Autor Wątek: Hamulce hydrauliczne-coś popsułem? nie odbijają?  (Przeczytany 3473 razy)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Mam taki problem: mam w rowerze hamulce hydrauliczne Shimano XT BR-M765 z kalmkomantekami XT dualcontrol. Odczepiłem koła żeby je wyczyścić i nie moge ich zpowrotem wsadzić, szczęki są jakby zaciśnięte, mam ten rower dopiero od nie dawna i nigdy wcześniej nie miałem styczności z hydrauliką, o czymś zapomniałem jest jakiś trik? Wcześniej wszystko działało prawidłowo nie było żadnych problemów.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Bierz śrubokręt w dłoń i rozchylaj klocki ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie nacisnąłeś przypadkiem klamki przy zdjętych kołach? Jak zdejmujesz koła, to należy albo bardzo uważać albo założyć czerwone kliny, jeśli masz założone klocki, albo żółte (przy zdjętych) - oba powinieneś dostać z rowerem.
Tak czy owak - musisz teraz rozepchnąć klocki, jeśli są bardzo ściśnięte to nożem, jeśli mniej to płaskim kluczem.
I uwaga - nie naciskaj klamek przy rowerze odwróconym do góry kołami - teoretycznie hample nie powinny sie zapowietrzyć, w praktyce się zapowietrzają.
Wracam do jeżdżenia.

• Dominik
o kurde nie wiedziałem ;/ no to chyba już za późno, zaraz spróbuje je rozchylić może sie uda.

• Dominik
Dzięki :D

dobra wejść weszły ale troche tarcze haczą o klocki ;/

kurde nie ma to ja zwykłe v-breaki

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
To jeszcze dwie uwagi - jak się nie da rozepchnąć, to ustaw klamkę w pozycji poziomej do ziemi i otwórz zbiorniczek wyrównawczy (to wieczko srebrne), wtedy zmniejszysz ciśnienie w układzie, ale raczej na bank zapowietrzysz układ.
I jeszcze jedno - bardzo pilnuj, żeby nie umazać płynem hamulcowym (ani niczym innym tłustym) tarcz i klocków - jak bierzesz się za odpowietrzanie albo inne czynności brudzące to wyciągnij klocki i zdejmij koło.
No i rzecz oczywista - manipulowanie przy hamulcach to konieczność czystych rąk, bo nie wyobrażam sobie wyciągania jakichś opiłków ze zbiorniczka.
Wracam do jeżdżenia.

• Dominik
chyba  z tym do serwisu pojade, bo to trzeba mieć jakieś specjalne strzykawki żeby to badziewie odpowietrzyć?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Klucz płaski (chyba 6 albo 7), dwie strzykawki, rurka akwarystyczna (średnicy nie pamiętam), zipy żeby rurkę uszczelnić na strzykawce i olej LHM+ (do dostania w sklepach motoryzacyjnych z gatunku takich tradycyjnych, gdzie ludzie kupują różne pierdoły). Litr takiego oleju kosztuje tyle co ilość oleju shimano wystarczającego chyba na dwa odpowietrzenia (około 30zł, a starczy na wieczność). Różni się kolorem (shimano - czerwony, lhm zielony) ale to podobno to samo, u mnie w każdym razie hample chodzą na tym rok i nie narzekam.
Wracam do jeżdżenia.

• Dominik
ok dzięki, obejdzie sie bez, udało mi sie jakoś wepchnąć te klocki nożem i jest już Ok :)
Sprzedaje dzisiaj ten złom :D

Ale twoje rady sie przydają bo kolega ma magury do odpowietrzenia, a w serwisie se za to nieźle liczą:)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Przy magurach są spore szanse, że będzie inaczej, nie miałem tych hampli w ręku to nie powiem jak.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum