Autor Wątek: Śpiwór  (Przeczytany 188740 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: Śpiwór
« 1 Mar 2017, 14:25 »
U mnie ten link nie działa.
Z tego co napisałeś wynika, że jeszcze go nie testowałeś. Poczekamy na pierwsze wrażenia po kilku noclegach. Sam jestem ciekaw jak sprawdzają się chińskie śpiwory.

edit:
A jednak działa link, to wina przeglądarki. W innej jest ok.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 1 Mar 2017, 14:51 »
 Uczciwie będę mógł coś powiedzieć dopiero po wakacjach. Najwieksza wada jaką widzę to komory przeszyte na wylot. Ale w letnim spiworze to nie jest już tak kluczowe. Xlite Cumulusa jest lżejszy, z lepszych tkanin i puchu ale kosztuje już ponad 700pln.

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
« 1 Mar 2017, 15:02 »
http://www.fjordnansen.pl/product-und-20952-Spiwor-KJOLEN-XL-1-C-1-5kg.html

mam ten, odpiąć zawsze się mogę przecież jak za ciepło albo leżeć na nim.
Ja osobiście jestem zachwycony tym śpiworem i uważam że lepiej wziąć  trochę za ciepły śpiwór niż trochę za "cienki" śpiwór.  Taki idealny na tzw 3 sezony, wiosna, lato, jesień. 
Jedyna wada mógłby być trochę mniejszy po spakowaniu, no ale to syntetyk a nie puch.

No właśnie. Mam bardzo podobne zdanie. Ten mój cieplejszy śpiwór to: FN Kjolen XL i jest to chyba jakaś odrobinę inna wersja niż ta, o której pisze Easyrider77; parametry u mnie: t. komf. +3, t. lim. –2, waga 1,4 kg.
Wziąłem go np. w zeszłym roku na wycieczkę z Warszawy do Kętrzyna + okolice (nie są to przecież góry), pogoda była baaaardzo dobra jak na wrzesień, wręcz wspaniała (ale noce były chłodnawe) i czułem się dobrze w tym śpiworze. Gdybym był wziął mój letni śpiwór (Snugpak Traveller, temperatura kom. 7 stopni, przynajmniej według producenta, bo nie jestem taki całkiem pewien co do rzeczywistego komfortu przy siedmiu stopniach w tym śpiworze), raczej nie byłoby mi całkiem ciepło w nocy.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 6 Mar 2017, 11:37 »
Wszystko zależy od tego jakim zmarzluchem jesteś. Do tego we wrześniu może być różnie, a temperatura może być poniżej 8C, do tego może dojść aspekt wilgoci itp.

Ale może dać radę, ale ja np wolę spać jak jest mi za zimno niż za ciepło. Zawsze możesz założyć jakąś termobieliznę lub dokupić wkładkę do śpiwora. Ja długo katowałem taki maly śpiwór z decathlonu i póki się nie wygniótł dawał radę.

Istotne jest jeszcze czym się będziesz izolował od ziemi :)
Głównie chciałbym go używać podczas jazdy na lekko, a głównie myślę nad kupnem pod kątem MRDP więc dodatkowe wkładki nie wchodzą w grę ;)

http://www.fjordnansen.pl/product-und-20952-Spiwor-KJOLEN-XL-1-C-1-5kg.html

mam ten, odpiąć zawsze się mogę przecież jak za ciepło albo leżeć na nim.
Ja osobiście jestem zachwycony tym śpiworem i uważam że lepiej wziąć  trochę za ciepły śpiwór niż trochę za "cienki" śpiwór.  Taki idealny na tzw 3 sezony, wiosna, lato, jesień. 
Jedyna wada mógłby być trochę mniejszy po spakowaniu, no ale to syntetyk a nie puch.
Tez wolę za ciepły i nawet mam identyczny obecnie (Kjolen). Byłem zadowolony, jednak po 4 latach użytkowania jest już z nim kiepsko jeśli chodzi o termikę. Teraz rozglądam się za czymś lżejszym, właśnie do zastosowań przy jeździe na lekko.

Myślę nad czymś takim obecnie:

http://www.fjordnansen.pl/product-und-23007-Spiwor-FINMARK-XL-4-C-970g.html

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 24 Mar 2017, 22:32 »
https://www.aliexpress.com/item/Fill-400G-600G-800G-1000G-Ultra-light-Portable-outdoor-camping-adult-Sleeping-bag-Envelope-hooded-goose/32704067156.html

Hej.

Wybieram śpiwór na czerwcowo-lipcowy przejazd z północy Anglii północnym wybrzeżem Europy, raczej płasko, a następnie przez środek Niemiec (niewielkie pagórki) do Polski. Mam 193 cm wzrostu, a dostępne są opcje 210 i 230 cm. Zastanawiam się między 600g a 800g. Który byłby lepszy..?
« Ostatnia zmiana: 24 Mar 2017, 22:40 Turysta »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 26 Mar 2017, 01:18 »
Przy takim wzroście raczej 230.

600 czy 800 gr puchu to już bardzo ciepłe śpiwory w których można spać na mrozie, ja bym brał raczej 400, a i tak w lecie w tych rejonach może być w nim za ciepło. Samemu używam śpiwora z 200 g puchu, ale Cumulusa, tutaj spodziewałbym się trochę gorszej jakości wykonania osłabiającej termikę i zdaje się, że puch też trochę mniej sprężysty. Inna sprawa, że śpiwór typu koperta to nie jest najbardziej trafiony model, ale rozumiem, że cena decyduje.

« 26 Mar 2017, 03:37 »
Nawet nie cena, bo na Ali jest pełno mumii, ale ja wpadam prawie w panikę jak nie mogę w nocy ruszyć nogami, więc musi być koperta, czym szersza, tym lepiej. Wezmę więc te 400g.

Kupiłem dziś karimatę Thermarest Solar w wersji L i ma coś koło 60 cm szerokości. Będzie dobra do wiercenia się, a potrafię się obudzić w poprzek łózka.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Mar 2017, 14:22 »

Też mam ten paniczny odruch, nogami przebieram - musi być szeroko.
Producenci podają m.in. szerokość w ramionach, w stopach/nogach i dł. - łatwo więc zidentyfikować te szersze.

(Ten 'śpiwór' to siara!)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 26 Mar 2017, 16:40 »
.

(Ten 'śpiwór' to siara!)

Znaczy, że zły..? Zwykły wór z pierzem. Na lato styknie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Mar 2017, 17:01 »

Ok.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 27 Mar 2017, 09:58 »
Czy ktoś miał doświadczenie z tego typu rozciągliwymi śpiworami?

http://www.fjordnansen.pl/product-und-22981-Spiwor-rozciagliwy-TOKK-MID-0-C-1058g.html

Lubię spać z podkulonymi nogami, więc może to być niezły pomysł. Dodatkowo śpiwór lepiej opina ciało i teoretycznie mniej powietrza wewnątrz mamy do ogrzania.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 28 Mar 2017, 15:04 »
Znaczy, że zły..? Zwykły wór z pierzem. Na lato styknie.
Nie styknie. Jak będzie słońce to się ugotujesz a jak będzie lało to po trzech dniach będziesz miał worek mokrego pierza ważący 5kg. 400g pierza to na taką pogodę jak teraz czyli koło 0 nad ranem.

« 29 Mar 2017, 00:59 »
A. To szukam dalej. Chociaż tam napisali, że komfort jest przy 15 stopniach.

Offline Mężczyzna banan307

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2017
« 28 Cze 2017, 12:02 »
Mam pytanie trochę z innej beczki, bo spotkałem się z wpisami na forum, że z śpiworem łatwiej znaleźć nocleg w PL na jedną noc i że można nawet dostać niższą cenę? Faktycznie, to prawda?

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 28 Cze 2017, 12:18 »
Pościel to dla oferującego nocleg dodatkowe koszty. Dlatego rezygnując z tego luksusu na rzecz własnego śpiworu zwykle można liczyć na jakąś zniżkę. Dlatego też niechętnie się patrzy na gości jednodniowych.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum