Autor Wątek: Kierownica szosowa "baranek"  (Przeczytany 14923 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Kierownica szosowa "baranek"
« 10 Cze 2021, 09:50 »
Sprzedam prawie nie uzywanego baranka speca 44mm i nowego 42mm. Ten model z wygięciem który montują do roubaix.  ;D taniej niż plomba w jedynce nie mówiąc o implancie.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 10 Cze 2021, 10:48 »
Przyjdzie Ci gdzieś stanąć na pedałach, mocniej depnąć i możesz zostać z kawałkiem kierownicy w jednej ręce.
Nie bądź aż takim pesymistą. Będzie dyndać na lince, a może nawet na dwóch  :lol:

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 10 Cze 2021, 11:44 »
W sumie można to zareklamować jako gięcie antyanatomiczne - używanie doprowadzi do trwałych zmian w anatomii.
« Ostatnia zmiana: 10 Cze 2021, 13:53 Siara_iwj »

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Cze 2021, 13:48 »
Gięcie antyanatomiczne to wygląda tak, Mors z BS od lat je uskutecznia  ;)

« 10 Cze 2021, 13:53 »
To jest zwyczajnie bardzo smutny rower.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 10 Cze 2021, 13:57 »
Gięcie antyanatomiczne to wygląda tak, Mors z BS od lat je uskutecznia  ;)
Można się śmiać, ale kupił gravela zanim to było modne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Cze 2021, 14:05 »
To jest zwyczajnie bardzo smutny rower.

U mnie wręcz przeciwnie, zawsze wywołuje uśmiech na twarzy, bo już bardziej antyanatomiczną kierownicę ciężko sobie wyobrazić  ;)
Można się śmiać, ale kupił gravela zanim to było modne.

Dokładnie, Mors to prawdziwy trendseter; nawet Worek przy nim ze swoim Pokrakiem wysiada  ;)
Jego największą ambicją rowerową jest jazda bez używania hamulca. Już miał osiągi rzędu 1000km bez hamowania, a obecnie to mieszka w Jeleniej Górze, więc jest to wyzwanie. I w tym kontekście takie umocowanie klamki hamulca może cos wnosić  :P

« 10 Cze 2021, 14:07 »
Wtedy to się jeszcze 'przełaj' nazywało, zanim marketingowcy wynaleźli koło na nowo.

« 10 Cze 2021, 14:32 »
Dokładnie, Mors to prawdziwy trendseter; nawet Worek przy nim ze swoim Pokrakiem wysiada  ;)
Jego największą ambicją rowerową jest jazda bez używania hamulca. Już miał osiągi rzędu 1000km bez hamowania, a obecnie to mieszka w Jeleniej Górze, więc jest to wyzwanie. I w tym kontekście takie umocowanie klamki hamulca może cos wnosić  :P
Szkodnik z naszego forum był pierwszy, który złożył taki rower. Z jakiegoś powodu jego rower uniknął rozgłosu. Morsa trendsetterem bym nie nazwał, bo jest zbyt awangardowy :P

Wtedy to się jeszcze 'przełaj' nazywało, zanim marketingowcy wynaleźli koło na nowo.
Przełaj to rower do zawodów przełajowych, czyli celowo upośledzony gravel. Opony nie mogły być zbyt szerokie, zakazane były hamulce tarczowe, a geometria była bardziej dostosowana do noszenia roweru niż jeżdżenia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Cze 2021, 15:19 »

Przełaj to był sprzęt opracowany pod sztuczne reguły UCI w tym zakresie, typowo sportowy, z geometrią pod mocno wygiętą sylwetkę. Jednym słowem rower na krótkie wyścigi przełajowe trwające 2-3h, przy normalnej jeździe dla mnóstwa ludzi niewygodny. I dlatego kariery to w sprzedaży nie zrobił, natomiast gravel  to rower rozszerzający zakres przełaja w terenie, bez jego wad - i z tego powodu cieszy się taką popularnością, a nie ze względu na marketing. Po prostu to wygodny rower, który pokrywa zakres jazdy mnóstwa amatorów (szosa + lekki teren).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 10 Cze 2021, 16:44 »
Przełaj jest niewygodny? Zrobiłem na przełaju 2 wyprawy w bardzo spokojnym tempie, (95%) asfaltu i jechało mi się świetnie!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 10 Cze 2021, 17:02 »
Czyli gravel to cross z barankiem..? Też nic nowego.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Cze 2021, 17:10 »
Przełaj jest niewygodny? Zrobiłem na przełaju 2 wyprawy w bardzo spokojnym tempie, (95%) asfaltu i jechało mi się świetnie!

Nie wiem na ile ten Twój rower jest z oryginalnych komponentów. To co masz na profilu to raczej odbiega od klasycznej geometrii przełajowej:

Mostek znacznie skrócony jak na Twój rozmiar ramy, widelec też nie wygląda na oryginalny, tylko sporo wyższy, początek główki ramy to jest z 7-8cm nad kołem (co podnosi cały przód do góry), dodane podkładki pod mostek. To są zmiany geometrii dokładnie w kierunku gravela - podniesienie przodu, mniej wyciągnięta pozycja. Oryginalna przełajowa geometria to daje znacznie bardziej zgiętą sylwetkę

Czyli gravel to cross z barankiem..? Też nic nowego.

Cross/treking ma prostą kierownicę, a baranek wymaga innej geometrii ramy. Jeździłem sporo na trekingu z barankiem i taki układ jest daleki od optymalnego.

« 10 Cze 2021, 18:34 »
Jeżdżę od 5 lat na ramie pod prostą kierę z założonym barankiem i jedyne czym się to różni to krótsza rura górna i jakieś pomijalne zmiany kątów. Skróciłem mostek i jest idealnie, nigdy nie mi miałem wygodniejszego roweru.

« 10 Cze 2021, 18:39 »
Rozrzut długości ram jest spory. Drugim problemem jest wysokość główki, bez wysokiej główki trzeba dać mnóstwo podkładek, co nie wygląda estetycznie. Do tego dochodzą jeszcze kąty ramy.

Trzeba się trochę naszukać żeby wyszło rzeczywiście sensownie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum