Autor Wątek: Otwory montażowe w gravelach  (Przeczytany 11504 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Otwory montażowe w gravelach
« 10 Lip 2021, 01:44 »
To w Ogrze mam dobry wideł

No ja niestety mam tylko cztery śruby w big bro i musiałem się ratować opaską...
Ale my tu o gravelach, a nie wyprawówkach...

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 21 Wrz 2021, 19:08 »
Może to taka marketingowa bitwa na oczka montażowe?   Widać, że jest trend wzrostowy

Ten wyścig wygrywa (chyba) Marin. Kto go pokona i gdzie znajdzie miejsce na następne oczka?

Marin ma ten sam problem co mój Kross Esker 6.0 - jeden otwór na karbonowym widelcu. Tego mi najbardziej brakuje.

Od kilku dni mam tego Marina (model niższy, rama taka sama, oprócz malowania) i też nie do końca rozumiem pomysł tylko jednego otworu na widelcu. Co do reszty nie marudzę, bo dotąd miałem niedostatek otworów montażowych.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 21 Wrz 2021, 19:37 »
To są raczej otwory montażowe do błotników, niczego więcej. Podobnie jest chyba z tyłu.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 21 Wrz 2021, 20:02 »
Z tyłu jest adapter do montażu błotników, który można odkręcić.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 23 Paź 2021, 18:35 »
Nowy aluminiowy gravel Canyona ma otwory do cięższego bagażu . Fajna maszyna - ale czwarty rower .. hmm  ;)
https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/bike-packing/grizl/al/

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Paź 2021, 18:50 »
Amelinium? Fuuj...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Paź 2021, 20:26 »
Super ten rowerek. Aż szkoda, że mam gravela

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna nocnyfilm

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 27.08.2021
« 24 Paź 2021, 17:22 »
Fajny fajny. To ma robić blink blink na ścieżkach;) Czuję w kościach że trzeba zmienić tylne koło na mocniejsze, dać bagażnik i wtedy tyrać. Tylko szkoda...jakoś

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 25 Paź 2021, 10:22 »
No, czyli już mamy seryjne gravele z amortyzatorem, a bikepacking zaczyna oznaczać bagażnik i sakwy :lol: Jeszcze chwila i zostanie zastosowana rewolucyjna, prosta kierownica...

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 25 Paź 2021, 11:44 »
No, czyli już mamy seryjne gravele z amortyzatorem, a bikepacking zaczyna oznaczać bagażnik i sakwy :lol: Jeszcze chwila i zostanie zastosowana rewolucyjna, prosta kierownica...

I jeszcze okazuje się, że brak amortyzatora męczy? Niemożliwe!!!1jed...  8)

"Widelec amortyzowany do jazdy na szutrze

Na nierównym szutrze małe przednie zawieszenie może dać ci dużo więcej. 30 mm skoku wystarczy, aby pochłonąć uderzenia o wysokiej częstotliwości, które męczą cię podczas jazdy. Oszczędź sobie zmęczenia i zachowaj świeżość na dłużej."

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Paź 2021, 11:45 »
Nie rozumiem dlaczego ten, również db. karbonowe grawele (nie wszystkie), ważą 1o kg (+), tj. więcej od mej alu-nibykolarki z alu-widłem, na oponach 2" z dętkami, 2x36 szprych, 3 rzędy, pod bagażnik tył, lowrider przód.

Gdybym miał teraz kupować, bym chciał min. kilo lżej.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 25 Paź 2021, 14:03 »
Ja zamiast amortyzatora mam mostek Redshift, 20 mm ugięcia w zupełności mi wystarcza

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Paź 2021, 18:44 »
... Jeszcze chwila i zostanie zastosowana rewolucyjna, prosta kierownica...
A potem może koła 26 dla niższych osób albo na kręte, trudne ścieżki górskie. Na pewno coś w tym stylu się wydarzy.

Nie rozumiem dlaczego ten, również db. karbonowe grawele (nie wszystkie), ważą 1o kg (+), tj. więcej od mej alu-nibykolarki z alu-widłem, na oponach 2" z dętkami, 2x36 szprych, 3 rzędy, pod bagażnik tył, lowrider przód...
Bo handlarze zauważyli, że ludzie chcą być ofiarami głupiego marketingu. Nie mają wymagań - łykają wszystko bezrefleksyjnie. No, albo jest jakieś inne wytłumaczenie  ;)

Ja zamiast amortyzatora mam mostek Redshift...
Na podobnych rozwiązaniach sprzed ćwierć wieku, dedykowanych do mtb, nie dało się jeździć. Może to kwestia roweru, tras, albo osobniczych predyspozycji, ale u mnie to nie działało - kierownica sobie, rower sobie, a ja miałem poczucie braku kontroli nad sytuacją.
Wolę miękkie gripy i mniej powietrza w dętkach.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Paź 2021, 18:57 »
Nie rozumiem dlaczego ten, również db. karbonowe grawele (nie wszystkie), ważą 1o kg (+), tj. więcej od mej alu-nibykolarki z alu-widłem, na oponach 2" z dętkami, 2x36 szprych, 3 rzędy, pod bagażnik tył, lowrider przód.

Gdybym miał teraz kupować, bym chciał min. kilo lżej.

Już tak nie opowiadaj, że rower na takim oprzęcie jak opisałeś waży znacznie poniżej 10kg. A nawet jeśli waży te 10kg (w co wątpię) to musi być na dobrej klasy komponentach. To by trzeba porównać konkretne komponenty.

Ten model aluminiowy Canyona Grizl jest produktem dość budżetowym, osprzęt i koła nie są z jakiejś wysokiej półki, to jest rozwiązanie dla osób, które nie chcą wydawać 10tys i więcej na wersję karbonową, gdzie są większe wypasy

Nie ma co płynąć - to jest jeden z wielu graveli. Większość są to klasyczne gravele, na węższych oponach. Tutaj natomiast mamy monstercrossa, czyli już takie pogranicze pomiędzy gravelem i MTB. Przy czym znaleźć typowe MTB o sportowej nucie, ale z mocowaniami pod bagażnik nie jest łatwo, takie mocowania występują niemal wyłącznie w ciężkich krowach pod zastosowania wyprawowe.

Ja zamiast amortyzatora mam mostek Redshift, 20 mm ugięcia w zupełności mi wystarcza
Nie ma co porównywać ugięcia mostka do ugięcia amortyzatora bo to inne systemy walutowe. Taki mostek to tylko mizerna namiastka amortyzatora, traci się sztywność kierownicy, a nie zyskuje w zamian tego co daje dobry amor.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Paź 2021, 19:30 »

Wilk: Poniżej 1o kg w L (bez pedziów, bagażników, błotników). Korba XT, mostek, sztyca Ritchey Comp, kiera Syntace - wszystko alu, siodło - Idworx (z jeszcze starszego mtb). Dopuszczony do 13o kg (lub więcej).
Na db. komponentach, cienkich oponach producent schodził pod 9.

Pytałem poważnie - Spece Diverge w karbonie za coś pod 2o kołów ważą ponad 9 / pod 1o. - Nie wiem gdzie korzyść karbonu.

Nowy Scott Addict Gravel 30 w M za 11,5 pln - 9,20. Tu, niestety, wszystkie kable w kierze.

RS: Może być - se patrzę, oczywistego "duuużo lepiej" skoku nie dostrzegam.
Rowerów wbijam wagi, przepaści między db. stalą, karbonem nie stwierdzam.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum