Autor Wątek: Rower szutrowo - przygodowy  (Przeczytany 7402 razy)

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2021
    • mój blog
Odp: Rower szutrowo - przygodowy
« 1 Lip 2021, 18:11 »
@Ramaja

W porządku, chętnie obejrzę. Dzięki!

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog
« 2 Lip 2021, 15:33 »
Yyyy... Marin Cortina? Czytałem test :)

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog
« 9 Lip 2021, 06:02 »
Temat z mojej strony wyczerpany, chyba że będą pytania :)

Znalazłem w sklepie stacjonarnym tę Cortinę i po przejażdżce próbnej nie miałem żadnych wątpliwości :)

To znaczy miałem, napęd nie jest zbyt miękki ale zakochałem się w tym rowerze ;)

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog
« 8 Sty 2023, 19:07 »
Cześć,

a tak postanowiłem odwiedzić mój stary wątek. Cortinka fajny rower, zmieniłem w niej opony ze Schwalbe X-One Allround 35 na Bontrager RG1 TeamIssue 40 mm.

Oprócz jazd wokół komina (wolę ją od Gestalta, mniej trzepie na dziurach) zrobiłem na niej Nysa-Odra od domu do Zgorzelca i do Ahlbeck i z powrotem do Kostrzyna, jakieś 1100 km. Trasa niezbyt wymagająca pod względem nawierzchni, może poza kilkoma odcinkami z kostki i dłuższym po betonowych płytach (pechowy skrót).

Sęk w tym, że taką trasę zrobiłbym i Gestaltem. Założyłem dziś po raz pierwszy bagażnik do Gestalta, założyłem Gravel Packi - i o dziwo - mimo mniejszej ramy - nie kopałem w sakwy.

Owszem, Gestalt ma kilka wad względem Cortiny - max opona to 35 (mam zamiar przetestować w najbliższy weekend Gestalta na tych X-One z Cortiny), mniejsza rama i inna geometria to praktycznie wybór między framebagiem a bidonami.

Minęło tyle czasu a ja wciąż się zastanawiam czy potrzebne mi te dwa gravele i który powinienem sobie zostawić. Chcę wciąż jeździć z sakwami, bardziej na dystans, asfaltem i szutrem. Chcę też pojeździć coś ultra, tak dla siebie oczywiście. Na (znacznie) trudniejszy teren mam MTB.

Napędy to Tiagra, w Gestalcie 50/34 i 11-34, w Cortinie - 46/36 i 11-34 (myślałem nawet o zamianie małych tarcz między rowerami, żeby ciut zmiękczyć Cortinę, taki bezinwestycyjny tunning).

Nawet rozmiarowo nie ugryzłem na razie tematu, bo Gestalt to 54 (górna granica rozmiaru to 175) a Cortina to 56 (dolna granica rozmiaru to 176).

Oprócz testów bagażnikowo - oponiarskich chcę też wreszcie pofitować na tych rowerach, może któryś jest jednak lepiej dobrany ;)

Wpis jest taki luźny ale chętnie przeczytam jakieś dobre rady :D

Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 8 Sty 2023, 19:14 »
By się zdecydować potrzebujesz trzeciego roweru z porządnej stali i zaprojektowanego przez kogoś, kto ogarnia w jakis sposób frameset pracuje podczas jazdy ;)

Choć pewnie z przykręconym złomem pracuje inaczej, aniżeli producent przewiduje  ::)

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog
« 8 Sty 2023, 21:16 »
A nawet mnie kusił Nicasio 2 - o ile spełnia podane przez ciebie warunki :)

Niestety zakupiłem MTB więc kolejne zakupy są mocno wątpliwe, chyba że połączone z wyprzedażą ;)

Ale nie mówię nie :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Sty 2023, 21:29 »
Mnie razi bagażnik, który powoduje lęk wysokości u sakw
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
    • mój blog
« 8 Sty 2023, 21:42 »
To Ortlieb, kupiony "na wyrost" pod ewentualnie lepsze sakwy (z lepszym systemem mocowań, bodajże Q3). Studiowałem dane i rysunki kilku innych ale ostatecznie zamówiłem ten i nawet przypasował, nie szukałem więc dalej.

Sakwy można przypiąć na dwa sposoby - na górnej lub na dolnej poprzeczce.

Ostatecznie Gravel Packi dam żonie a zamienię je na podobne ale z opcją łączenia z torbą na bagażnik (różnią się nieco paskami, nawet kombinowałem, żeby zdobyć same zatrzaski i podmienić w sakwie).

Wtedy namiot nie będzie przypięty do bagażnika tylko wskoczy do torby, a resztę miejsca zajmą klapki i wszystko inne, co zawsze doczepiam na sznurki czy gumki i co ciągle spada....

No chyba, że zmieni mi się koncepcja....

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 9 Sty 2023, 13:52 »
zamienię je na podobne ale z opcją łączenia z torbą na bagażnik (różnią się nieco paskami, nawet kombinowałem, żeby zdobyć same zatrzaski i podmienić w sakwie)

Mówisz o torbie Ortlieb Rack-Pack mocowanej na paski do sakw? Nie polecam. Musi być mocno dociśnięta do sakw i bagażnika, a nawet to nie gwarantuje, że nie będzie się na wybojach obracać wzdłuż własnej osi. To mocowanie na paski to porażka. Dodatkowa guma jest obowiązkowa. A skoro masz ją mocować na gumę, to po co paski? Poza kiepskim mocowaniem patent ma jeszcze jedną funkcjonalność: utrudniony dostęp do sakw i brak możliwości przypięcia do sakwy czegokolwiek (bluzy albo np butelki wody). Same wady, żadnych zalet.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 9 Sty 2023, 14:40 »
Mi się nie obraca i bardzo polecam na dłuższe wyjazdy gdzie trzeba zabrać więcej gratów.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Sty 2023, 15:14 »
Bo to wiele zależy od tego jaki rozmiar Racka-Packa wybierzemy i jak on jest wyładowany. Te mniejsze siedzą bardzo stabilnie, ale dwa największe - to już są problematyczne i trochę trzeba rzeźbić z wyładowaniem czy zapinaniem.

Ale generalnie to taki sobie pomysł, IMO lepiej się sprawdza klasyczny worek, leżący podłużnie na bagażniku. Bo Rack-Pack jak Romal wspomniał blokuje wygodny dostęp do tylnych sakw, więc przy zestawie bez przednich sakw - to już słabo z szybkim dostępem do rzeczy.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 9 Sty 2023, 15:27 »
Zdecydowanie popieram. A skoro potrzeba więcej miejsca niż dwie tylne sakwy + namiot na bagażniku, to znaczy, że pora na przednie sakwy zamiast jeszcze większego wora.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Sty 2023, 15:50 »
Wg producenta na sakwy pasuje tylko rozmiar S i M tej torby.
Sam ją rozważałem, ale mnie przekonywała łatwość dostępu do zawartości. Zwykły worek jest ok do upchania śpiwora. Ja natomiast planowałem w Rack Packu przewozić kuchnię i jedzenie.
Poza tym na kampingach zawsze zabieramy 2 sakwy właśnie z kuchnia i jedzeniem do jakiegoś stolika, przy którym można wygodnie przygotować posiłek i go zjeść. Taka torba byłaby ułatwieniem. Do tego sama torba trochę waży, nie jest to ultralight.
Jednak w międzyczasie modny stał się bikepacking i teraz chyba już nie wypada wozić tyle tobołków :) Trochę już wstyd jeździć z sakwami, a co dopiero z tyłu i z przodu jednocześnie, a do tego jeszcze wielki wór, albo torba na bagażniku - obciach po całości.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 9 Sty 2023, 16:04 »
To raczej nie jest kwestia obciachu, tylko przez ostatnich 10-15 lat sprzęt zmniejszył się o tyle, że nie jest wielkim wyczynem zapakować się na wyjazd w tereny cywilizowane, latem, w dwie sakwy i podsiodłówkę.
Przednie sakwy warto wziąć, jeśli zabierasz jakieś ekstra rzeczy (komputer, rzeczy do innych aktywności) albo z jakiegoś powodu wozisz część czyichś rzeczy. Ewentualnie w celu wożenia większych zapasów jedzenia, ale to takich raczej na tydzień niż 2 dni.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 9 Sty 2023, 17:39 »
Ja natomiast planowałem w Rack Packu przewozić kuchnię i jedzenie.

I do tego Rack-Pack byłby znakomity, gdyby nie jego wielkość. Najmniejsza torba to 24 litry pojemności. Przecież to olbrzymi kloc jest! Gdyby miała np 10 litrów, to spokojnie można by było zamocować ją wzdłuż bagażnika, między sakwami. Idealnie spełniałaby wtedy swoje zadanie. W takiej formie, w jakiej promuje ją Ortlieb jest po prostu niepraktyczna.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum