Ostatnio na Facebooku widzę promowanie tytułowej imprezy, którą sam się interesowałem, a raz nawet się wpisałem na 2001. Zajrzałem z ciekawości na listy startowe, a tam straszna "posucha". Niby ultra szybko się rozwija w tym kraju, jednak nie w przypadku tej imprezy. Na 1001 wpisanych jest 5 osób, na 2001 zaledwie jedna!
Kiedyś chyba Robert Janik napisał, że Forum nie lubi tej imprezy. Może i tak jest, choć mi nie dano szansy się przekonać, czy zweryfikować ocen innych zawodników.
Po za tym w ultra startują nie tylko uczestnicy tego forum - a np. znany wszystkim Achom chwalił ostatnią edycje, którą jechał.
Patrzyłem wcześniej na PZ201 i 501 - obie miały dobrą frekwencję! Może dlatego, że terminy, w których się odbywają, są właściwie dobrane? Może czas pomyśleć o przeniesieniu koronnych dystansów np. na drugą połowę czerwca? Nie ma wtedy żadnej podobnej imprezy, tj. z dystansem 1000 km lub więcej. Podobne w jakimś sensie RTP odbywa się w pierwszej połowie maja, a następna tego typu impreza, tj. Brevet Grunwald-Troki-Grunwald dopiero 15 lipca! No ewentualnie Wisła1200, choć to impreza gravelowa, startuje 3 lipca.
Obecny termin, czyli początek września, wyraźnie koliduje z BBT, MRDP, GMRDP, czy nawet MPP. Nie widzę szans aby nagle było wielu chętnych w takim czasie na PZ1001 i 2001. Może czas zastanowić się nad znalezieniem innego terminu? Widzę, że 201 "powędrował" na połowę maja (wcześniej był razem z 501), 501 pozostał początkiem czerwca, więc 1001/2001 widziałbym np. końcem czerwca.
Wiem, wiele razy była dyskusja na ten temat, ale mam nadzieję że "kropla drąży skałę" i w końcu ktoś posłucha zawodników, bo szkoda aby taka impreza poszła w niebyt. Miałem okazje rozmawiać z jednym sympatycznym Orgiem tej imprezy na mecie BBT i sam poniekąd przyznał, jak wspomniałem, że w przyszłym roku jest o MRDP, że to jest problem... No więc?