Autor Wątek: Piękny Zachód 1001/2001  (Przeczytany 1007 razy)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Piękny Zachód 1001/2001
« 14 Cze 2021, 08:18 »
Ostatnio na Facebooku widzę promowanie tytułowej imprezy, którą sam się interesowałem, a raz nawet się wpisałem na 2001. Zajrzałem z ciekawości na listy startowe, a tam straszna "posucha". Niby ultra szybko się rozwija w tym kraju, jednak nie w przypadku tej imprezy. Na 1001 wpisanych jest 5 osób, na 2001 zaledwie jedna!  :o Kiedyś chyba Robert Janik napisał, że Forum nie lubi tej imprezy. Może i tak jest, choć mi nie dano szansy się przekonać, czy zweryfikować ocen innych zawodników.  ;) Po za tym w ultra startują nie tylko uczestnicy tego forum - a np. znany wszystkim Achom chwalił ostatnią edycje, którą jechał.

Patrzyłem wcześniej na PZ201 i 501 - obie miały dobrą frekwencję! Może dlatego, że terminy, w których się odbywają, są właściwie dobrane? Może czas pomyśleć o przeniesieniu koronnych dystansów np. na drugą połowę czerwca? Nie ma wtedy żadnej podobnej imprezy, tj. z dystansem 1000 km lub więcej. Podobne w jakimś sensie RTP odbywa się w pierwszej połowie maja, a następna tego typu impreza, tj. Brevet Grunwald-Troki-Grunwald dopiero 15 lipca! No ewentualnie Wisła1200, choć to impreza gravelowa, startuje 3 lipca.

Obecny termin, czyli początek września, wyraźnie koliduje z BBT, MRDP, GMRDP, czy nawet MPP. Nie widzę szans aby nagle było wielu chętnych w takim czasie na PZ1001 i 2001. Może czas zastanowić się nad znalezieniem innego terminu? Widzę, że 201 "powędrował" na połowę maja (wcześniej był razem z 501), 501 pozostał początkiem czerwca, więc 1001/2001 widziałbym np. końcem czerwca.

Wiem, wiele razy była dyskusja na ten temat, ale mam nadzieję że "kropla drąży skałę" i w końcu ktoś posłucha zawodników, bo szkoda aby taka impreza poszła w niebyt. Miałem okazje rozmawiać z jednym sympatycznym Orgiem tej imprezy na mecie BBT i sam poniekąd przyznał, jak wspomniałem, że w przyszłym roku jest o MRDP, że to jest problem... No więc?  ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Odp: Piękny Zachód 1001/2001
« 14 Cze 2021, 08:31 »
Problem jest taki, że za dużo się narobiło tych po 1000 km. Masz RTP, Wisłę 1200, Wschód 1300, MRDP, RAP, Piękny Zachód 1001 i 2001, MPP, BBT, Grunwald Troki Grunwald 1400. Taka impreza to już spore wyzwanie. To nie 500 km które zrobisz w jeden weekend z dojazdem i zregenerujesz się w dwa tygodnie. Moim zdaniem, po pierwsze za dużo tych imprez ogólnie. Po drugie organizator mógłby się zdecydować albo na 1001 albo na 2001 i gotowe. Zrobić jedno a na większym wypasie. Po trzecie na 1001 mamy Mistrzostwa Polski w Ultra dodatkowo. Różni ludzie różnie do tego podchodzą. I automatycznie z już wąskiego grona odbiorców robi się nam jeszcze mniejsze. Po czwarte z tego co wiem na pierwszych edycjach renoma PZ nie była za dobra. Sam teraz jechałem PZ na 500 km i wszystko było elegancko. Ale wcześniejsze edycje nie robiły tej imprezie dobrej renomy. Np. sytuacja Kosmy kiedy to jechał chyba na 1001 km i długo czekał na przepak. Coś takiego mi się kojarzy. Dodatkowo ten i ostatni sezon jest bardzo ciasny bo wiadomo COVID i zmiany w kalendarzu :) Więc ja tam na super frekwencję nie liczę. Moim zdaniem org powienine sie skupić na 1001 km to te 50-60 uczestników razem z tymi co jadą MP się znajdzie ;)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Odp: Piękny Zachód 1001/2001
« 14 Cze 2021, 09:21 »
To prawda, kalendarz jest "ciasny" i ogólnie imprez na 1000 km + jest już sporo. Ale w całym czerwcu nie ma żadnej imprezy na 1000 km, stąd moja propozycja.  ;) Skoro RTP mogło się przyjąć w maju, to myślę, że i PZ1001/2001 (czy jak mówisz - jeden z tych dystansów) ma większe szanse przyjąć się w czerwcu. Mnie interesował PZ2001 bo to już wyraźnie coś więcej niż np. BBT itp. imprezy i świetny trening przed MRDP - takie 2/3 dystansu.  ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum