Autor Wątek: Łódź - Bałtyk - MAZURY ! - Warszawa. Pomoc w zaplanowaniu trasy.  (Przeczytany 2133 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
mam 5 dni urlopu i chciałbym go wykorzystać na fajną wycieczkę, więc jak zwykle przyda się nieoceniona pomoc w planowaniu trasy :)

Wymyśliłem sobie start w Łodzi, skąd chcę wybrać się do Torunia, a następnie zaliczyć trochę wybrzeża Bałtyku. Jadąc dalej, co dla mnie najważniejsze, MAZURY. Nigdy w życiu na Mazurach nie byłem, więc właśnie tamten rejon najbardziej mnie interesuje, więc będę wdzięczny za szczególne zwrócenie na to uwagi. Potem lecę w kierunku Tykocina (wydłużam trasę dorzucam jakieś losowe gminy) i do Warszawy na pociąg, ale i tutaj chętnie wysłucham jakiś podpowiedzi, gdzie jest ciekawie.

Tak wygląda zarys trasy: https://www.komoot.com/tour/388694947?ref=wtd

Póki co jest tam 990 km, ale zakładam, że trasa się wydłuży w momencie jak polecicie mi konkretne trasy przejazdu i miejsca godne uwagi, także śmiało mogę wydłużyć dystans.

Najważniejsze dla mnie są:
+ świetne widoki, krajobrazy, urokliwe miejsca (żebym mógł zrobić jak najwięcej zdjęć, filmów, samoj**** itp. :D )
+ asfalt dobrej jakości (zero szutrów, czy innych tego typu atrakcji, no chyba że na prawdę warto)

Będę jechał rowerem SZOSOWYM, ale turystycznie (więc tempo nie ma znaczenia, także mogę się powłóczyć po jakiś fajnych miasteczkach),  i spał w hotelach/hostelach/pensjonatach itp., w skrócie tam gdzie jest dach nad głową :P

Z góry będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Od granicy Łodzi do Łęczycy to szału nima.
Ja bym wolał pojechać przez Parzęczew: https://ridewithgps.com/routes/36360875

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Jak chcesz sobie po górkach pojeździć, to od Elbląga do Ornety jedź przez Milejewo, Majewo, Młynary, Wilczęta. Jeżeli interesują cię ciekawe warmińskie kościoły zabytkowe, to Krosno za Ornetą i Stoczek za Lidzbarkiem (ew. Św Lipka, którą omijasz). Przy jez Mamry pojechałbym na Mamerki, Sztynort, Harsz, a nie Węgorzewo. Ale to rzecz gustu. No i Carska Droga w Biebrzańskim Parku, jeżeli interesują cię "okoliczności przyrody" :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
No i ostatnie 160km do Warszawy to też tylko puste nabijanie kilometrów, ale tu już porady zostawię miejscowym.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Ja w kwestii okolic Torunia.
Po pierwsze, jazda do Chełmży po albo wzdłuż krajowej 91 to jest, delikatnie mówiąc, ekstrawagancja. O ile samą Chełmżę warto zobaczyć, to lepiej pojechać DDRem w kierunku Unisławia (jest poprowadzony śladem starej linii kolejowej), a potem w Leszczu odbić na Brąchnowo i Browinę i tym sposobem dostać się do Chełmży.
Po drugie, omijasz Chełmno - warto wjechać do centrum!
Po trzecie (chociaż tu już trzeba nieco pokombinować), od okolic Włocławka do Toronto też nie jest specjalnie ciekawie (zwłaszcza, że nie ma specjalnie alternatywy dla ostatniego odcinka Otłoczyn - Toruń po DK91). Ale, możesz rozważyć dojazd do Nieszawy (też ciekawe miasteczko, mogłoby być nadwiślańską perełką, a jest, jakie jest) i przeprawić się promem na prawy brzeg Wisły i potem (od promu, co prawda, jest kawałek szutru, niecały 1km) pojechać do Torunia przez Bobrowniki i Czernikowo (od Czernikowa przez Osiek n/Wisłą jest DDR, częściowo szutrowy, ale jak najbardziej przejezdny dla szosy). Wadą tego rozwiązania jest to, że nie zobaczysz panoramy Torunia z mostu.

Droga z Jeżewa przez Rybno do Lipinek bardzo fajna - potem przez Przewodnik do Jaszczerka trochę nierówno, ale ruch mały, a cały czas prawie przez las jedziesz - fajnie. Z drugiej strony, nie zobaczysz panoramy Grudziądza od strony Wisły - jeden z najbardziej urokliwych widoków nadwiślańskich. Ale tu już większą modyfikację trzebaby zrobić wtedy. Z trzeciej strony, fajnie byłoby bardziej na zachód, przez lasy pojechać - ale tutaj znów trzebaby pokombinować: droga Osie-Łuby nie nadaje się dla szosy (kocie łby na znacznym odcinku), więc dalej to Tleń - Łążek - Śliwie - Osieczna - Ocypel - Lubiechowo trzebaby jechać - zobaczyłbyś w okolicach Łążka pozostałości po przejściu tornada parę lat temu, w ogóle, to fajna trasa większość przez las.

Tak, że ten - muszę Ci doradzić, żebyś mógł zrobić po swojemu ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Tczew jeśli przejedziesz jak zaplanowałeś, to zaraz o nim zapomnisz. A warto rzucić okiem na Wisłę. Nad rzeką jest bulwar mniej więcej od ulicy Ceglarskiej do Jana z Kolna i proponowałbym chociaż część tego odcinka wpleść do trasy. Jadąc tamtędy z południa na północ ma się cały czas przed oczami ładny zabytkowy most przez Wisłę.

Z Tczewa moim zdaniem trasa bardzo fajnie poprowadzona, ja w każdym razie lubię tamtędy jeździć. Po drodze ładne małe zabytkowe kościółki w Koźlinach, Krzywym Kole i we Wróblewie. Szczególnie ten ostatni warto zobaczyć, bo stoi malowniczo nad brzegiem Motławy.

Po przejechaniu Martwej Wisły przejazd przez Wyspę Sobieszewską nie jest zły, ale bardziej widokowo byłoby wzdłuż Wisły, czyli ulicami Przegalińską i Świbnieńską. W tym wariancie w Przegalinie obok czynnej śluzy jest druga, nieczynna już, zabytkowa i ładnie położona.

Dzięki za odpowiedzi!
Cześć propozycji już zmieniłem w gpx, ale jeszcze trochę pytań...

Zastanawiam się jak przejechać odcinek Łęczyca - Ciechocinek...

Przy jez Mamry pojechałbym na Mamerki, Sztynort, Harsz, a nie Węgorzewo.
A jak przejechać odcinek Giżycko-Mikołajki? Który widokowo wypada najlepiej?

[...]O ile samą Chełmżę warto zobaczyć[...]
[...]Wadą tego rozwiązania jest to, że nie zobaczysz panoramy Torunia z mostu.[...]
[...] nie zobaczysz panoramy Grudziądza od strony Wisły - jeden z najbardziej urokliwych widoków nadwiślańskich. [...]
1) jakieś ciekawe punkty w Chełmży?
2) skąd dokładnie widać panoramę Torunia?
3) gdzie dokładnie jest ten widok?

Po przejechaniu Martwej Wisły przejazd przez Wyspę Sobieszewską nie jest zły, ale bardziej widokowo byłoby wzdłuż Wisły, czyli ulicami Przegalińską i Świbnieńską. W tym wariancie w Przegalinie obok czynnej śluzy jest druga, nieczynna już, zabytkowa i ładnie położona.
Tczew raczej ominę, ponieważ już w tamtym roku jechałem tym odcinkiem, ale pytanko do do Wyspy Sobieszewskiej - jak wygląda asfalt na tych ulicach które poleciłeś bo na google maps nie wygląda to najlepiej.

I oczywiście z niecierpliwością czekam jeszcze na propozycje innych użytkowników ;)

Offline Mężczyzna maper

pytanko do do Wyspy Sobieszewskiej - jak wygląda asfalt na tych ulicach które poleciłeś bo na google maps nie wygląda to najlepiej.

Co do biegnącej wzdłuż Martwej Wisły ul. Przegalińskiej nie jestem pewny, bo jeżdżąc na mtb nie zwracam tak szczegółowej uwagi na nawierzchnie. Taki punktowy przykład na zdjęciu zrobionym rok temu.

Ale może być też tak, że jakość nawierzchni nie jest jednorodna na całej długości ulicy.

A co do biegnącej wzdłuż Przekopu Wisły ul. Świbnieńskiej, to asfalt na ulicy na pewno jest zdegradowany, ale powstała tam właśnie nowa ddr. Z filmu rozumiem to tak, że od skrzyżowania z ul. Przegalińską do Świbna jest już asfalt, a te kadry w późniejszej części filmu pokazują stan odcinka na południe od Wyspy Sobieszewskiej.

https://trojmiasto.tv/Nowa-droga-rowerowa-na-Wyspie-Sobieszewskiej-Gdansk-11-06-2021-video-57435.html

Offline Mężczyzna maper

[...]O ile samą Chełmżę warto zobaczyć[...]
[...]Wadą tego rozwiązania jest to, że nie zobaczysz panoramy Torunia z mostu.[...]
[...] nie zobaczysz panoramy Grudziądza od strony Wisły - jeden z najbardziej urokliwych widoków nadwiślańskich. [...]
1) jakieś ciekawe punkty w Chełmży?
2) skąd dokładnie widać panoramę Torunia?
3) gdzie dokładnie jest ten widok?

Punkt drugi. Dojazd do punktu widokowego ulicą Majdany
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=53.0055&lon=18.60993&layers=B000000FFFFTFF&mlat=53.00503&mlon=18.61060

Punkt trzeci jest w tym miejscu:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=53.49235&lon=18.7435&layers=B000000FFFFTFF&mlat=53.49277&mlon=18.74068

Na tym kilkusetmetrowym odcinku dojazdowym od DW207 w Dragaczu do Wisły jest na pewno asfalt, ale nie pamiętam, czy na całej długości.
Panorama Grudziądza wygląda mniej więcej tak. Na żywo lepiej niż na zdjęciu i również uważam, że widok wart jest obejrzenia.
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2021, 23:26 maper »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
IMO na Grudziądz warto popatrzeć zarówno od strony Wisły jak i jadąc przez starą część miasta.

Offline Mężczyzna maper

Zgadza się. Mają bardzo fajnie poprowadzoną ddr Wzdłuż Wisły, która biegnąc od mostu na północ wspina się coraz wyżej zapewniając coraz szersze widoki na dolinę rzeki.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Zastanawiam się jak przejechać odcinek Łęczyca - Ciechocinek...
Dodałem do trasy odcinek do Ciechocinka tak jak go jechałem.

A polecacie jakąś trasę przy jez. Śniardwy? Żeby był jakiś fajny krajobraz na nie?

I zastanawiam się czy z Mazur zamiast kierować się do Tykocina, czy by nie pojechać może w kierunku Łomży i coś tam w okolicy zobaczyć. Co byście polecili?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Ja to bym w ogóle olał Mikołajki i Ruciane i pojechał z Węgorzewa przed Mamerki, Sztynort, Rydzewo, Wierciejki, Okartowo.

Offline Mężczyzna piowini

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 09.04.2018
Polecam Grudziądz. Rzeczywiście tzw. WTR w Grudziądzu jest warta obejrzenia. Jest to jeden z najpiękniejszych nadrzecznych krajobrazów jakie gdziekolwiek widziałem. Jeżeli chodzi o panoramę Grudziądza z zachodniego brzegu Wisły polecam ją obejrzeć po południu lub nawet wieczorem. Rano lub przedpołudniem nie będzie takiego efektu.
Z Grudziądza bezpośrednio w kierunku Mazur można wybrać różne drogi o mniejszym natężeniu ruchu odpowiednie dla szosówki  Do Iławy jest ok. 50 km. Na północ można jechać prawym brzegiem  przez Kwidzyn, Malbork do Elbląga. Lub też na zmianę (most w Opaleniu) lewym, przez Gniew Tczew. Dalej Green Velo lub wedle życzenia. Wszędzie jest coś wartego uwagi.
Żeby zobaczyć więcej niż przednie kółko warto planowany odcinek podzielić na dwa lub trzy etapy 9 dniowe? Nie teraz to przy kolejnej okazji?
Jeżeli uwzględnisz Grudziądz służę pomocą, Daj znać kiedy planujesz przejazd, pomyślimy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum