Ciekawe co to znaczy "uznany producent"
Rab miał jako jeden z pierwszych wersje produktów z hydrofobem. Kupiłem w 2015 kurtkę Rab Neutrino na tym puchu i dalej jest w stanie idealnym. Prędzej materiał się przetrze niż puchowi coś się stanie.Trwałość impregnacji puchu wedle prospektów to około 15 prań. Ja piorę śpiwór co sezon, niektórzy tego nie robią tak często. Jak rozleci mi się po 15 latach, to jakoś nie będę płakał.
Mówił, że proces powlekania puchu impregnatem bardzo mocno podnosi w tym puchu sprężystość (cuin).
Też jestem w fazie niespiesznego szukania śpiwora pod bikepacking. Niestety ta forma wymaga dużo większego nakładu finansowego od tradycyjnych sakw, ponieważ na przykładzie śpiwora w mojej ocenie ma być ciepły i zarazem niewielki objętościowo, a to wiąże się z większą kasą. Moją uwagę zwrócił ten śpiwórhttps://cumulus.equipment/pl_pl/spiwor-puchowy-lite-line-300.html
Napaliłem się na niego rok temu,ale gdzieś w sieci trafiłem na opinie ludzi, że dla osób, które są blisko górnego limitu wzrostu (165 cm - 183 cm dla rozmiaru standardowego), śpiwór ten może być trochę zbyt krótki. Była okazja przymierzyć w sklepie stacjonarnym, to skorzystałem i faktycznie, przy moich 178 cm nogi opierały mi się o dolną ściankę śpiwora. Pewnie spać by się dało, ale uznałem, że może to nie być zbyt komfortowe. A te 178 cm to przecież jeszcze 5 cm poniżej górnego limitu. Mało tego, na szerokości było też jakoś tak ciasno. Cumulus daje co prawda możliwość dopasowania śpiwora pod siebie, ale wersja przedłużona i trochę poszerzona to już cena o dwie stówy wyższa. Tak więc na Cumulusa się nie zdecydowałem, tylko kupiłem śpiwór od innego producenta, bo widać, że te wyżyłowane parametry objętościowo/wagowo/cenowe Cumulusa uzyskiwane są dla śpiworów dość małych. A za rozmiar większy, nie standardowy, dość konkretnie się dopłaca. I nie to, żebym zniechęcał do marki, która na forum jest chyba najpopularniejsza. Warto tylko przy wyborze marki/modelu takie rzeczy wziąć pod uwagę i w razie wątpliwości sprawdzić samemu.
To co kupiles ? pochwal sie
Cumulus ma przy tej samej wadze puchu ma T comf. "lepszą" o 3 stopnie.
Poza tym porównaj sobie T comf. X-Lite 200 i Lite Line 400. LL ma jeszcze raz tyle puchu a T comf. tylko 2 ℃ mniejsza.
Cytat: paweł.70 w 12 Lis 2020, 11:56Też jestem w fazie niespiesznego szukania śpiwora pod bikepacking. Niestety ta forma wymaga dużo większego nakładu finansowego od tradycyjnych sakw, ponieważ na przykładzie śpiwora w mojej ocenie ma być ciepły i zarazem niewielki objętościowo, a to wiąże się z większą kasą. Moją uwagę zwrócił ten śpiwórhttps://cumulus.equipment/pl_pl/spiwor-puchowy-lite-line-300.htmlNapaliłem się na niego rok temu,ale gdzieś w sieci trafiłem na opinie ludzi, że dla osób, które są blisko górnego limitu wzrostu (165 cm - 183 cm dla rozmiaru standardowego), śpiwór ten może być trochę zbyt krótki. Była okazja przymierzyć w sklepie stacjonarnym, to skorzystałem i faktycznie, przy moich 178 cm nogi opierały mi się o dolną ściankę śpiwora. Pewnie spać by się dało, ale uznałem, że może to nie być zbyt komfortowe. A te 178 cm to przecież jeszcze 5 cm poniżej górnego limitu. Mało tego, na szerokości było też jakoś tak ciasno. Cumulus daje co prawda możliwość dopasowania śpiwora pod siebie, ale wersja przedłużona i trochę poszerzona to już cena o dwie stówy wyższa. Tak więc na Cumulusa się nie zdecydowałem, tylko kupiłem śpiwór od innego producenta, bo widać, że te wyżyłowane parametry objętościowo/wagowo/cenowe Cumulusa uzyskiwane są dla śpiworów dość małych. A za rozmiar większy, nie standardowy, dość konkretnie się dopłaca. I nie to, żebym zniechęcał do marki, która na forum jest chyba najpopularniejsza. Warto tylko przy wyborze marki/modelu takie rzeczy wziąć pod uwagę i w razie wątpliwości sprawdzić samemu.
To mnie zaniepokoiłeś, przy moich 184cm to trzeba już zapomnieć. Może przy rozmowie z producentem znajdzie alternatywę w tej samej cenie.
Cytat: paweł.70 w 13 Lis 2020, 07:38To mnie zaniepokoiłeś, przy moich 184cm to trzeba już zapomnieć. Może przy rozmowie z producentem znajdzie alternatywę w tej samej cenie.Ale przecież u Cumulusa możesz sobie skonfigurować śpiwór, wejdź w zakładkę "Modyfikuj" - i tam możesz m.in. wybrać większy niż standardowy rozmiar, dla wyższych osób., choć 100zł trzeba dopłacić.
W standardzie max. dł. 185cm, może będzie w porządku. Zrobiłem symulację w modyfikacji i wyszło ok.1012zł