeniem pewnie 450 by mi wyszło, więc nadal sporo taniej.
Należy nawet w niezbyt zimne dni zakładać skarpetki, gdyż puch z ostatniej pionowej komory kończącej śpiwór przesuwa się w dół i powoduje lekkie wychłodzenie nóg.