Kupiłem ten:https://www.aliexpress.com/item/Fill-400G-600G-800G-1000G-Ultra-light-Portable-outdoor-camping-adult-Sleeping-bag-Envelope-hooded-goose/32704067156.htmlZamówiłem 400g, dostałem 600g, który jest £10 droższy, a przy tak tragicznym lecie jak to, które mamy w tym roku w UK może się przydać, a jak będzie cieplej to się rozepnę, poza tym jak poleżałem sobie na łóżku to nie wydaje się jakoś strasznie ciepły i na tą chińską gramaturę trzeba chyba patrzeć przez palce. Jakościowo bez zarzutu, zamki wydają się ok, są dwa - jeden dochodzi do wysokości kolan i drugi, żeby rozpiąć sobie same stopy, mają duże, metalowe koluszka do zapinania, rzep i ściągacz na górze. Na długość wersja 230 cm pasuje akurat na moje 193 cm wzrostu. Waga 1111 g razem z dobrze uszytym pokrowcem. Nigdy w życiu nie miałem śpiwora, więc na moje nieistniejące standardy jest dobrze.
jaką to ma faktyczną termikę, temperaturę komfort?
Syntetyk dla niewysokiej (162cm) dziewczyny na zimę to...? Fjorda Nansena chciałem coś wziąć, ale tam komfort to max ~3, więc trochę mało.
... myśle bardziej niszowych lub międzynarodowych miejscach które wy moglibyście znać a ja nie
Jak tani puch to od Chińczyka. Zapewne nie jest to jakość jak Cumulusa, ale jak nie masz dużych wymagań to powinien być ok. Ja kupiłem w tamtym roku Aegismax G1L. Piszą, że komfort plus 3 stopnie, póki co spałem w nim tylko w sierpniu. Kosztował mnie 400zł, teraz jest jakaś 3 dniowa promocja i na dzień dzisiejszy wylicza mi 345zł.