Autor Wątek: Otwory montażowe w gravelach  (Przeczytany 11501 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Otwory montażowe w gravelach
« 6 Lip 2021, 09:50 »
Przez wiele lat rowery były bardzo oszczędnie wyposażane w różne otwory montażowe. Wyższe modele szosówek i górali to już całkowicie goła rama i żeby przykręcić coś więcej niż bidon, trzeba było rzeźbić. Trend ten odwrócił się wraz z pojawieniem się graveli. Teraz tych oczek jest coraz więcej, w coraz bardziej zaskakujących miejscach. Dochodzi już do tego, że zastanawiam się do czego one mają służyć? Wiele rowerów ma np takie oczka:

Do czego to jest? Intuicja podpowiada, że do torebki na ramę. W sumie niegłupi pomysł, ale przekopuję internet i nie mogę znaleźć torebki na śruby. Wszystkie są na paski. Więc może to nie do torebek? Może do czegoś innego? Tylko do czego? Ktoś wie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Otwory montażowe w gravelach
« 6 Lip 2021, 09:52 »
bidon :)
Ale tak, niektórzy szyjący torby potrafią użyć oczek w ramie do montażu (zamiast pasków). Tylko to jest full custom, bo każda rama ma te oczka w innych miejscach.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007

Offline Mężczyzna Romal

« 6 Lip 2021, 10:05 »
bidon
Bidon to chyba nie. Przecież w tej pozycji będzie sam wyjeżdżał z koszyka podczas jazdy.

Apidura ma taką torbę:
O! Czyli jednak są takie!

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Lip 2021, 10:14 »
W sumie niegłupi pomysł, ale przekopuję internet i nie mogę znaleźć torebki na śruby.
Są, nawet wczoraj w Decathlonie taką widziałem.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Lip 2021, 10:23 »
To już od psru lat są takie torby, są i ramy pod pełen trójkąt tak mocowany. Ale czy to tak wiele wnosi? Bardziej to upierdliwe w montażu niż typowa torebka. W przypadku tankbaga może być ten zysk, że nieco mniej lata na boki

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Lip 2021, 10:27 »
Bidon to chyba nie. Przecież w tej pozycji będzie sam wyjeżdżał z koszyka podczas jazdy.
To zależy jaki koszyk :)
Ja jeżdżę z koszykami na amortyzatorze i nie wyskakuje na dołach.

Gravel to napędzany marketingiem temat. Dużo dziwnych rozwiązań, z którymi nie do końca wiadomo, jak przejdą próbę czasu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 6 Lip 2021, 10:28 »
Intuicja podpowiada, że do torebki na ramę.

https://bikepacking.com/wp-content/uploads/2020/08/andrew-the-maker-top-tube-bag_4.jpg

Rozwiązanie o tyle dobre, iż rzepy fuel tank'a nie kłócą sie z rzepami framebaga...

Gravel to napędzany marketingiem temat. Dużo dziwnych rozwiązań, z którymi nie do końca wiadomo, jak przejdą próbę czasu.

Ale coś się przynajmniej dzieje - nawet jak część rozwiązań przeminie ;)

Offline Mężczyzna Romal

« 6 Lip 2021, 10:32 »
Rozwiązanie o tyle dobre, iż rzepy fuel tank'a nie kłócą sie z rzepami framebaga...

I nie lata to na boki podczas kręcenia kierownicą. W tym własnie widziałem przewagę takiego rozwiązania.
A co miał na myśli Cannondale montując przycisk wspomagania elektrycznego pomiędzy otworami na torebkę a główką ramy?

Offline Mężczyzna Romal

« 6 Lip 2021, 10:38 »
Ja jeżdżę z koszykami na amortyzatorze i nie wyskakuje na dołach.
Ja też tak jeżdżę, ale w tym przypadku grawitacja jest naszym sprzymierzeńcem. W przypadku zamocowania bidonu poziomo niestety nie :(

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 6 Lip 2021, 10:39 »
To są śruby do fuel tanka, mam takie w ramie gravela Fuji, a to dedykowany "produkt" (oczywiście go nie kupiłem):
https://www.metrobikes.pl/pl/p/Torebka-na-rame-Fuji-Jari-Bento-Box/41626

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Lip 2021, 12:19 »
/.../

Ostatnio ciut słuchałem założyciela Falkenjagd, Rennstahl, Parapera (w branży od ponad 20 lat) w kontekście tego, co - jego zdaniem - jest, będzie. Kolarki stricte udział w rynku mają mieć ca. 3%, "gravele" iść mają w pod 30.

Jak już wspominałem, od 9 lat jeżdżę "gravelem" - ultegra, baran, opona do 2,2" (czy 2,4"). Model ten robiony jest od coś 25 lat. "Gravele" (opony od 30 - 55 mm) obskakują szutry, commuting, wyrypy, podróże, in., tną dość na szosie itepe. Są supergit, więc - zostaną.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 6 Lip 2021, 12:30 »
Jak już wspominałem, od 9 lat jeżdżę "gravelem" - ultegra, baran, opona do 2,2" (czy 2,4"). Model ten robiony jest od coś 25 lat. "Gravele" (opony od 30 - 55 mm) obskakują szutry, commuting, wyrypy, podróże, in., tną dość na szosie itepe. Są supergit, więc - zostaną.

Wszystko cacy, ale w końcu mogliby zaoferować sensowny napęd. Bo ładowanie szosowego (który i tak IMO ma zakresy pod sportowców a nie pod amatorów) napędu (wszelkie GRXy to jeden pies co i szosa) do roweru o tak wszechstronnym zastosowaniu zabija pozostałe zalety.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Lip 2021, 12:54 »
Teraz, się wydaje, ludzie rzucili się na 1x.

Ten, co jeżdżę, jest 3x1o (48/36/24, 11-23/12-25).
Póki nie zużyję, mi już leży (turbo b. lubię).

Info: Utrudnienia w dostępności na rowerowym rynku zelżeć mają w 2023. Zamawiający (producenci rowerów) już mają być po zamówieniach na ten rok, co jeszcze za 2 lata. Trend: mniej pod 65oB, więcej w 28".

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 7 Lip 2021, 15:39 »
Ja też tak jeżdżę, ale w tym przypadku grawitacja jest naszym sprzymierzeńcem. W przypadku zamocowania bidonu poziomo niestety nie

Bo źle jeździsz gravelem. To szybki rower. Opór powietrza powinien dociskać bidon do dna koszyka :)

Też takie mam w gravelu na górnej ramie. Kiedyś wypróbowałem z bocznym bidonem od Zefala. Test wyszedł bardzo przeciętnie. Bidon nie wypadał wprawdzie, ale trzeba było pilnować się mocno z jego dobrym zamknięciem. Najpierw okazało się, że wiele korków (grzybków) w pozycji leżącej jednak się sączy. Bywało też tak, ze pierwotnie zamknięte szczelne, w czasie jazdy, się rozszczelniały i kapało z grzybka. Myślę, że w efekcie uderzania przelewającej się wewnątrz bidonu cieczy. W efekcie zrezygnowałem z wykorzystywania tych oczek.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum