Autor Wątek: Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?  (Przeczytany 15610 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?
« 8 Lip 2021, 10:54 »
A niby skąd takie pomysły?

Ja bym powiedział, że z Podstaw Konstrukcji Maszyn i jeszcze w Poradniku Mechanika można sobie znaleźć. Zdolność do przenoszenia mocy oraz efektywność przełożenia maleją wraz z ilością zębów/ średnicą koła łańcuchowego. W konstrukcjach przekładni nie zaleca się zębatek mniejszych niż 17 z. a optimum to 19.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 8 Lip 2021, 13:23 »
Dodatkowymi oporami nie należy się moim zdaniem przesadnie przejmować. Największe opory są podczas szybkiej jazdy, a nie wolnej, więc mniej boli :P Zębatka 9 może faktycznie jest przesadą, ale w przypadkach, gdy chce się za wszelką cenę nie mieć nisko zwisającej przerzutki ma sens.

Po co te kłótnie, do miasta i na lekkie wycieczki poza miasto na spokojnie wystarcza piasta wielobiegowa, może być Shimano Nexus 7 czy Alfine 8, więcej przełożeń jest zbędne.
Piasty trwałe i sprawdzone przez wielu użytkowników, praktyczne bezobsługowe - przegląd i smarowanie co 5000 km.
Jeśli zamiast łańcucha zastosujemy pasek to dodatkowo będzie cicho i (znowu) bezobsługowo.
Piasta z biegami daje dużo większe opory niż tradycyjny napęd, do tego jest cięższa. W razie chęci złożenie silnika w tylnej piaście (może bym nawet rozważał, ale w tym momencie zniechęca mnie waga) i tak zakładać tradycyjne przerzutki. Jedyną wadą tradycyjnej przerzutki jest wypłukiwanie smaru na deszczu, więc nie widzę powodu żeby pchać się w takie rozwiązania o ile rower nie stoi bardzo dużo na zewnątrz.

Pasek miałby sens - czysto jak po parafinie, ale nie ma problemu wypłukiwania smaru z łańcucha przez deszcz - tylko do tego trzeba mieć specjalną ramę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Lip 2021, 13:34 »
Te "dużo większe opory" to chyba w porównaniu do siglespeeda, bo jeśli jeździsz na zwykłej przerzutce, jak to zwykle bywa niekonserwowanej i takim samym łańcuchu i dodasz do tego przekoszenie na różnych zębatkach, to raczej na zwykłym napędzie opory są większe.
Poza tym budujesz rower do miasta czy na wyścigi i walczysz o każdy gram i każdy wat?

« 8 Lip 2021, 14:23 »
Różnica jest dosyć wyraźna

Chciałem dodatkowo zauważyć, że jeżdżąc na środkowej lub jedynej zębatce korby w praktyce najczęściej używa się środka kasety. W mieście skrajne przełożenia nie są zbyt często używane. Założenia braku prawidłowej konserwacji łańcucha i przerzutki nie rozumiem.

Buduję rower na miasto, ale walczę o każdy gram ;D Nawet opony zwijane już zamówiłem. Chcę żeby był możliwie zgrabny, lekki i poręczny. Rower ma potencjalnie inne zastosowanie poza jazdą po mieście, stąd nie chcę kompromisowych rozwiązań.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 8 Lip 2021, 19:28 »
Skoro tak, to po co ci przerzutka?
Opisałeś siglespeeda to nawet w czystej postaci, bo bez hamulców (skoro walczysz o każdy gram + max efektywność)

Poza tym jeśli masz taką obsesję na temat efektywności to proponuję przeczytać :
Porównanie napędu 1X i 2X
https://www.cyclingabout.com/drivetrain-efficiency-difference-speed-between-1x-2x/

i o piastach wielobiegowych vs single

https://www.cyclingabout.com/speed-difference-testing-gearbox-systems/

Ważny jest nie tylko wykres ale i wnioski z niego płynące.
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2021, 19:40 liftlodz »

« 8 Lip 2021, 22:18 »
Przerzutka pozwala utrzymywać optymalną kadencję. Poza tym rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym. W takim rowerze nie chcę ani singla, ani piasty z biegami, chyba, że to Rohloff. O co chodzi napiszę jak już uda się złożyć ;]

Obsesji na punkcie efektywności nie mam. W moim przypadku nie widzę przewagi piasty planetarnej - ma kilka fajnych cech, ale też i mniej fajne. Do tego posiadam już w zapasach wolną manetkę, piastę i łańcuch 11-rz. Manetki bar-end do nexusa są bardzo drogie, a tak używam, co już mam.

O przedniej przerzutce już pisałem, nie da się jej założyć bez modyfikacji ramy.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Lip 2021, 22:28 »
rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym.

Moim zdaniem łączenie roweru miejskiego z wyprawowym obarczone jest pewną wadą. Otóż, w rowerze miejskim wiele komponentów zajeżdża się zwykle niemal do totalnego zużycia, czasem, dojeżdża się części zdjęte z rowerów wyprawowych/sportowych/itp. jako niepewnych. Tymczasem rower wyprawowy powinien być możliwie sprawny i pewny, zatem połączenie funkcjonalności, wymusza utrzymanie części w dobrej kondycji i wcześniejszą wymianę. Dlatego ja bym nie łączył tych funkcjonalności. No ale ja sporo jeżdżę po mieście i szybko mi się wszystko zużywa.

« 8 Lip 2021, 22:35 »
Aktualnie aż tyle nie jeżdżę żeby to był problem. W tym momencie zajeżdżanie dla mnie nie stanowi problemu, bo używam pięciu rowerów (ten będzie szósty :P) i nie dość, że mało jeżdżę, to jeszcze cały dystans się rozkłada.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 9 Lip 2021, 14:19 »
A niby skąd takie pomysły?

Ja bym powiedział, że z Podstaw Konstrukcji Maszyn i jeszcze w Poradniku Mechanika można sobie znaleźć. Zdolność do przenoszenia mocy oraz efektywność przełożenia maleją wraz z ilością zębów/ średnicą koła łańcuchowego. W konstrukcjach przekładni nie zaleca się zębatek mniejszych niż 17 z. a optimum to 19.

Ze 40 lat nie miałem tego w ręku, ale nie kojarzę jakiegokolwiek wzoru na sprawność w pekaemie, czy jednak się mylę? Pomijam inną konstrukcję łańcucha rowerowego. Te zalecenia brały się z unikania pulsacji prędkości obrotowej, ale w rowerze z natury jest ona gigantyczna.
Przerzutka pozwala utrzymywać optymalną kadencję. Poza tym rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym. W takim rowerze nie chcę ani singla, ani piasty z biegami, chyba, że to Rohloff. O co chodzi napiszę jak już uda się złożyć ;]

Obsesji na punkcie efektywności nie mam. W moim przypadku nie widzę przewagi piasty planetarnej - ma kilka fajnych cech, ale też i mniej fajne. Do tego posiadam już w zapasach wolną manetkę, piastę i łańcuch 11-rz. Manetki bar-end do nexusa są bardzo drogie, a tak używam, co już mam.

O przedniej przerzutce już pisałem, nie da się jej założyć bez modyfikacji ramy.
No i masz rację, tylko najdroższe modele są jakkolwiek uszczelnione. Większoć ma tylko blaszki, jak 100 lat temu.

« 9 Lip 2021, 17:21 »
No i masz rację, tylko najdroższe modele są jakkolwiek uszczelnione. Większoć ma tylko blaszki, jak 100 lat temu.

Droższe czyli np Alfine 8 za jakieś 300 zł zwykły, 500 zł Di2

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 9 Lip 2021, 23:11 »
Alfine 8 to jest tak uszczelnione, jak kosztuje 300 zł ;D :icon_neutral:

« 9 Lip 2021, 23:35 »
A co amfibie chcesz zbudować?
Mam 3 rowery na Nexusach i 1 na Alfine, serwisowane przeze mnie raz do roku, jakoś nie są upiaszczone i brudne w środku, a jeżdżę nimi zimą, latem, wiosną i jesienią.

« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2021, 23:48 liftlodz »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum