Autor Wątek: Crocs - które wybrać  (Przeczytany 20191 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Odp: Crocs - które wybrać
« 27 Sty 2022, 19:45 »
A niech was ...
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 27 Sty 2022, 20:52 »
Ale że w sklepie? To pewnie drogo...

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 27 Sty 2022, 21:00 »
Jedne były przecenione 30% a drugie 15%.
Ale szybko i z przymiarką od ręki bo ciężko z rozmiarem trafić.
Niestety spodobały się to będą pierwsze i drugie w moim życiu.
Na ogół wolałem mniej plastikowe.
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2022, 21:47 WujTom »
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Sty 2022, 21:29 »
Zerknij na buty anatomiczne. Większość 'normalnych' butów jest wąska. Możesz wyjąć wkładkę i porównać do kształtu gołej stopy. Mi chyba wszystkie buty ściskają nieco palce od boków. Modele damskie robią to dość mocno, buty trailowe mam w wersji męskiej (decathlon) i tu jest lepiej, ale nadal nie idealnie. Stopa powinna pracować i mieć nieco miejsca by rozszerzać się na boki. Np jak robię jaskółkę to na boso mogę stopę tak jakby rozpłaszczyć co ułatwia utrzymanie równowagi. W butach nie mogę tego zrobić. Tu jest np fajny profil pokazujący jak buty zmniejszają pracę stóp https://www.instagram.com/andybryant_podiatrist/
Dzięki, już wiem o co chodzi - o rozczapierzanie palców u stóp. Mam już za sobą tzw. bieganie naturalne, co spowodowało nieodwracalne zmiany. Do teraz zupełnie inaczej używam stóp, faktycznie odbijam się z palców i jeśli bardzo dużo chodzę, to bolą mnie łydki ;) Dzięki temu nie tłukę piętami chodząc po mieszkaniu.

Większość butów jak dla mnie nie ogranicza zbytnio ruchu palców, albo przynajmniej skutecznie takich unikałem. Oczywiście pomijam buty do garnituru itp. - w nich nie da się chodzić normalnie. Chyba niestety rzeczywiście damskie są węższe.

Wracając do Crocsów. Nie wydają się być wybitnymi butami do chodzenia. Podeszwa sprawia wrażenie nieco grubej, do tego trzymanie pięty jest bardzo marne - nie czuję się w nich zbyt stabilnie. Zaletą jest tylko w miarę twarda (potencjalnie trwała) podeszwa. Ja jednak traktuję je jako buty na rower, więc priorytety mam inne.

Dobrze chodzi mi się we wspomnianych wcześniej klonach Native Jefferson, tylko w nich podeszwa jest bardzo miękka i niestety adekwatnie się ściera. Możliwe, że dobre do chodzenia byłyby Crocs Boat Shoes

Na oko są szersze i mają cieńszą podeszwę. W dodatku jest ich więcej używanych na allegro/olx. Minus jest taki, że boat shoes są uważane przez niektórych za niedopuszczalne wizualnie ;) Dla mnie niektóre są powiedzmy akceptowalne :P

A niech was ...
Burżuj! :P

(czekam na wrażenia)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 27 Sty 2022, 21:44 »
Damskie buty są koszmarnie wąskie  ::) dlatego często celuję w męskie... Planuję zakup sandałów monk, ciekawa jestem jak moje stopy je przyjmą. W Crocsach uwielbiam chodzić i to często brałam je w teren typu dość strome podejścia pod skałki. Zero problemów z przyczepnością, rewelacyjnie mi się sprawdzały!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 27 Sty 2022, 23:52 »
Planuję zakup sandałów monk

Ja jestem świeżo po zakupie i też jestem ciekaw, no ale jeszcze parę tygodni zanim będę łaził w sandałach.

Fajnie że mają obrysy na stronie, dzięki nim można sobie dogodnie dobrać rozmiar.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 28 Sty 2022, 08:21 »
używam tych sandałów od 4 sezonów , zdecydowanie polecam..ale..
przy zamawianiu roz. warto wybrać troszkę większe niż sugeruje obrys
prać/czyścić w temp. do 30st

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 28 Sty 2022, 20:11 »
Właśnie ze względu na problem z wydrukiem obrysu jeszcze ich nie mam ;) nie umiem na mojej drukarce skalować a drukuje powiększenie. rufiano, wezmę pod uwagę twoją radę, choć najchętniej poddałabym stopy mierzeniu przez samych twórców tych sandałów.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 28 Sty 2022, 23:47 »
Mogę ci wydrukować na wyprawkę kulinarno-slajdową ;)

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 29 Sty 2022, 14:21 »
W temacie obuwia minimalistycznego, na wiosnę kupiłem monki. Potem w ulubionym szmateksie używane Merelle Vapor Glove i odkąd założyłem je na stopę to wiedziałem że ten typ buta mi bardzo pasuje, objechałem w nich tamten sezon z powodzeniem. W tm roku chciałem kupić nowe i zacząłem szukać coś na ten temat. Kupiłem jeden model Vivo Barefoot, czekam na dostawę.
Polecam ten film
.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 29 Sty 2022, 15:05 »
Co do Monków, to Jacek  kupił ale jakos nie widze ich w użyciu:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna madkowal

• Na forum od: 14.05.2015
« 2 Lut 2022, 09:52 »
Przez trzy sezony jeździłem w monkach, aż przetarłem pasek. Na wiosnę trzeba kupić nowe. Co do obrysu, u mnie sprawdził się w rzeczywistości.

« 12 Lip 2022, 12:03 »
Trafiła się okazja i kupiłem Crocs All-Terrain z myślą o wyprawie. Jak się potem okazało nie w takim dobrym, choć wyglądają jak nowe ;)

Wziąłem rozmiar M9 zamiast M10, którego używam w przypadku Crocs Literide Pacer. Buty są ogromne, może nie tyle długie, co mają sporą przekątna i stopa/but lata.

Plus: pasek na rzep zdaje się być fajny
Minus: buty są ogromne jak ponton i nie wiem jak by się miały zmienić na pedałach.

Dylematy rozwiązuje rozerwanie buta przy pasku, więc idą do zwrotu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 12 Lip 2022, 14:06 »
Jak ładnie widać jak wąskie są te pseudo adidaski... Mi klasyczne croscy nie latają raczej po stopie i nie mam problemu ze zmieszczeniem ich na pedałach  :lol:

P.S.
Zainwestowałam w końcu w Monki, są świetne! Na rower jak ktoś lubi twardszą podeszwę to nie polecam, ale poza tym sprawują się super. Chodziłam w nich po stromym terenie wokół skałek, po płaskim, po asfalcie i pod prysznic zamiast w klapkach. Bardzo wygodne i mam jeden sandał mniejszy drugi większy z racji różnicy w długości stóp :D Są robione ręcznie i nie ma problemu z takimi zachciankami.

« 13 Lip 2022, 00:22 »
Jak ładnie widać jak wąskie są te pseudo adidaski... Mi klasyczne croscy nie latają raczej po stopie i nie mam problemu ze zmieszczeniem ich na pedałach 
Nie całkiem. Różnica wizualne jest ogromna, ale jeśli do siebie przyłożyć, to jest może w porywach 1 cm różnicy..? Złudzenie wynika z błędu paralaksy. Mnie stopa pływa w All-Terrain, Pacer ma za to idealną szerokość.

Jeszcze co do 'adidasków', to na tyle mi się spodobałoly, że kupiłem już trzy pary :D Druga para była zbyt wychodzona na moje standardy, więc ostatecznie sprzedałem z zyskiem. Tu ciekawostka, ta para była o 4 mm szersza i była też zdecydowane bardziej obszerna w odczuciu. Prawdopodobnie wraz ze zużyciem robią się szersze, choć może być wymagana odpowiednia masa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum