Autor Wątek: Pojechałabym...  (Przeczytany 16614 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Pojechałabym...
« 24 Cze 2021, 12:15 »
Podepnę się pod temat, jak to teraz wygląda jak człowiek wyląduje samolotem w Polsce i nie ma testu? Rozumiem, że oficjalnie jest kwarantanna, ale czy nadal pukają do domu albo każą wysyłać selfie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Cze 2021, 12:21 »
Rozumiem, że oficjalnie jest kwarantanna, ale czy nadal pukają do domu albo każą wysyłać selfie?
Najpierw abyś miał kwarantannę, to sanepid musi ją nałożyć. Także jak masz coś do załatwienia, to od razu po wylądowaniu :D
Jeśli nikt ze służb na lotnisku nie przekaże twoich danych do sanepidu, to kwarantanny nie masz. Mój szef wracał z Egiptu z rodziną, na wszystkie osoby w domu, kwarantannę dostał tylko on. W chwili obecnej, aby się zwolnić z kwarantanny, musisz pójść na test prywatnie (np szybki antygenowy), wynik wpisują do systemu i wtedy jest cacy.

Z pukaniem itp to nie wiem, nie miałem takich nieprzyjemności.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 24 Cze 2021, 12:34 »
Rozumiem, że oficjalnie jest kwarantanna, ale czy nadal pukają do domu albo każą wysyłać selfie?
Najpierw abyś miał kwarantannę, to sanepid musi ją nałożyć. Także jak masz coś do załatwienia, to od razu po wylądowaniu :D
Jeśli nikt ze służb na lotnisku nie przekaże twoich danych do sanepidu, to kwarantanny nie masz. Mój szef wracał z Egiptu z rodziną, na wszystkie osoby w domu, kwarantannę dostał tylko on. W chwili obecnej, aby się zwolnić z kwarantanny, musisz pójść na test prywatnie (np szybki antygenowy), wynik wpisują do systemu i wtedy jest cacy.

Z pukaniem itp to nie wiem, nie miałem takich nieprzyjemności.
DO 25 CZERWCA 2021 GODZ. 23.59LMT (25 CZERWCA 2021 GODZ. 21.59UTC)PASAŻEROWIE PRZEKRACZAJĄCY GRANICĘ RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ W CELU UDANIA SIĘ DO SWOJEGO MIEJSCA ZAMIESZKANIA LUB POBYTU NA TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ SĄ OBOWIĄZANI DO ODBYCIA KWARANTANNY TRWAJĄCEJ 10 DNI, LICZĄC OD DNIA NASTĘPUJĄCEGO PO PRZEKROCZENIU TEJ GRANICY.
OBOWIĄZEK KWARANTANNY NIE DOTYCZY:
TYLKO W PRZYPADKU PRZEKRACZANIA WEWNĘTRZNEJ GRANICY SCHENGEN - OSÓB POSIADAJĄCYCH NEGATYWNY WYNIK TESTU DIAGNOSTYCZNEGO W KIERUNKU SARS-COV-2 WYKONANEGO, PRZED PRZEKROCZENIEM GRANICY, W OKRESIE 48 GODZIN, LICZĄC OD MOMENTU WYNIKU TEGO TESTU,
5) OSÓB, KTÓRE ZAKOŃCZYŁY IZOLACJĘ W WARUNKACH DOMOWYCH, IZOLACJĘ ALBO HOSPITALIZACJĘ Z POWODU ZAKAŻENIA WIRUSEM SARS-COV-2, NIE PÓŹNIEJ NIŻ 6 MIESIĘCY PRZED DNIEM PRZEKROCZENIA GRANICY RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.
6) ORAZ OSÓB POSIADAJĄCYCH NEGATYWNY WYNIK TESTU DIAGNOSTYCZNEGO W KIERUNKU SARS-COV-2 WYKONANEGO PO PRZYLOCIE NA TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ NA TERENIE LOTNISKA, PRZED ODPRAWĄ GRANICZNĄ, O ILE NIE ROZPOCZĘŁA ONA PODRÓŻY Z TERYTORIUM PAŃSTWA NIENALEŻĄCEGO DO STREFY SCHENGEN LUB NIEBĘDĄCEGO PAŃSTWEM CZŁONKOWSKIM EUROPEJSKIEGO POROZUMIENIA O WOLNYM HANDLU (EFTA)- STRONĄ UMOWY O EUROPEJSKIM OBSZARZE GOSPODARCZYM.
OKRES REALIZACJI OBOWIĄZKU ODBYCIA KWARANTANNY ULEGA SKRÓCENIU W PRZYPADKU UZYSKANIA PRZEZ OSOBĘ PRZEKRACZAJĄCĄ GRANICĘNEGATYWNEGO WYNIKU TESTU DIAGNOSTYCZNEGO W KIERUNKU SARS-COV-2 WYKONANEGO PO PRZEKROCZENIU TEJ GRANICY W OKRESIE 48 GODZIN, LICZĄC OD MOMENTU JEJ PRZEKROCZENIA. 
DLA OSOBY, KTÓRA ROZPOCZĘŁA PODRÓŻ Z TERYTORIUM PAŃSTWA NIENALEŻĄCEGO DO STREFY SCHENGEN LUB NIEBĘDĄCEGO PAŃSTWEM CZŁONKOWSKIM EUROPEJSKIEGO POROZUMIENIA O WOLNYM HANDLU (EFTA)- STRONĄ UMOWY O EUROPEJSKIM OBSZARZE GOSPODARCZYM, OBOWIĄZEK ODBYCIA KWARANTANNY ULEGA SKRÓCENIU DOPIERO W PRZYPADKU UZYSKANIA NEGATYWNEGO WYNIKU TESTU DIAGNOSTYCZNEGO W KIERUNKU SARS-COV-2 WYKONANEGO NIE WCZEŚNIEJ NIŻ 7 DNI PO PRZEKROCZENIU TEJ GRANICY, LICZĄC OD MOMENTU JEJ PRZEKROCZENIA.
Sorki że wielkie :)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 24 Cze 2021, 12:50 »
Sanepid nakłada kwarantannę, jak już dostanie informacje, ale zwykle jest to z dużym poślizgiem (jak wracaliśmy z Kenii, to dopiero po 10 dniach trafiliśmy do systemu). Tyle, że od lutego jest przepis mówiący, że po powrocie należy odbyć kwarantannę (i nie musi o tym sanepid informować, można/trzeba ją sobie samemu nałożyć). W praktyce jest to chyba nie do skontrolowania, więc wiele osób się tym nie przejmuje. Teoretycznie trzeba sobie zainstalować aplikację kwarantanna domowa, ale ja tego nie zrobiłam i żadnych kontroli nie miałam. Ruch międzynarodowy się teraz nasilił, więc na granicach tego raczej nie ogarniają. "Wpaść" można pewnie w razie jakichś nietypowych zdarzeń np wypadek, zachorowanie, zagubienie dokumentów, jakaś kontrola policji...

Ukraina wymaga testu

Po wjeździe do Polski z dowolnego miejsca z kwarantanny zwalnia szczepienie, status ozdrowieńca, albo wykonanie testu.

A generalnie, to sytuacja jest dynamiczna i przepisy w różnych krajach zmieniają się co chwilę, więc nie ma się co przywiązywać ;)

edit: no właśnie od dzisiaj są zmiany co do powrotu do Polski https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9081,Kwarantanna-po-przekroczeniu-granicy.html
« Ostatnia zmiana: 24 Cze 2021, 23:02 marg »
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 24 Cze 2021, 13:34 »
Zdajesz sobie sprawę,że kawałek jedziesz fajną trasą Ciro,a potem z niej uciekasz?https://www.ciro.herzegovinabike.ba/gb/sample-page/ciro-i/

Już tak :) Uwzględnię jeszcze kawałek. A z Trebinje do Durownika kiedyś jechałam.

Jeszcze takie coś znalazłem u siebie,przejeżdzasz niedaleko.https://en.mapy.cz/s/huhudakefo

A tu byłam, świetne miejsce https://photos.app.goo.gl/brLGU6Eq5ReKjBad9. I niedaleko  płaskowyż Pešter zwany tu czasem serbskim Tybetem :-)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 24 Cze 2021, 14:34 »
(...)
A tu byłam, świetne miejsce https://photos.app.goo.gl/brLGU6Eq5ReKjBad9. I niedaleko  płaskowyż Pešter zwany tu czasem serbskim Tybetem :-)
Tam i nad Uvacem to Miciek chyba planuje się pokręcić, jak wynika z mapki. Osobiście też rekomenduję drogę z Prijepolja do Sjenicy (albo na abarot) przez Hisardżik.
https://photos.app.goo.gl/dnAiGahbs9CLPst97

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 24 Cze 2021, 23:06 »
A ja odcinek Sjenica - Tutin :)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 24 Cze 2021, 23:34 »
Tam i nad Uvacem to Miciek chyba planuje się pokręcić, jak wynika z mapki.
Potwierdzam, planuję nocleg na punkcie widokowym Molitva oraz przejazd przez Pešter.

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 25 Cze 2021, 10:26 »
A tutaj bardzo chciałem dojechać,nie udało się.Może w tym roku.Będziesz w okolicy.https://goo.gl/maps/cXhN1nzMhcPtLt4C9

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 25 Cze 2021, 13:03 »
+ 30 km i 900 m w górę ;) Lubię przyrodę, więc kto wie...

A może jednak zadowolę się tym :D

lub tymi

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 25 Cze 2021, 20:57 »
To ja też chciałbym :D.Gdzie tak ładnie?

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 26 Cze 2021, 15:24 »
Hala Jaworowa w Beskidzie Śląskim. Dla mnie jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce  :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 26 Cze 2021, 15:44 »
Prawda? Dla mnie też. Aż wierzyć się nie chce, że to tuż przy potwornie najeżdżanych i zadeptywanych rejonach Beskidu Śląskiego. 

No i szacun, za rozpoznanie :)

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 26 Cze 2021, 17:40 »
Niestety, prawdopodobnie niebawem zniknie  http://kotarzarena.pl/sport.html

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 3 Lip 2021, 21:26 »
okrutnie wykastrowana ta Chorwacja :P Odcinek wzdłuż Sawy to chyba najbardziej płaski w kraju. A jak już się upierasz na jazdę wzdłuż, to jest trasa nr 3 https://www.biroto.eu/en/cycle-route/croatia/nacionalna-ruta-3. Potem przez Park Kozara.

Osobiście wolałbym przez Bihac i tamtędy wjechać do BiH. Plitvickie też można zaliczyć przy odrobinie czasu, instrukcja wbicia się od tyłu na krzywy ryj na PW.

W drugiej części w BiH, zabrakło imho jazdy przez Sutjeskę i źródła Neretwy. Droga R-434 odbija w Kalinowiku, to jest szuter 100%

Trochę pozmieniałam trasę uwzględniając część waszych uwag. Jest Sutjeska i inaczej zaplanowałam odcinek z Mostaru. Są Jajce. Nad Uną pomyślę, ale czas nie jest z gumy. Tym bardziej, że zupełnie nie wiem którędy będziemy wracać.

https://en.mapy.cz/s/bonanojalo

Ten płaski kawałek wzdłuż Sawy to ma być tylko szybki dojazd - wydał mi się (podglądając na GoogleMaps) spokojniejszy (lokalna droga przez wiochy) niż droga, którą poprowadzona jest trasa rowerowa nr 3. No, ale może się mylę. Ktoś tamtędy jechał?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum