Autor Wątek: Schwinn Mesa LT  (Przeczytany 2783 razy)

sosite

• Gość
Schwinn Mesa LT
« 17 Cze 2010, 13:08 »
Witam zebrane dzisiejszego dnia grono ;)

Może co poniektórzy pamiętają, że chciałem wymienić swój rower Scott Voltage YZ4 na jakiś zwykły MTB. Nikogo konkretnego do wymiany nie znalazłem więc po prostu go sprzedałem.

Teraz mam co prawda sesję ale standardowo zwlekam z nauką. Zamiast tego rozglądałem się za jakimś rowerem. Na allegro natrafiłem na takie cuś:
Schwinn Mesa LT '06
Rocznik ma ten sam co mój Scott ale jest to rower ciągle nowy z salonu (stąd ta przecena :)). A ponieważ stosunek osprzętu do ceny uważam za całkiem godny to się nim zainteresowałem (w końcu nie często widzę ofertę roweru na sram x-7 za 1000zł :wink:). Oczywiście nie wykluczam możliwości dalszego inwestowania w niego.

Teraz nadeszła część na pytania:
- Czy nada się na dojazdy w mieście i poza nim, czasami całodniowe wypady oraz raz-dwa do roku dłuższe trasy z sakwami i np. jeżdżeniu po górach (już bez sakw, bardziej rekreacyjnie i bez wielkich szaleństw)? Moja waga to okolice 58kg (wiem, wiem, trochę chudy jestem :P ).
- Jeżeli tak to jaki rozmiar ramy wybrać? Do wyboru mam 15", 17", 19" i 21". Wg mnie najlepszy będzie rozmiar 17". Mój wzrost to 172cm i jakby co niektórych interesowała odległość od podłogi do krocza to wynosi ona 82cm.

Dla jeszcze bardziej zainteresowanych podaję kąty dla 19"
Kąt główki: 71,5°
Kąt podsiodłowy: 73°
Rura górna: 697 mm
Rura podsiodłowa: 587 mm
Rozstaw kół: 1058 mm

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Schwinn Mesa LT
« 17 Cze 2010, 13:13 »
17" strasznie mało, już raczej 19" wg mnie.

sosite

• Gość
Schwinn Mesa LT
« 17 Cze 2010, 14:20 »
Cytat: "dudi_"

No dobra, faktycznie 19" będzie lepsze (błędy rachunkowe każdemu mogą się zdarzyć).

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Schwinn Mesa LT
« 17 Cze 2010, 14:31 »
Cytat: "sosite"

No dobra, faktycznie 19" będzie lepsze (błędy rachunkowe każdemu mogą się zdarzyć).

Nie do końca :)
Rozmiar ramy w rowerach mtb dobiera sie o około rozmiar mniejszy niż crossowe, poproś o wysokość rury poziomej od podłoża i porównaj z dł nogi.
Ale też mi sie wydaje że bardziej 19 niż 17 na Ciebie

Może coś pomoże http://www.rower.com/archiwum.php?art=2831

sosite

• Gość
Schwinn Mesa LT
« 17 Cze 2010, 14:54 »
Cytat: "Symfonian"

Nie do końca :)
Rozmiar ramy w rowerach mtb dobiera sie o około rozmiar mniejszy niż crossowe, poproś o wysokość rury poziomej od podłoża i porównaj z dł nogi.
Ale też mi sie wydaje że bardziej 19 niż 17 na Ciebie

Może coś pomoże http://www.rower.com/archiwum.php?art=2831

No właśnie z tej strony korzystałem i dla mojego wzrostu wyszło 18 cali a dla moich nóg 20 cali (dla trekkingowych wychodziły jeszcze większe wartości). Znalazłem na stronie producenta trochę rozmiarów:

Wielkość ramy:                     |   15"   |   17"   |   19"   |   21"   |
Kąt główki:                        |                17,5 st                |
Kąt podsiodłowy:                   |   74st  |   73st  |   73st  |   73st  |
Odległość tylnego koła do suportu: |                42,5 cm                |
Wysokość rury poziomej od podłoża: |  63,1cm |    67cm |  69,7cm |  73,5cm |
Rozstaw kół:                       | 101,1cm | 102,9cm | 105,8cm | 107,9cm |

Wynika z niej, że przy 17" miałbym ok 15 cm przestrzeni życiowej (rama-krocze) a przy 19" już 12cm.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Schwinn Mesa LT
« 17 Cze 2010, 14:57 »
w takim razie zdecydowanie 19

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Schwinn Mesa LT
« 18 Cze 2010, 18:25 »
Rower wygląda na interesujący za te pieniądze. Jesli nie wykluczasz inwestycji z czasem, to powinieneś być zadowolony, choć kaseta raczej za długo nie pociągnie ;)
Oczywiście te nołnejmowe piasty i obręcze trochę zniechęcają, ale jeśli nie będziesz bardzo szalał w terenie, to powinny dać radę ;)
Jak na tę cenę, to chyba dobry amorek, choć tu nie czuję się specjalistą bynajmniej ;)
Szerokiej drogi! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

sosite

• Gość
Schwinn Mesa LT
« 18 Cze 2010, 19:39 »
No to rowerek już kupiony :) Dziękuję za informacje. Rower powinienem dostać jakoś w przyszłym tygodniu. Niestety zostały tylko rozmiary 19" więc nie będę mógł pojechać przymierzyć innych rozmiarów i kupię trochę w ciemno, bez przymierzania.

Cytat: "aard"
Jak na tę cenę, to chyba dobry amorek, choć tu nie czuję się specjalistą bynajmniej ;)

No tutaj mój znajomy akurat polecił jego wymianę więc nie będę go nawet montować tylko od razu wymienię. A właśnie - nie chce ktoś tego amortyzatora? ;) No i co polecacie w zamian? Ma być lekkie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Schwinn Mesa LT
« 18 Cze 2010, 22:16 »
Może najpierw go zajedź, a potem wymień na coś? RST to nie jest najwyższa półka i ta gila może po czasie stukać (modele sprzed kilku lat miały taką przypadłość), ale też nie jest to jakość supermarketowa, nie popadajmy w paranoję ;)

sosite

• Gość
Schwinn Mesa LT
« 25 Cze 2010, 16:52 »
Może najpierw go zajedź, a potem wymień na coś? RST to nie jest najwyższa półka i ta gila może po czasie stukać (modele sprzed kilku lat miały taką przypadłość), ale też nie jest to jakość supermarketowa, nie popadajmy w paranoję ;)

Hmm, przetrawiłem Twoją wypowiedź przez jakiś czas ale zdecydowałem się kupić od razu coś innego bo ten RST waży jednak te 2,8kg a to co najmniej o 600g za dużo :|.

Moimi faworytami są:
- SR Suntour XCR LO (blokada na goleni) lub RL (blokada na manetce) sprężynowo-olejowy za 200-300zł - niestety typowa sprężyna, aczkolwiek dosyć tani, waga ok 2,2kg
- SR Suntour Raidon LO/RL - powietrzno-olejowy (>= 400zł) - chyba ostatecznie skusiłbym się na ten amortyzator, waga ok 2,15kg
- SR Suntour Epicon LO/RL - powietrzno-olejowy (>= 600zł) - czasami można go dostać okazyjnie za 400zł ale zazwyczaj z wersją na hamulec tarczowy (a mnie interesują tylko v-ki), waga ok 1,8kg

Oczywiście całkiem prawdopodobne, że któregoś dnia również na przednim kole zawisną sakwy, aczkolwiek widziałem bagażniki z możliwością przymocowania ich do widelców bez odpowiednich elementów montażowych więc tą kwestią się raczej nie przejmuję :wink:.
Moją większą bolączką jest to, czy warto dopłacić do wersji z blokadą amortyzatora na menetce? Czy podczas podróży często się blokuje/odblokowuje amortyzator?

No i za jednym zamachem wymienię korbę (chyba z supportem) bo doszły do mnie słuchy, że moje truavativ iso flow (będące raczej dolną półką) lubią się łamać przy gwincie pedału. Tutaj chyba jednak nie ma różnicy pomiędzy korbami "turystycznymi" a zwykłymi MTB więc wybiorę sobie po prostu jakieś "dobre" ;).

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Schwinn Mesa LT
« 25 Cze 2010, 17:42 »
Obecnie Suntour jest zdecydowanie lepszy od RST. Epicon pracuje bardzo ładnie pozostałych 2 wymienionych przez Ciebie nie miałem okazji testować.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Schwinn Mesa LT
« 2 Lip 2010, 06:57 »
Jak planujesz low-ridera, to blokada jest raczej konieczna (bo tylko rower się niepotrzebnie "buja" i niestety padają uszczelniacze). Widziałem bagażnik mocowany do samego widelca, ale cena była koszmarna (a i dozwolone obciążenia nie najlepsze).
A korby to polecam "ze zintegrowaną osią" (chyba jakieś Truvativ'y i Lx'y). Jak masz "ciężką nogę" to jest to jak najbardziej bardzo dobry pomysł.
Turystyczne: najczęściej są 24/34/48, MTB 24/34/44 (a ja miałem nawet 22/33/44 :) ). Problem jest w osłonie łańcucha i dostępności różnych modeli (szukałem MTBowej ze zintegrowaną osią.. i się nie znalazła)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

sosite

• Gość
Schwinn Mesa LT
« 2 Lip 2010, 23:45 »
Hmm, Ty tak wcześnie wstajesz pająk? Ale dziękuję za rady :).
Pomimo, że od 22 czerwca rower stał nieposkładany za moimi plecami to dzisiaj właśnie go rozdziewiczyłem :mrgreen:. Niestety sesja była a i amortyzator było trzeba wymienić. Rzuciłem się na Epicona a sprzedawca przyjął za 100zł mojego RST, który jak się okazało miał luzy od nowości :lol:. A blokadę skoku mam na manetce - mam nadzieję, że nie będzie to dla mnie zbędny dodatek.
Natomiast odnośnie korby to mam aktualnie 22/32/42 a sprzedawcy (widać, że oblatani, zresztą z centrumrowerowe.pl) zasugerowali, żebym wymienił dopiero kiedy tą korbę rozwalę albo na prawdę będzie mi potrzebne coś lepszego. W zasadzie to i tak za bardzo mi się nie spieszy bo za dużo problemów mnie czeka abym się wybrał w te wakacje gdziekolwiek z sakwami (głównie finansowe + kampania wrześniowa).
Odnośnie bagażnika mocowanego do widelca to trochę mnie zmartwiłeś. No nic, będzie trzeba coś wykombinować.
Hmm, wydaje mi się, że z pierwszego posta zrobię aktualne informacje zbiorcze mojego roweru + zdjęcia. Ale to dopiero kiedy mi się zachce :roll: .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum