Autor Wątek: Śpiwór  (Przeczytany 188734 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Śpiwór
« 26 Lut 2017, 12:30 »
Liczy się też rozmiar, cięższy będzie adekwatnie większy. Akceptowalność zależy od tego jak odchudzoną masz resztę sprzętu. Lekkie śpiwory mają 400-1000 g - w zależności od termiki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 26 Lut 2017, 16:45 »
Raczej mało kto by brał 4 kg śpiwór na rower. :-)

nie doczytałem :)  a jaka waga śpiwora jest akceptowalna na rower ??

taka jaką Tobie (a nie innym) będzie się chciało wozić :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 27 Lut 2017, 01:25 »
  a jaka waga śpiwora jest akceptowalna na rower ??

taka jaką Tobie (a nie innym) będzie się chciało wozić :)

I taka na jaką cię stać.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 27 Lut 2017, 08:45 »
W sumie na rowerze masa ekwipunku ma chyba jednak nieco mniejsze znaczenie niż przy turystyce pieszej. W każdym razie śpiwór z wypełnieniem syntetycznym do użytku głownie latem waży na pewno poniżej 2 kg, a jeżeli nie jesteś wysoki to nawet do 1 kg da się zejść (np Decathlonowy w rozmiarze M waży chyba 1 kg, natomiast Eksplo w rozmiarze XL waży 1,8kg w obu tak samo marznę lub tak samo jest mi ciepło).

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 28 Lut 2017, 08:49 »

nie doczytałem :)  a jaka waga śpiwora jest akceptowalna na rower ??
[/quote]

600-800, góra 1000 gram, szkoda zdrowia

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 28 Lut 2017, 09:13 »
akceptowalna zależy od Twojej kasy jaką dysponujesz oraz od tego w jakich temperaturach śpisz w tym śpiworze. Więc jak syntetyczny śpiwór i temperatura komfort np. 0 stopni to waży z 1.5 kg i kosztuje z 200 zł, a jak temperatura wyższa to i śpiwór mniejszy i lżejszy. A jak chcesz wydać np. 800 zł to fajny i lekki i mały po złożeniu śpiwór puchowy kupisz.
Kupę lat jeździłem ze śpiworem syntetycznym 1 kg i było w miarę dobrze póki ciepło, ale jak chłodno to w nocy się budziłem i ubierałem.

Więc temat zależy chyba od dwóch rzeczy: w jakich temperaturach chcesz się wyspać i jaką kasę wydać.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 28 Lut 2017, 09:37 »

Więc temat zależy chyba od dwóch rzeczy: w jakich temperaturach chcesz się wyspać i jaką kasę wydać.

I o to dokładnie chodzi, pytanie zasadnicze to w jakich temperaturach planujesz spać?

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 28 Lut 2017, 18:00 »
Czy tego typu śpiwór będzie wystarczający na sierpniowe / wrześniowe noce w polskich górach? Zakładając, że będę spał w jakimś dłuższym ciuchu (nie w samej bieliźnie). Jakich temp. sie mogę spodziewać na wysokościach powiedzmy do 1000 metrów?

http://www.fjordnansen.pl/product-und-23018-Spiwor-VARDO-MID-8-C-880g.html

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 28 Lut 2017, 19:18 »
Wszystko zależy od tego jakim zmarzluchem jesteś. Do tego we wrześniu może być różnie, a temperatura może być poniżej 8C, do tego może dojść aspekt wilgoci itp.

Ale może dać radę, ale ja np wolę spać jak jest mi za zimno niż za ciepło. Zawsze możesz założyć jakąś termobieliznę lub dokupić wkładkę do śpiwora. Ja długo katowałem taki maly śpiwór z decathlonu i póki się nie wygniótł dawał radę.

Istotne jest jeszcze czym się będziesz izolował od ziemi :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

• Użytkownik forum
« 28 Lut 2017, 19:26 »
Jak będziesz miał "szczęście" to w naszych górach i w sierpniu może zdarzyć się przymrozek. Te 8 stopni  temp. komfort w większości przypadków wystarczy. Sam późna wiosna, lato, wczesna jesień korzystam ze śpiwora z 200g puchu który ma wg. producenta limit 4 a komfort 9. W chłodne noce zakładałem skarpety i nie zdarzyło mi się budzić z zimna. Jednak kwestia wrażliwości na chłód to też sprawa indywidualna. Jak śpiwór ma być bardziej uniwersalny niż tylko na lato to szukaj jednak komfortu bliżej 0.

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
« 28 Lut 2017, 21:51 »
O ile widzę, to FN Vardo ma temperaturę limit 8 stopni; komfort = 13 stopni. Trochę mało jak na mój gust. Hhmmm..., ja osobiście wolałbym coś cieplejszego na sierpień, a tym bardziej na wrzesień w górach.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 1 Mar 2017, 09:31 »
http://www.fjordnansen.pl/product-und-20952-Spiwor-KJOLEN-XL-1-C-1-5kg.html

mam ten, odpiąć zawsze się mogę przecież jak za ciepło albo leżeć na nim.
Ja osobiście jestem zachwycony tym śpiworem i uważam że lepiej wziąć  trochę za ciepły śpiwór niż trochę za "cienki" śpiwór.  Taki idealny na tzw 3 sezony, wiosna, lato, jesień. 
Jedyna wada mógłby być trochę mniejszy po spakowaniu, no ale to syntetyk a nie puch.

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2017, 10:12 »
To ja trochę zamieszam. Ponieważ namówiłem żonę na wspólną letnią wyprawkę rowerową potrzebny był drugi mały i lekki śpiwór, zaryzykowalem 55 dolków i w styczniu przyjechał https://tinyurl.com/jq4jcx7

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Mar 2017, 10:28 »
To ja trochę zamieszam. Ponieważ namówiłem żonę na wspólną letnią wyprawkę rowerową potrzebny był drugi mały i lekki śpiwór, zaryzykowalem 55 dolków i w styczniu przyjechał https://tinyurl.com/jq4jcx7
Iiiii...?

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2017, 10:36 »
Wygląda bardzo ok, puch ładnie się podnosi. Na lato pod namiot będzie super, na okazje typu spanie w schronisku itp dla mnie bomba. Mam bezpośrednie porównanie do śpiwora Cumulusa LL200  i za 1/3 jego ceny na pewno wstydu nie ma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum