Autor Wątek: Crocs - które wybrać  (Przeczytany 20188 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Crocs - które wybrać
« 25 Sty 2022, 13:59 »
Te drugie mam dopiero od dwóch godzin ;) Ja zawsze chodzę w skarpetkach, nie lubię mieć brudnych stóp. Spróbuję w warunkach domowych pochodzić w nich bez skarpet i dam znać jakie są odczucia.

Jeśli szukasz butów na lato do zwykłego użytku, to rozważyłbym jednak coś materiałowego, bo takie będą chłonąć pot i będą cały czas przewiewne. Crocsy (i podobne) mają też tę cechę, że jest w nich dosyć ciepło jeśli się nie poruszasz, bo materiał nie przepuszcza powietrza. Musisz się poruszać żeby mieć przepływ powietrza.

Dla mnie główna zaleta to brak namakających elementów (choć Crocsy mają już materiałowy język, ale dalej jest tego niewiele) i łatwe czyszczenie. Każde adidasy po deszczu i błocie trzeba prać, co zajmuje mnóstwo czasu. Sam deszcz wystarczy żeby śmierdziały. Na wyprawie mokre buty to katastrofa, suszenie potrafi trwać bardzo długo, a jazda w mokrych butach może skutkować kontuzją. W tych przeprawa przez rzekę nie powinna być problemem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 25 Sty 2022, 21:52 »
Sprawdziłem, używanie bez skarpetek nie ma moim zdaniem sensu. Jest mi w nich zbyt ciepło i zbyt wilgotno - problem w tym, że buty oddychają tylko tam gdzie są otwory. Mając skarpetki odczuwalnie jest nieco chłodniej, może dlatego, że skóra się nie przykleja. Zdecydowanie mniej też odczuwalna jest wilgoć.

Myślę, że nie te Crocsy nie różnią się pod tym względem od kultowego modelu Crocs ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 25 Sty 2022, 21:55 »
worek, czy możesz zrobić zdjęcie od góry? Jestem ciekawa jak te buty wypadają pod kątem szerokości, czy są podobnie szerokie jak klasyczne crocsy? Rzadko które buty są odpowiednio szerokie by stopa układała się naturalnie i mogła pracować prawidłowo. Klasyczne crocsy są na tyle szerokie, a adidasy są zwykle za wąskie.

« 25 Sty 2022, 22:36 »
W internecie są już gotowe zdjęcia (jeśli koniecznie chcesz to oczywiście mogę zrobić zdjęcie swoim)

Zdecydowanie pod względem szerokości nie przypominają klasycznych Crocsów. Nie jest mi w nich ciasno, a preferuję nieco szersze buty. Wizualnie to są zwykłe adidasy.

Podeszwa w najszerszym miejscu ma 11,2 - 11,3 mm. Rozmiar buta to M10, czyli 43/44 (ze wskazaniem na większy). Boki butów są nieco wypychane przez stopę, nie jest tak jak w klasycznych, że but jest wyraźnie szerszy od stopy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Sty 2022, 23:11 »
Postanowiłem przetestować jeszcze Crocs Literide
...
Prawdopodobnie są to najlepsze buty do jazdy poza asfaltami (ale tylko po płaskim terenie, bo wypychanie roweru pod górę w takich butach odpada) i do jazdy miejskiej. Zdecydowanie warte swojej ceny, kosztowały mnie 76 zł.
Gdzie są w takiej cenie?

« 25 Sty 2022, 23:26 »
Okazja na OLX, bez śladów użycia. Wcześniej widziałem na allegro całe czarne za 79 zł ze smartem. Niestety bieda, czasem są damskie, w miarę dużo jest tylko dziecięcych.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 26 Sty 2022, 07:45 »
Boki butów są nieco wypychane przez stopę, nie jest tak jak w klasycznych, że but jest wyraźnie szerszy od stopy.
Buu :( to lipa. Mam nadzieję że producenci w końcu zaczną choć część butów robić anatomicznych a nie same ściskające stopy...

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 26 Sty 2022, 12:29 »
... Mam nadzieję że producenci w końcu zaczną choć część butów robić anatomicznych a nie same ściskające stopy...
Węższe=mniej materiału=oszczędność. A, że ciasne i mało wygodne to już chyba ich nie interesuje. Podobnie jest, np. ze spodniami. Niektóre w pasie >90cm mają tak wąskie nogawki, że ledwo za kolano wkładam, a wcale nie są to jakieś slim  :(
Tradycyjne Crocsy osobiście odpuściłem po przymiarce kilku par. Jak dla mnie totalnie niewygodne.
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 26 Sty 2022, 15:04 »
Buu :( to lipa. Mam nadzieję że producenci w końcu zaczną choć część butów robić anatomicznych a nie same ściskające stopy...
Możesz rozwinąć temat? Dawniej faktycznie spotykałem się ze zbyt ciasnymi butami, rzeczywiście było widać już po zdjęciach jeśli będą złe. Za to wszystkie buty do biegania z decathlonu miały jak dla mnie prawidłową szerokość. Czy to możliwe, że nieświadomie noszę zbyt ciasne buty?  :icon_smile2: Pytam poważnie.

Węższe=mniej materiału=oszczędność. A, że ciasne i mało wygodne to już chyba ich nie interesuje. Podobnie jest, np. ze spodniami. Niektóre w pasie >90cm mają tak wąskie nogawki, że ledwo za kolano wkładam, a wcale nie są to jakieś slim  :(
Tradycyjne Crocsy osobiście odpuściłem po przymiarce kilku par. Jak dla mnie totalnie niewygodne.
Kiedyś też miałem problemy z kupnem spodni, przymierzałem dziesiątki par. Mimo, że były zbyt szerokie w pasie, to nogawki były bardzo ciasne. Niestety jaki model takie spodnie :D

Jedyna metoda na zdobycie pasujących spodni to zmniejszenie tłuszczu poniżej 15% masy, nagle okazuje się, że na nogi wchodzą nawet spodnie slim fit.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Sty 2022, 16:11 »
Jedyna metoda na zdobycie pasujących spodni to zmniejszenie tłuszczu poniżej 15% masy, nagle okazuje się, że na nogi wchodzą nawet spodnie slim fit.
Ten warunek nie wystarczy.
Drugim warunkiem jest niekorzystanie z siłowni, a jeżeli już to unikanie ćwiczeń na mięśnie ud.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 26 Sty 2022, 17:55 »
... Drugim warunkiem jest niekorzystanie z siłowni, a jeżeli już to unikanie ćwiczeń na mięśnie ud.
Albo unikanie jazdy na rowerze  :lol: Ja mam nogi dość grube (choć sam nadwagi nie mam) i ze spodniami częsty problem.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Online miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Sty 2022, 18:56 »
Polecam jeszcze mieć ponad 190 cm wzrostu, dopiero jest zabawa :)

« 26 Sty 2022, 19:27 »
Ten warunek nie wystarczy.
Drugim warunkiem jest niekorzystanie z siłowni, a jeżeli już to unikanie ćwiczeń na mięśnie ud.
Albo unikanie jazdy na rowerze  :lol: Ja mam nogi dość grube (choć sam nadwagi nie mam) i ze spodniami częsty problem.
Może ostatnio wiele nie jeżdżę, ale wątpię żeby mi znacznie ubyło mięśni nóg. Na nogach potrafi się odłożyć mnóstwo tłuszczu. Teraz ważę tyle samo, a może nawet i troszkę więcej. Mimo to teraz nogi mieszczę w spodnie slim fit, dawniej był problem żeby pasowały jakiekolwiek.

Trzeba trzymać dietę, bo inaczej będzie katastrofa ;D

Polecam jeszcze mieć ponad 190 cm wzrostu, dopiero jest zabawa :)
Mam nogi długie jak osoby 10 cm wyższe :P Spora część spodni odpada ze względu na długość.

Jak coś to wyrwałem ostatnio na szmatach na unikat: spodnie na 196 cm wzrostu, na długość rozmiar 40  :o :o :o :o W pasie szerokość jak spodnie 29. Nogawek jeszcze nie ciągłem..

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 26 Sty 2022, 20:35 »
Możesz rozwinąć temat? Dawniej faktycznie spotykałem się ze zbyt ciasnymi butami, rzeczywiście było widać już po zdjęciach jeśli będą złe. Za to wszystkie buty do biegania z decathlonu miały jak dla mnie prawidłową szerokość. Czy to możliwe, że nieświadomie noszę zbyt ciasne buty?   Pytam poważnie.
Zerknij na buty anatomiczne. Większość 'normalnych' butów jest wąska. Możesz wyjąć wkładkę i porównać do kształtu gołej stopy. Mi chyba wszystkie buty ściskają nieco palce od boków. Modele damskie robią to dość mocno, buty trailowe mam w wersji męskiej (decathlon) i tu jest lepiej, ale nadal nie idealnie. Stopa powinna pracować i mieć nieco miejsca by rozszerzać się na boki. Np jak robię jaskółkę to na boso mogę stopę tak jakby rozpłaszczyć co ułatwia utrzymanie równowagi. W butach nie mogę tego zrobić. Tu jest np fajny profil pokazujący jak buty zmniejszają pracę stóp https://www.instagram.com/andybryant_podiatrist/

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 26 Sty 2022, 20:52 »
Możesz rozwinąć temat?

Jeśli ma się szerszą stopę (bardziej profesjonalnie o dużej tęgości) to trudno znaleźć na nią buty, zdarzało mi się, że nawet modele określane jako szersze z przodu bywają za wąskie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum