Zastanawiam się czy łańcuch nie rdzewieje np. po całonocnym deszczu.
3. Jeśli będzie suchy (w sensie, że od dłuższego czasu niesmarowany), to może zrudzieć, ale jak szybko zareagujesz, to nic złego się nie stanie.
Raz mi się chciało położyć rower tak, że na zewnątrz wystawały tylko kawałki kół (namiot o podobnej konstrukcji do tego msr ze zdjęcia)
Cytat: deerrr w 10 Lip 2021, 17:59Rdzewieje od samej wilgotności powietrza... Do tej pory mój rower nie spędzał nocy bez zadaszenia. Czy wg Ciebie jak przykryję go folią to napęd nie będzie rdzewiał?
Rdzewieje od samej wilgotności powietrza...
Cytat: wojtek w 10 Lip 2021, 18:38Raz mi się chciało położyć rower tak, że na zewnątrz wystawały tylko kawałki kół (namiot o podobnej konstrukcji do tego msr ze zdjęcia) Ja mam właśnie ten namiot. Podsunąłeś mi ciekawy pomysł.
Muszę spróbować wciągnąć go do komnaty (kierownica w nogach) i może tylko koła w połowie będą wystawać. Wówczas wilgoć nie szkodziła by napędowi.
Stalowe, zwijane linki z szyfrowym zamkiem mają zwykle średnicę 1,2 - 1,5 mm
No bez przesady. Nawet jeśli masz na myśli samą stalową linkę, bez tej plastikowej otoczki. Ale nie oszukujmy się. Szału nie ma. W linkach o średnicy zewnętrznej 8 mm znajdziemy co najwyżej 3 mm linkę stalową.
Jak jeżdżę sam, to dokładnie w ten sposób sypiam. Jedno wejście jest dla rowera, drugie dla minie. Nie chodzi mi tu o ochronę napędu przed deszczem. Nie takie zlewy przeżył i jeździ. Po prostu psychicznie czuję się lepiej, gdy mam go przy sobie.
Ta sytuacja (nocleg w namiocie) chyba jest bezpieczniejsza niż ta, którą poruszaliśmy w temacie "Pozostawienie roweru pod sklepem".Na rower przy namiocie można ułożyć "system alarmowy" w postaci menażek, widelców i innych puszek, więc bezszelestna kradzież będzie prawie niemożliwa.