Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 10:07
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Inne akcesoria i narzędzia
»
Problem z ładowaniem smartfona z ładowarki na dynamo
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Problem z ładowaniem smartfona z ładowarki na dynamo (Przeczytany 6175 razy)
Remigiusz
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 14.06.2007
Problem z ładowaniem smartfona z ładowarki na dynamo
«
13 Cze 2021, 17:14 »
Od pewnego czasu mam problem z ładowaniem smartfona z ładowarki na dynamo. Wcześniej wszystko pięknie śmigało, teraz się zacięło.
Objawy: podczas jazdy telefon podłączony do ładowania co kilkanaście sekund sygnalizuje ładowanie, trwa to 2-3 sekundy i następuje rozłączenie na kolejne kilkanaście/kilkadziesiąt sekund. Podobnie sygnalizuje dioda na ładowarce (Cinq Plug III), świeci się 2-3 sekundy, po czym gaśnie. Wystarczy odłączyć telefon od ładowarki i dioda na ładowarce świeci się światłem stałym potwierdzając dopływ prądu z dynama. Sprawdzałem różne kable, dwa różna dynama i dwa telefony z Androidem. Podejrzewam, że to wina oprogramowania w telefonach. Może ktoś miał podobne problemy. Proszę o wskazówki, jak szukać przyczyny, bo wakacje się zbliżają i prąd by się przydał.
www.rowerowarodzinka.pl
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
Odp: Problem z ładowaniem smartfona z ładowarki na dynamo
«
13 Cze 2021, 17:28 »
Spróbuj ładować powerbanka.
Remigiusz
«
13 Cze 2021, 17:41 »
Ok, sprawdzę w ten sposób, czy w takim zestawieniu ładowarka zadziała, ale docelowo chciałbym jednak uniknąć tego pośrednika. Dotychczas podłączony telefon na kierownicy miał stale 100% naładowania i taki układ dobrze działał na moją psychikę, bo w telefonie mam mapy. Chciałbym wrócić do tego stanu.
www.rowerowarodzinka.pl
sinuche
Miasto: Beskid
Na forum od: 17.04.2009
«
13 Cze 2021, 21:11 »
Niektóre smartfony (a równiez mój powerbank Samsunga), maja problem z wystartowaniem ładowania (zaczynaja ładować, testują prąd ładowania i się wyłączają).
To dotyczy nietypowych ładowarek (u mnie, 2 samoróbki). Zależy to od napięcia jakie daje ładowarka bez obciążenia. Jeżeli podniosłem go do 5.4V to powerbank samsunga nie chciał wystartować. Zbyt niskie napięcie ładowarki też powoduje brak ładowania.
W twoim przypadku, (jak wyczytałem), wymieniłeś (zamieniłeś) już wszystko, poza ładowarką (Cinq plug III). Może ona szwankuje.
Spróbuj podłączyć do niej, zamiast telefonu (czy powerbanka), jakieś stałe obciążenie (bez procesora), np. lampka na USB, żaróweczka 5V, dioda led, i zobacz, czy działa.
Ja testuję swoje ładowarki (bo je konstruowałem), testerem USB i płytką z przełączalnym obciążeniem (0.5 A, 1A i 2A).
Moge poszukać linka do producenta.
https://www.aliexpress.com/item/32995519722.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dsCVVHW
Tym urządzeniem można przetestowac każdą ładowarkę, no ale to z Ali, długo idzie.
«
Ostatnia zmiana: 13 Cze 2021, 21:17 sinuche
»
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
«
13 Cze 2021, 21:27 »
Takie lub bardzo zbliżone można też kupić na allegro z dostawą z Polski.
Remigiusz
«
15 Cze 2021, 09:22 »
Dziękuję bardzo za wskazówki. To faktycznie wygląda na testowanie i rozłączanie. Myślałem jeszcze o powrocie do starszej wersji systemu operacyjnego w smartfonie. Może to w czymś pomoże?
www.rowerowarodzinka.pl
Wilk
Miasto: Warszawa
Na forum od: 09.07.2006
«
15 Cze 2021, 09:38 »
W części ładowarek z nowszym smartfonami są problemy, głównie dotyczy to tych z QC. U mnie np. w Powebugu działa to tak, że ładowanie jest stabilne dopiero w okolicach 27-28kmh, przy niższych prędkościach objawy podobne jak u Ciebie, czyli takie przerywane zalapywanie zasilania, Prawdopodobne telefon potrzebuje stabilnego napięcia, które występuje dopiero przy większej prędkości. Ale jeśli na tym samym modelu tel to wcześniej działało to spora szansa że to kwestia oprogramowania.
Dużo mniejsze problemy są z ładowaniem powebankow, które nie są tak wybredne jak telefony pod tym względem, tylko stosując taki bufor tracimy ok. 20% wytworzonego prądu.
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl
http://wilk.bikestats.pl
Remigiusz
«
15 Cze 2021, 13:19 »
Będę się łapał każdej deski ratunku, bo na razie wisi nade mną widmo utraty 100% prądu. Niestety prędkości pod 30 km/h są nieosiągalne w moim przypadku, ale poprzednio ładowało bez zakłóceń przy tych najniższych. Pokombinuję z wersją systemu.
www.rowerowarodzinka.pl
Wilk
Na forum od: 09.07.2006
«
15 Cze 2021, 14:42 »
Cytat: Remigiusz w 15 Cze 2021, 13:19
Będę się łapał każdej deski ratunku, bo na razie wisi nade mną widmo utraty 100% prądu.
Dlaczego 100%? Powerbanka chyba możesz ładować? Wtedy na taki bufor tracisz koło 20%, najpierw ładujesz dynamem powerbanka, później powerbankiem telefon. Mnóstwo osób tak robi choćby ze względu na bezpieczeństwo, bo w razie jakiegoś zwarcia czy skoku napięcia to ryzykujesz jedynie dość tani sprzęt, a nie telefon za spora kasę.
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl
http://wilk.bikestats.pl
sinuche
Miasto: Beskid
Na forum od: 17.04.2009
«
15 Cze 2021, 17:57 »
No ale co sie zmieniło?
Telefon masz inny?
Jeżeli działało wcześniej (w konkretnej konfiguracji: dynamo ładowarka, telefon) i przestało - tzn. coś jest uszkodzone.
Może styki w gnieździe USB ładowarki sie wytarły i nie ma dobrego styku na złączach.
Aby osiągnąć prąd ładowania powyżej 1A - gniazdo (i wtyczki) muszą być w dobrym stanie. Chińskie wtyczki i gniazda zwykle maja cynowane (nie złocone) styki, i to śniedzieje, ściera się - i to może być przyczyna.
ps. moje gnizado USB ładowarki (zamontowoane na stałe w rowerze, często zalewane deszczem) po pół roku jest już pordzewiałe, i liczę sie z tym że niedługo pójdzie do wymiany
Remigiusz
«
17 Cze 2021, 19:16 »
Dziękuję jeszcze raz za sugestie, w najbliższy weekend przetestuję ładowanie powerbanku i zdam relację.
www.rowerowarodzinka.pl
Remigiusz
«
19 Cze 2021, 18:49 »
No niestety powerbank też się nie ładuje. To chyba awaria ładowarki.
www.rowerowarodzinka.pl
Mateusz
Miasto: Wrocław
Na forum od: 13.06.2010
«
4 Lut 2024, 20:48 »
Remigiusz, rozwiązałeś jakoś ten problem? Mam to samo z iPhone’em 15 pro i Cinq 6 Plus.
Remigiusz
«
6 Lut 2024, 20:48 »
Tak, zmieniłem ładowarkę Cinq na E-Werk i śmiga bez zarzutu.
www.rowerowarodzinka.pl
WujTom
Administrator
Na forum od: 17.10.2016
«
6 Lut 2024, 21:37 »
Panowie proponuję nie ładować smartfonów z dynam nawet jeżeli producent taką rzecz umożliwia. Lepiej poszukać powerbanka który ma możliwość jednocześnie być ładowanym i ładować inne urządzenie. Mało takich powerbanków jest na rynku ale trochę jest nie musi być dłużej pojemności ważne żeby wygładzał napięcia i prąd.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt