Autor Wątek: 4 sakwy do wyboru  (Przeczytany 17703 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 01:57 »
Cytat: "mesteken"

Czytałem na tym forum, że są duże problemy z gwarancją u crosso w czasie uszkodzenia firma nie liczy się z klientem. Z tego powodu nie chcę Crosso.

To chyba opinie sprzed 3 lat :D

mesteken

• Gość
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 02:15 »
Vagabond, yoshko mam nadzieję, że to co mówicie to prawda. Zacząłem poważnie zastanawiac się nad Crosso Dry Big, chociaż moją uwagę przykuła także sakwa MSX SLR55. Na korzyść crosso przemawia brak plastikowych elementów. W MSX mocowania są podobne do tych z Ortlieba, pojemność taka sama. Hmm myślę że sakwy które napisałem w pierwszym poście wychodzą całkowicie z gry.
Vagabond, jakbyś mi mógł napisać, czy jeździłeś z tymi sakwami po lasach, szutrach, wertepach itd? czy tylko asfalt? Chciałbym tez wiedzieć czy zawadzenie o byle krzaczek mogłoby skutkować roztarganiem. Ten materiał jest mocny? Zdaję sobie sprawę, że moje obawy mogą być wyolbrzymione, ale dzięki nim mogę uniknąć badziewia.

Aha i czy nie byłoby problemów z ocieraniem butów o sakwę? Mój rozmiar buta to 48-49. Na forumrowerowym zauważyłem taki problem przy mniejszym rozmiarze buta http://www.forumrowerowe.org/topic/62030-sakwy-crosso/

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 08:57 »
Chciałbym tez wiedzieć czy zawadzenie o byle krzaczek mogłoby skutkować roztarganiem. Ten materiał jest mocny?

Jest wystarczająco mocny, żeby się nie przetrzeć przy glebie na ostre stare płytki chodnikowe. Ania miała taką nieprzyjemną sytuację i na sakwie zostały tylko rysy, sam materiał jest nienaruszony.

Aha i czy nie byłoby problemów z ocieraniem butów o sakwę?

To zależy od tego, jaki masz rower, jak daleko masz mocowanie bagażnika itp... ogólnie przy takich problemach, jeśli masz bagażnik Crosso, to podpatrzyłem u Cinka88 fajny sposób na rozwiązanie tego problemu. Kolorem zielonym zaznaczyłem miejsca, w których zazwyczaj ludzie umiejscawiają haki, czerwonym podpatrzony sposób pozwalający zyskać trochę odległości. A sakwa, mimo moich obaw, dalej jest stabilna i trzyma się pewnie.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 09:00 »
Aha i czy nie byłoby problemów z ocieraniem butów o sakwę?

Tylko czy to jest problem sakw czy krótkich tylnych widełek (chainstay)?
Crosso i tak są wyprofilowane, żeby zminimalizować ryzyko obcierania.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 09:26 »
Ortlieby na systemie QL 2 mają możliwość wychylenia sakwy pod kątem, tak aby nie obcierać butami. Z 48-49 faktycznie może być problem, ale sporo zależy od samej ramy.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

mesteken

• Gość
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 10:28 »
Niestety nie jestem w stanie na szybko wyciągnąc innego zdjęcia z rowerem, oto moja rama:

cinek88, widełki tylne wydają się być krótkie.
dudi_, nie kupiłem jeszcze bagażnika, jaki moglibyście polecić? Wiem, że do Crosso najlepiej kupić bagażnik Crosso.
arkadoo, a co myślisz o mojej ramie? MSXy mają taką samą regulację jak Ortlieb, pomóżcie wybrać pomiędzy tymi Crosso a MSX uwzględniając wielkość mojej stopy :) Gdybym miał pewność że nie ocierałbym o Crosso to już raczej bym je wziął, a tak to nie mam pewności.

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 10:50 »
Ja swoje Dry katuję od 2003, w tym czasie były poniewierane dosyć mocno i poza drobnymi obtarciami nic się z nimi nie stało. Zbyt estetycznie już nie wyglądają, ale wciąż w 100% spełniają swoją funkcję.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 11:18 »
Oj krótkie masz tylne widełki, w połączeniu z taką stopą może być faktyczny problem...

Na szybko pomierzyłem jak wyglądają odległości przy zamocowaniu sakwy bardziej z tyłu na bagażniku od crosso:

Pionowa linia to miejsce, gdzie jest śruba, którą przykręcony jest bagażnik (widać ją na zdjęciu)
Wymiary: 1=6cm, 2=10cm, 3=12cm. Nie są one hiper dokładne (mogą być różnice rzędu 1-1,5cm, w zależności od stopnia wypchania sakwy itp), ale mniej więcej możesz sobie teraz sam zmierzyć, czy w ogóle jest szansa na zamontowanie crosso, czy musisz iść w stronę czegoś regulowanego (MSX, Ortlieb, Cumulus(?) )

mesteken

• Gość
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 11:34 »
Dzięki dudi_, widzę że przy Crosso raczej nie miałbym szans się zmieścić ze stopami. W MSX wygląda to trochę optymistyczniej na zdjęciach z forumrowerowego http://www.forumrowerowe.org/topic/71162-sakwy-mainstream-msx-model-sl-55/page__gopid__733634&#entry733634

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 12:53 »
no te MSXy fajnie wyglądają - ale jak widzę wszyscy się ich boją :).
Sam nad nimi myślałem - są dość tanie w porównaniu do Ortliebów a też to niemiecka robota więc jakość raczej powinna być ok.
Strasznie ciekaw jestem tego materiału jak wypadnie w teście na nieprzemakalność.
pozdr

Krzych

mesteken

• Gość
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 18:29 »
Ten materiał to niby nieprzemakalna Cordura, czyli taki sam, z którego zrobione są Crosso Experty i Classiki. Wysłałem prywatną wiadomość do użytkownika z forumrowerowego. Może coś napisze w tamtym wątku na ich temat i obawy znikną.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
4 sakwy do wyboru
« 25 Cze 2010, 21:56 »
Cytat: "xArEs"
le jak widzę wszyscy się ich boją :)

zaraz boją, tu po prostu znakomita większość ma już sakwy :D
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
4 sakwy do wyboru
« 26 Cze 2010, 11:38 »
Cytat: "xArEs"
no te MSXy fajnie wyglądają - ale jak widzę wszyscy się ich boją :).
Sam nad nimi myślałem - są dość tanie w porównaniu do Ortliebów a też to niemiecka robota więc jakość raczej powinna być ok.
Strasznie ciekaw jestem tego materiału jak wypadnie w teście na nieprzemakalność.

Materiał jest chyba ten sam co na torbach na kierownicę, a te już co najmniej 3 osoby z forum mają (Torba na kierownicę MAINSTREAM MSX), więc jakieś informacje będą, a w zasadzie już są.

mesteken

• Gość
4 sakwy do wyboru
« 27 Cze 2010, 23:25 »
robertrobert1, nie zauważyłeś, że nie jestem już zainteresowany tymi czterema sakwami. Byłem wczoraj w BikeAtelierze w Katowicach przymierzyć i ewentualnie kupić sakwy Crosso, ale co się okazało, sakwy są bardzo blisko pedałów, co połączeniu z moim dużym butem powodowałoby ocieranie butów o sakwę. Tak to wygląda na zdjęciach:

Skuszę się na te MSXy. Dzięki za pomoc udzieloną w wątku.

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
4 sakwy do wyboru
« 27 Cze 2010, 23:49 »
Nowe Crosso mają odblaski z obu stron czy zamontowałeś sakwę odrotnie?
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum