Autor Wątek: 4 sakwy do wyboru  (Przeczytany 17706 razy)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
4 sakwy do wyboru
« 7 Gru 2010, 23:44 »
Cytat: "kolica"

Sam używam Crosso dry i polecam. Dziewczyna ma Twisty i cordura jest ok, ale jak jest mokro to materiał nasiąka i sakwy ważą chyba tonę :roll: No i cordure zdecydowanie ciężej rolować.

Nie zauważyłem, że cordura jakoś strasznie nasiąkała wodą, a przeżyły sakwy już parę całodniowych ulew. Materiał owszem, chłonie pewne ilości wody, ale jakoś strasznie na wagę nie oddziałuje. Co do rolowania to fakt, roluje się ciężej, ale nie jest to żaden problem, po prostu troszkę dokładniej trzeba zrolować niż przy DRY.
Z przodu mam DRY, z tyłu TWIST, więc mam porównanie- cordura charakteryzuje się za to o wiele większą wytrzymałością. Dwa razy na ostatniej wyprawie miałem spotkania z barierkami - przednie sakwy noszą piękne "blizny" na całej szerokości, natomiast na Twistach nie ma ani śladu.
Generalnie to jeżeli ktoś może dołożyć, to polecam sakwy z cordury zamiast DRY

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
4 sakwy do wyboru
« 8 Gru 2010, 20:16 »
Cytat: "średni"
Ja z rodzinką musiałem przerwać pierwszą naszą wyprawkę właśnie z powodu tych szmacianych sakw

A co? Hostoxowi koło o tę sakwę ocierało? :lol:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
4 sakwy do wyboru
« 9 Gru 2010, 12:22 »
Cytat: "pajak_gdynia"
Borafu, jakby to powiedzieć.. Z dwoma prawymi sakwami (przód i tył..) dość ciężko się jeździ..

Pajak, a dlaczego masz tylko dwie prawe sakwy a nie dwa komplety?
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
4 sakwy do wyboru
« 9 Gru 2010, 12:42 »
Kiedy kupowełem swoje Crosso to miałem dylemat Dry czy Twist. Ponieważ Dry mi się nie podobał (sztywna taka jakiaś plandeka od TIRa) to zdecydowałem się na Twista. W deszczu z nimi nie jeździłem bo czas pozwala na podróże rodzinne a dzieciaki w deszczu buntują się na rowerowanie. Nie mniej jeszcze w czasach gdy Gore i tego typu ciuchy były zabójczo drogie z powodzeniem używałem profesjonlanych impregnatów. Ot choćby NIKI WAX. Myślę, że Twisty potraktowane takim czymś będą się w deszczu spisywać niewiele gorzej niż DRY. Oczywiście co innego przeprawy przez strumienie.
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
4 sakwy do wyboru
« 9 Gru 2010, 13:32 »
Ot choćby NIKI WAX. Myślę, że Twisty potraktowane takim czymś będą się w deszczu spisywać niewiele gorzej niż DRY. Oczywiście co innego przeprawy przez strumienie.

Już nie ma potrzeby impregnowania sakw Crosso z cordury. Od dwóch lat Crosso szyje te sakwy z cordury powleczonej od wewnątrz warstwą żywicy poliestrowej co czyni je całkowicie nieprzemakalne (można je nawet całkowicie zanurzać w wodzie :) )
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
4 sakwy do wyboru
« 9 Gru 2010, 16:33 »
O ile dobrze znam technologię produkcji sakw (ale nie tylko sakw), to żywicą powlekane są też złącza (zszycia) od wewnątrz co czyni całość praktycznie nieprzemakalną.
Przy okazji - nie mylić CORDURY z CODURĄ !!! Różnica w "R" w nazwie, ale bardzo widoczna w praktyce !

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
4 sakwy do wyboru
« 9 Gru 2010, 20:47 »
Cytat: "Splawik4"
Pajak, a dlaczego masz tylko dwie prawe sakwy a nie dwa komplety?

Bo jak mi rowery podjumali.. To na rowerze była jedna sakwa (lewy tył), a na stole druga (lewy przód). Po prostu bardzo często córka jeździ rowerem i trzeba zapakować jaką kurtkę czy inną ciepłą bluzkę.
I obie zniknęły.. Co jeszcze bardziej dziwne.. Odnalazłem je w innej piwnicy miesiąc później. Ale to już inny temat.

Teraz mam dwa komplety sakw (Alpinus/Cumulus: moje ulubione oraz czerwone Crosso). Mogę się lansować do woli :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 15:03 »
przeczytałem cały wątek i nie ma opinii o tych sakwach https://ssl.allegro.pl/item1067685047_nowa_torba_author_na_bagaznik_boczna_a_n471.html

ma ktoś jakiesś zdanie?doświadczenie?
dzięki

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 16:12 »
link nie działa

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 16:15 »

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 16:29 »
Jeśli dobrze widzę to cena 109zł jest za jedną sakwę, w tej cenie wolałbym kupić sakwy Crosso są pewne bo sprawdzone.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 16:48 »
Uniwersalna torba boczna na bagażnik. Możliwość montażu z prawej lub lewej strony

Cena faktycznie powala..
Znaczy się, musi być wąska, coby posiadacze "większych butów" nie mieli problemów z szorowaniem po sakwie. 32l na komplecie.. To tak na oko jedna sakwa Crosso :)
Szczelność co najwyżej jak podgumowana cordura (czyli na początku dobrze, a potem coraz gorzej).
I po co są te gumki na klapie?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 17:07 »
na wywieszenie prania ewentualnie na bluzę jak jest zbyt gorąco ;)

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 18:19 »
Cytat: "pajak_gdynia"
Szczelność co najwyżej jak podgumowana cordura (czyli na początku dobrze, a potem coraz gorzej).

Skąd taka diagnoza? Z podgumowanej cordury są szyte wszystkie modele crosso powyżej dry i sprawdza się to bardzo dobrze, nie ma też skłonności do utraty właściwości.

Jeżeli chodzi o sakwy authora to to co w nich dobre to niezależne mocowanie prawej i lewej oraz konstrukcja bez suwaków, natomiast ich wadą jest właśnie to, że są szmaciane - o podgumowanej cordurze mogą sobie pomarzyć. Nie będą zatem w pełni szczelne, bo nie zastosowano w nich owej podgumowanej cordury lub pcv.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
4 sakwy do wyboru
« 18 Sty 2011, 19:05 »
Cytat: "anu"
Jeżeli chodzi o sakwy authora to to co w nich dobre to niezależne mocowanie prawej i lewej oraz konstrukcja bez suwaków

Cytat z opisu:
"Komora główna o pojemności 16 litrów zapinana na zamek"

No, chyba że tu chodzi o jakiś inny zamek niż suwak.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum