Autor Wątek: Kontuzja pasma biodrowo-piszczelowego  (Przeczytany 8718 razy)

Offline Mężczyzna jazlasu

• Miasto:
  • Na forum od: 25.12.2019
Kontuzja pasma biodrowo-piszczelowego
« 13 Lip 2021, 18:18 »
Witam.

Na Pomorskiej nabawiłem się kontuzji pasma biodrowo-piszczelowego i niestety w Szczecinku musiałem się wycofać. Na początku myślałem, że to po prostu “zwykły” ból kolana. Po czterech dniach wybrałem się na przejażdżkę i po 40 kilometrach znów zaczęło boleć mnie kolano. W tym momencie postanowiłem iść do ortopedy. Lekarz po badaniu, usg stwierdził, że to kontuzja pasma biodrowo piszczelowego. Zapisany byłem na Pyrę, w której bardzo chciałem wystartować. Zacząłem chodzić do fizjoterapeuty 2 razy w tygodniu. Dodatkowo sam się w domu rozciągałem i ćwiczyłem. Niestety na Pyrze po 5 godzinach jazdy na 130 kilometrze musiałem się wycofać przez ból kolana. Za 2 miesiące chciałbym móc wystartować w Maratonie północ - południe. 

Jest może ktoś, kto przechodził taką kontuzję i ma jakieś dobre rady. Mam jeszcze 2 miesiące i mam nadzieję, że uda mi się wystartować.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zdaje się że mówisz o ITBS, czyli bólu po zewnętrznej stronie kolana. To jest wredna kontuzja, niełatwa do wyeliminowania. Warto obniżyć siodło w pewnym zakresie, by mniej to było naciągnięte, ale obniżanie siodła ma swoje minusy i kolano może zacząć boleć nieco inaczej.

• Miasto:
Zdaje się że mówisz o ITBS, czyli bólu po zewnętrznej stronie kolana. To jest wredna kontuzja, niełatwa do wyeliminowania. Warto obniżyć siodło w pewnym zakresie, by mniej to było naciągnięte, ale obniżanie siodła ma swoje minusy i kolano może zacząć boleć nieco inaczej.

Tak, o tym pisałem. Naciągnięta struktura kolagenowa drażni nerwy na zewnętrznej stronie kolana.

Na razie co dziennie się rozciągam, walcuje mięśnie oraz wzmacniam mięśnie pośladkowe. Raz na tydzień fizjoterapeuta aby zrobił głęboki masaż. Jazdę na rowerze ograniczyłem do 30 km co drugi dzień. Nie wiem czy w ogóle powinienem jeździć, ale na razie nic nie boli. A boję się o swoją kondycję.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Najwięcej to pomoże dobrej klasy sportowy fizjoterapeuta, kogoś takiego warto poszukać w okolicy

Offline Mężczyzna bronek

• Na forum od: 31.10.2018
Mi na tego typu kontuzję/ból pomogło zwiększenie q-factor'a - odkąd używam przedłużek do pedałów tego typu ból zniknął. Nie twierdzę, że Tobie też pomoże ale jeżeli jesteś duży to jest na to szansa.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
wzmacniam mięśnie pośladkowe

Możesz zapodać ćwiczenia? Robisz je codziennie?

• Miasto:

Robie też takie kroczki w bok z gumą na kostkach. Trzeba mieć troszkę ugięte nogi w kolanach.
Moża też zajrzeć na siłownie komercyjną i popatrzeć jak dziewczyny trenują. Kobiety dużą wagę przykładają do mięśni pupy.

• Miasto:

Fizjo też takie ćwiczenia mi pokazywał.

Offline Mężczyzna karol1994cz

• Miasto: Zamość
  • Na forum od: 07.03.2018
jazlasu i jak udało Ci się wyleczyć tą kontuzję? Bo zdaje się że mam ten sam problem. Zrobiłem dwa tygodnie przerwy od  roweru + ćwiczenia rozciągające i wzmacniające na itbs. Dzisiaj wsiadłem i po 18 km  znowu  ból z boku lewego kolana. Czy powinienem z tym iść do jakiegoś dobrego fizjoterapeuty?

Offline Mężczyzna kapke

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 21.09.2021
Poza fizjo, porządnym rozciąganiem i rolowaniem, fitting dużo zmienia. W moim przypadku winne okazały się stopy (oraz za słabe kolana) i odpowiednie ustawienie bloków problem wyeliminowało (na rowerze). Następnie, ponieważ problem powracał przy bieganiu, fizjo zaproponował ćwiczenia na stopy, kolana, biodra i pośladki, w tym (a może przede wszystkim) - przysiady na dysku oraz bosu.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.10.2021
bez zrobionego testu Obera i testu dystrakcyjno-kompresyjnego Apleya wraz MRI kolana to trudno powiedzieć o tym iż masz taką kontuzję.
Ale jeśli jest zdiagnozowana to najpierw trzeba zacząć od leczenia i zredukować po pierwsze stan zapalny jaki tworzy się w strukturach. Do tego dołożyć trzeba zabiegi fizjoterapeutyczne oraz zrobić jonoforeze. Warto wspomóc się ultradźwiękami ale warto sprawdzić czy aparat którym robicie zabiegi ma długość fali 0,5 W/cm2 × 3 mHz × 5 min. W dalszym leczeniu dawkę trzeba zwiększyć na 1W/cm2. Bardzo pomaga pływanie z deską pomiędzy kolanami.
W fazie podostrej należy wprowadzić rozciąganie, pamiętając o czasie potrzebnym, by tkanka zareagowała. Należy pamiętać, że mięsień wykazuje największy stopień rozciągliwości pomiędzy 12 a 18 s. I z opisu jaki dajesz wynika iż ten etap jest u ciebie.

Generalnie jeśli chcesz to wyleczyć to maraton o którym piszesz zrobisz ... w przyszłym roku.
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Generalnie jeśli chcesz to wyleczyć to maraton o którym piszesz zrobisz ... w przyszłym roku.

A to nie jest już przyszły rok? 😀
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Dobrym pomysłem będzie doprowadzenie lekarza do zlecenia Ci rezonansu magnetycznego kolana zanim zaczniesz się bawić się w fizjoterapię na poważnie. Rezonans daje wgląd w tkanki miękkie i widać dużo ciekawych rzeczy na materiale do analizy. który na komputerze lekarz oglada w formie 3D. Do tego masz też opis lekarski. będący wnioskiem z oceny w kilku płaszczyznach. Wielu z nas ma problem z łękotkami w kolanach, które nie wychodzą ani na rentgenie ani fizjoterapeuta nie widzi z jakiego powodu następuje przekręcenia w stawach i naciągi mięśni.

Łękotki są wredne ludzie uprawiajacy sporty często mają je popsute, to kilka milimetrów w ciele a przejmuje ogromne przeciązenia, a w moim przypadku kończy się bólem kolana, brakiem biegania  i jazdy.

Sprawdź też kanał tego Pana problem w Twoim przypadku może iść od góry ciała, a to co lekarz zdiagnozował mozę być następstwem: w tym przykładzie: "Wyrównywanie ciała JEDNYM ĆWICZENIEM". Pomyśl też o pływaniu kraulem (w odmianie Total Immersion) które naciąga i luzuje mocno ciało. Uleczenia i braku bólu życzę, a jak nie wystartujesz w ogólnopolskim wyścigu ultra to zrób sobie sam ultra na własnych zasadach bez przeciążeń czasu i braku snu.

« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2022, 22:00 8850 »

Offline Mężczyzna Limak

• Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
  • Na forum od: 04.06.2022
No to chyba i mnie dopadło ITBS. Jechałem Brejdaka i musiałem skończyć w Kazimierzu.
Ortopeda stwierdził przeciążenie pasma biodrowo-piszczelowego i kazał iść do fizjoterapeuty.
Zapisałem się na Ultraniespodziankę od PoKoPu i czytając Wasze wiadomości zaczynam widzieć brak możliwości wzięcia w niej udziału.
Bo chyba w dwa tygodnie poprawić stanu swego mi się nie uda.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Roluj całe pasmo na wałku, może przejdzie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum