Autor Wątek: Kierownica szosowa "baranek"  (Przeczytany 14925 razy)

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Kierownica szosowa "baranek"
« 9 Cze 2021, 12:47 »
Witam
Jak w temacie kierownica szosowa"baranek" al 6061 jest w jednym miejscu skrzywiona  :-\
Pytanie jak i czy w ogóle naprawić ten problem ?
Słyszałem o podgrzewaniu etc. nie mam doświadczenia stąd moje zapytanie do bardziej zaawansowanych w tego rodzaju sprawach ?
Oczekuję jak już jakiejś porady i opinii w temacie za co już teraz Serdecznie Dziękuję :)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Odp: Kierownica szosowa "baranek"
« 9 Cze 2021, 12:51 »
Podziękujesz dentyście jak już wszystko ładnie wyprowadzi ;D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Cze 2021, 12:54 »
Myślę, że skrzywienie nie będzie mocno wyczuwalne. Rower jest do jeżdżenia, a nie oglądania. Używać bez obaw!
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Cze 2021, 13:04 »

Nawet jeśli wytrzyma prostowanie to stanie się częścią pozbawioną twojego zaufania. I słusznie. Osłabienie materiału będzie b. duże. Przyjdzie Ci gdzieś stanąć na pedałach, mocniej depnąć i możesz zostać z kawałkiem kierownicy w jednej ręce.

Używać bez obaw!

Widać, że nie lubisz kolegi ;)

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 9 Cze 2021, 13:07 »
Wyrzuć to natychmiast i żadnych własnych pomysłów!

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 9 Cze 2021, 13:17 »
kolega wojtas71 chyba trochę nas wkręca, nie może byc inaczej...

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 9 Cze 2021, 13:24 »
Nie wierzę, że ktoś z kontem założonym 8 lat temu, a więc człowiek, który przynajmniej od 8 lat interesuje się zagadnieniem jazdy rowerowej może zadać takie pytanie z takimi zdjęciami poza pierwszym kwietnia. Albo mało subtelny trolling, albo przejęte konto.

« 9 Cze 2021, 13:57 »
No chyba dałem się wkręcić  ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 9 Cze 2021, 14:32 »
kolega wojtas71 chyba trochę nas wkręca, nie może byc inaczej...

Też tak myślę, zatem: Jeździć obserwować....

« 9 Cze 2021, 14:59 »
@worek_foliowy darujcie sobie złośliwości i uszczypliwości ok ?
@Dziadek @kawerna @MARECKI @LXVII @zly-sze po prostu byłem ciekaw co i czy można z tym zrobić
@Siara_iwj co ma 8 lat do rzeczy ? Tak w sumie to od najmłodszych lat jestem rowerowy i ogólnie kołowy, a pytać zawsze można ? Wszak mogą być osoby z pomysłami i sposobami nie "janusze" i inne jakieś "gienki" tylko myślący majsterkowicze i do nich kierowałem posta. I od razu podejrzenia o "trolling", "przejęte konto"... Kto pyta nie błądzi jak to się ma w dzisiejszych czasach ? Pozdrower

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 9 Cze 2021, 15:08 »
Zero złośliwości, byłem przekonany, że żartujesz.

Po drobnym zgięciu można jeszcze próbować ratować jeśli kierownica jest warta 200 zł. Aluminium w przeciwieństwie do stali nie można wyginać w nieskończoność. Ta nie dość, że nie jest specjalnie wyjątkowa, to jeszcze totalnie zmasakrowana.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 9 Cze 2021, 16:43 »
Wojtas, MINIMUM myślenia i wiedzy na temat rowerów, jazdy, konsekwencji wypadku z automatu każe wyrzucić taki złom do kosza, a najlepiej przeciąć albo złamać całkowicie  żeby komuś nie przyszedł jeszcze głupszy pomysł do głowy zabrać ze śmietnika i zainstalować. Całkiem serio.
Pytanie przy okazji - jak doszło do tego "lekkiego" zgięcia bo może oprócz kierownicy jakieś inne elementy (np karbonowy wideł, sterówka) zostały naruszone a na nie widać na pierwszy rzut oka.

ps: a podgrzewać i do pewnego stopnia prostować to można ale stal ;)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 9 Cze 2021, 17:55 »

@Siara_iwj co ma 8 lat do rzeczy ? Tak w sumie to od najmłodszych lat jestem rowerowy i ogólnie kołowy, a pytać zawsze można ? Wszak mogą być osoby z pomysłami i sposobami nie "janusze" i inne jakieś "gienki" tylko myślący majsterkowicze i do nich kierowałem posta. I od razu podejrzenia o "trolling", "przejęte konto"... Kto pyta nie błądzi jak to się ma w dzisiejszych czasach ? Pozdrower

Stary, idąc tym tropem mogę spytać czy z gówna da się ukręcić bat i nie trzeba tu "janusza" ani "gienka" ani nawet majsterkowicza, żeby każdy zdrowo myślący człowiek stwierdził, że nie, nie da się. Wklejasz fotkę rowerowego złomu, aluminiowej części uszkodzonej do tego stopnia, że jest to tylko o ząbek lepsze od pęknięcia na pół i pytasz czy da się to naprawić jakbyś wczoraj siadł na rower, a nie miał tych ponad 8 lat doświadczenia. Nikt ci nie powie, że się da, bo jakbyś to zrobił, założył na rower i w końcu złamał sobie kark to taki "doradca" miałby cię na sumieniu. Więc daruj sobie "januszy" i "gienków" i zachowuj się jak doświadczony rowerzysta i nie zadawaj głupich pytań, bo na takie są udzielane wyłącznie głupie odpowiedzi.

« 10 Cze 2021, 09:33 »
Zatem co następuje po powyższych stwierdzeniach braku przydatności i co najwyżej zrobienia sobie krzywdy owa kierownica trafia do złomu (może się przydać jako dawca "rurek" po przecięciu do innych projektów niekoniecznie kierowania). Uspokajam @anarchy, że ja nie miałem z nią tego zdarzenia po prostu "dotarła" do mnie i skończyło się na myśleniu, co by tu z nią lub z niej zrobić.
@worek_foliowy i o taką odpowiedź mi chodziło jak napisałem nie mam doświadczenia, a co kilka głów to nie jedna.
@Siara_iwj wszystko dobrze, ale nie zrozumiałeś mojej intencji względem kierownicy, bo pytanie odnośnie ew. naprawy to jeszcze nie bądź co bądź ryzyko jej używania. Poradzić się zawsze można co o tym sądzą inni, a ostatecznie to ja ponoszę skutki i ja bym miał za swoje.

« 10 Cze 2021, 09:42 »
Mam! Znalazłem zastosowanie  :) Można by ją "naprawić" poprzez wycięcie uszkodzonego fragmentu i zastąpienie go rurką wsadzoną do wewnątrz i wklejoną/wspawaną. Zamaskować w celach estetycznych miejsce naprawy i użyć do różnych od jazdy celów. Np. w trenażerze albo wieszak z niej zrobić itp. :) 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum