Autor Wątek: Wycieczkowy 'niezbędnik'  (Przeczytany 21613 razy)

Buculus

• Gość
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 08:22 »
Witam ponownie  :D

Poszperałem chwilkę po forum (ale krótką, więc może przeoczyłem) w poszukiwaniu jakiegoś przylepionego tematu odnośnie 'niezbędnika' na wycieczki ale nic nie udało mi się znaleźć. Jak już wspomniałem dopiero zaczynam przygodę z lekką turystyką (krótkie trasy) i zastanawiam się, czy jest jakaś 'lista' sprzętu/narzędzi/drobiazgów, które w trasie ułatwiają życie lub są po prostu niezbędne/obowiązkowe na każdej wyprawie (małej lub dużej).

Zestaw naprawczy do dętek? Jakieś podstawowe narzędzia? Co jeszcze się bardzo przydaje a często się o tym zapomina? :)

Nie wiem, czy z moimi amatorskimi pytaniami trafiłem w dobre miejsce  :?:  Jestem początkujący, więc jeżeli to forum jest skierowane w stronę bardziej zaawansowanych miłośników dwóch kółek to dajcie znać  :wink:

Offline pozaski

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.06.2009
    • http://www.myways.pl
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 08:59 »
spis potrzebnych rzeczy
Też niedawno szukałem.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 09:01 »
Na wycieczkę wystarczą łatki plus klej, dętka, imbusy, ewentualnie inne klucze (np. mały płaski do błotników), rozkuwacz do łańcucha, klucz do szprych. Opcjonalnie zipy plus taśma klejąca.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Buculus

• Gość
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 11:03 »
Dziękuję za 'sznurek' do tematu :) Jak poczytałem ile rzeczy ludzie biorą to wygląda na to, że plecak nie wystarczy  :|  Chyba porozglądam się za sakwami (przynajmniej tylnymi) :)

Rozkuwacz do łańcucha... nie wiem nawet jak to ustrojstwo wygląda :P Ostatni raz jak jeździłem rowerem (dawno, dawno temu...) to używało się punktaka i młotka do rozkucia łańcucha albo były takie sprytne zapinki, które się śrubokrętem ściągało :) Zakładam, że owe zapinki to pewnie niezbyt trwałe rozwiązanie (?) a z kolei targanie młotka na wycieczkę to raczej mało praktyczne rozwiązanie :P

Teraz pytanie laika - do czego na wycieczce klucz do szprych  :?:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 11:18 »
Cytat: "Buculus"
Rozkuwacz do łańcucha... nie wiem nawet jak to ustrojstwo wygląda :P Ostatni raz jak jeździłem rowerem (dawno, dawno temu...) to używało się punktaka i młotka do rozkucia łańcucha albo były takie sprytne zapinki, które się śrubokrętem ściągało :) Zakładam, że owe zapinki to pewnie niezbyt trwałe rozwiązanie (?) a z kolei targanie młotka na wycieczkę to raczej mało praktyczne rozwiązanie :P

Spinki są OK, a tu masz do poczytania jak to się robi i czym

Teraz pytanie laika - do czego na wycieczce klucz do szprych  :?:

Coby koło doprowadzić do stanu używalności jak się zrobi ósemka.
Zawsze mam ze sobą!
Nigdy nie użyłem  :D

Buculus

• Gość
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 11:33 »
Dziękuję za kolejny 'sznurek' Właśnie oglądałem swój łańcuch i chyba kolejnym zakupem będzie ten rozkuwacz i spinki :)

Widzę, że trzeba zacząć przygotowywać listę zakupów... Nigdy nie używałem klucza do szprych :)

P.S. Jaki polecacie dobry sklep internetowy (narzędzia, akcesoria, itp.)?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 12:14 »
bikestacja, centrumrowerowe, cyklotour
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 14:39 »
Ten multitool jest spoko, ma skuwacz, imbusy i klucz do szprych:

http://www.mtbnews.pl/content/view/158/39/
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 15:52 »
W żadnej liście nie zauważyłem ... moskitiery.
Dla jednych może to być zbędny gadżet a dla innych, zwłaszcza tych nocujących na dziko w dzikiej puszczy, element warunkujący przetrwanie.

Moskitiera

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 30 Cze 2010, 17:14 »
Dziękuję za 'sznurek' do tematu :) Jak poczytałem ile rzeczy ludzie biorą to wygląda na to, że plecak nie wystarczy  :|  Chyba porozglądam się za sakwami (przynajmniej tylnymi) :)

Z plecakiem na rowerze? To chyba za karę? Przecież to męczarnia, serio, odpuść sobie. Nawet najtańsze sakwy to lepsze rozwiązanie.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 1 Lip 2010, 01:08 »
Dziękuję za kolejny 'sznurek' Właśnie oglądałem swój łańcuch i chyba kolejnym zakupem będzie ten rozkuwacz i spinki :)

Widzę, że trzeba zacząć przygotowywać listę zakupów... Nigdy nie używałem klucza do szprych :)

W sumie nie internetowy, ale dość tani jest cyklop na nowowiejskiej. Mają też sakwy crosso - dobry stosunek cena/jakość.

Buculus

• Gość
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 2 Lip 2010, 13:34 »
Cytat: "Waxmund"
bikestacja, centrumrowerowe, cyklotour

Dziękuję za namiary :) Z pewnością odwiedzę te strony, gdyż mam trochę 'przydasiów' do zakupienia :)

Cytat: "toosh"
Ten multitool jest spoko, ma skuwacz, imbusy i klucz do szprych:

http://www.mtbnews.pl/content/view/158/39/

:shock:  Ale małe to ustrojstwo :D Wygląda jednak na solidne. Po nitce do kłębka dotarłem na stronę producenta, gdzie znalazłem troszkę wiekszy multitool ale od razu z łyżkami do opon :D  Adroit  Na Alledrogo po 80zł :) Nie jest źle :)

Cytat: "robertrobert1"
W żadnej liście nie zauważyłem ... moskitiery.
Dla jednych może to być zbędny gadżet a dla innych, zwłaszcza tych nocujących na dziko w dzikiej puszczy, element warunkujący przetrwanie.

Moskitiera

Z pewnością przydatny wynalazek ale dla mnie na tą chwilę 'wycieczki' to będą raczej jednodniowe wypady, więc nie planuje noclegu pod chmurką :wink: Niemniej jednak pierwszy raz widzę takie 'cuś'

Cytat: "suchyy"

Z plecakiem na rowerze? To chyba za karę? Przecież to męczarnia, serio, odpuść sobie. Nawet najtańsze sakwy to lepsze rozwiązanie.

Mam taki mały plecak  z pałąkiem, który powoduje, że plecak nie dotyka pleców i wiaterek hula po łopatkach, więc nie jest źle. Dużo się do niego nie zmieści ale to co niezbędne na krótkie wypady zawsze się wciśnie (klucze, portfel, butelka wody, zapasowa dętka i łatki + drobne narzędzia). Na dalsze wypady z pewnością zakupię sakwy :)

Cytat: "ambi"

W sumie nie internetowy, ale dość tani jest cyklop na nowowiejskiej. Mają też sakwy crosso - dobry stosunek cena/jakość.

Dziękuję za namiar. Z pewnością ich odwiedzę i pooglądam te sakwy :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 2 Lip 2010, 16:01 »
może i wiatr hula, ale obciążenie na barkach zawsze tam jakieś czuć.... sam jeżdżę na co dzień po mieście z plecakiem, często ważącym ponad 10 kg (zapięcie 6kg, laptop + zasilacz, jakiś zeszyt czasem... :P), i jak tylko jest możliwość jazdy bez, to jadę beż. Jazda przy jakiejś małej sakwie, czy torbie pod siodło jest 100 razy wygodniejsza i przyjemniejsza  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 2 Lip 2010, 16:05 »
Cytat: "Waxmund"
zapięcie 6kg

O_O Serio ?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Wycieczkowy 'niezbędnik'
« 2 Lip 2010, 16:45 »
Picie to lepiej w bidonie wozić, nie w plecaku.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum