Autor Wątek: Kontuzja pasma biodrowo-piszczelowego  (Przeczytany 8716 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Rolowanie jest wskazane, kiedy nie ma stanu zapalnego.
Jest zbyt agresywne. Problem zaczyna się kiedy stan zapalny przechodzi w zwłóknienie, tworzące zwarty, miejscowy "kompleks" powięzi z mięśniem czworogłowym.
Na etapie bólu lepszym jest miejscowy masaż, by "rozślizgać" powięź na mięśniu.
Jeżeli rolować, to delikatnie.

Ale podstawą jest przyczyna.
Te są dwie.
Pierwsza, to klasyczne przeciążenie.
Druga, właściwy zakres pracy mięśni.

Wnioski.
- Kontrolować obciążenia treningowe. Może być technika ok ale organizm nie wytrzymuje obciążeń.
- Szukanie właściwej pozycji na rowerze.

Ogarnięci rowerowo głównie przeginają w pierwszym przypadku.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Leczenie stanów zapalnych ścięgien i zaczepów jest znacznie skuteczniejsze przy wspomaganiu farmakologicznym. Na szczęście w Polsce diclofenac jest już bez recepty  ;D Takie sprawy same się nie leczą ze względu na niewielkie ukrwienie tych miejsc. Smaruj, smaruj i jeszcze raz smaruj.
Jeżeli ostro się dojechałeś, to sam bike fitting nie rozwiąże problemów dopóki najpierw nie wyleczysz kontuzji. Rady chłopaków są trafne, ale dotyczą pierwszych objawów. Ja po RTP, już dwa miesiące leczę zapalenie zaczepu ścięgna i myślę, że do MPP nie powinno być śladu :D

Offline Mężczyzna PTaKwa

• Miasto: mazowiecka wieś
  • Na forum od: 22.01.2020
Jest może ktoś, kto przechodził taką kontuzję i ma jakieś dobre rady. Mam jeszcze 2 miesiące i mam nadzieję, że uda mi się wystartować.

Walczyłem z ITBS dwa lata i pokonałem, choć mogło pójść dużo szybciej.
Niestety nie miałem szczęścia do poleconych fachowców. Przeszedłem przez spotkania u lekarza sportowego i fizjo, rolowania wałkiem, piłeczką, rozciągania, bardzo bolesne skurcze uda, wiele badań, a tymczasem pomógł mi.... krótki film z Youtube, gdzie doświadczony fizjo z USA tłumaczył skąd najczęściej bierze się ta kontuzja.

Otóż podczas jazdy na rowerze lub biegania (głównie te dwa sporty) wzmacniamy bardzo jedne mięsnie zaniedbując inne i kontuzja bierze się z nierównowagi między nimi - tak w uproszczeniu. Najlepszym ćwiczeniem i w zasadzie jedynym okazało się w moim wypadku - odwodzenie nogi bokiem - leżąc lub stojąc, które wzmocniło mięśnie pośladkowe.
Po dwóch tygodniach ćwiczeń jak ręką odjął.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Masz link to tego wideo?
Zawsze dobrze mądrego posłuchać.

Offline Mężczyzna PTaKwa

• Miasto: mazowiecka wieś
  • Na forum od: 22.01.2020
Masz link to tego wideo?
Zawsze dobrze mądrego posłuchać.

Niestety starego video nie potrafię odnaleźć, ale wielu specjalistów mówi podobnie, np ten:

Zastanawiam się dlaczego spotkani "fachowcy" nie potrafili mi pomóc, choć rozwiązanie było szybkie i leżało w zasięgu ręki. Ignorancja? Stara szkoła? A może chodziło o gonienie króliczka przez tygodnie i miesiące płatnych wizyt ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sie 2023, 07:26 PTaKwa »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Zastanawiam się dlaczego spotkani "fachowcy" nie potrafili mi pomóc, choć rozwiązanie było szybkie i leżało w zasięgu ręki. Ignorancja? Stara szkoła?

Odpowiedź jest prosta: ściągali na studiach  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum